Ziua Logo
  Nr. 2355 de joi, 14 martie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Basescu da militaria jos din pod
Razboiul cimitirelor
-- Aripile din PSD se bat pentru sefia directiei Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane * Ieri, directorul interimar numit de Consiliul Municipal, Radu Dumitru, a fost evacuat din birou cu Politia * El a refuzat sa se supuna unui ordin al primarului general Traian Basescu, care-l numise in functie ca interimar pe Dorel Geana, adjunctul directorului ACCU, pana la revenirea in post a lui Ioan Gridan * Evacuarea lui Dumitru s-a facut dupa ce instanta a hotarat repunerea in drepturi a PSD-istului Gridan, dat jos abuziv de CGMB * Miza razboiului sunt afacerile ce se invart in jurul celor 16 cimitire si crematoriului * Basescu promite sa spulbere mafia de la Cimitire * Se pregateste RATB-ul
Radu Dumitru, directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), a fost evacuat cu forta, ieri dimineata, din biroul sau, dupa ce a refuzat sa se supuna ordinului primarului general al Capitalei de a-si parasi functia. Potrivit catorva angajati ai Administratiei Cimitirelor care au asistat al aceasta actiune, Dumitru a fost condus afara din biroul sau de echipe de politisti si de gardieni publici. Martorii oculari sustin ca, in cursul saptamanii trecute, Radu Dumitru a mai refuzat o data sa se supuna ordinului primarului general de a parasi aceasta functie. In cele din urma, Dumitru a parasit sediul institutiei, transmite Mediafax. In locul lui Dumitru, la conducerea Administratiei Cimitirelor a fost instalat un alt director interimar, in persoana lui Dorel Geana. Potrivit martorilor, acesta s-a retras in birouri, impreuna cu reprezentanti ai Politiei, pentru finalizarea procesului verbal de preluare a functiei. Ordinul de eliberare a birourilor ocupate de catre Radu Dumitru a fost emis dupa ce fostul director al Administratiei, Ioan Florian Gridan, si-a recastigat functia, in urma unei actiuni in instanta.
Istoria scandalului
Va reamintim ca CGMB l-a suspendat din functie, pe 19 aprilie 2001, pe Ioan Florian Gridan dupa ce Politia Capitalei a comunicat ca a inceput urmarirea penala impotriva acestuia, precum si a fostului viceprimar George Nistor. In locul lui Gridan, consilierii municipali l-au numit pe Radu Dumitru, consilier PDSR la Sectorul 5 al Capitalei si preot al Capelei din Cimitirul Bellu - ortodox. Florian Gridan a contestat in justitie demiterea sa, instanta anuland decizia de destituire luata de CGMB. Drept urmare, primarul general a dispus repunerea lui Gridan in functia pe care a ocupat-o pana in primavara anului trecut.
Scandalul legat de administrarea cimitirelor bucurestene a izbucnit la inceputul lunii martie 2001, cand fostul contabil sef al ACCU, Vasile Matei, a acuzat mai multe persoane cu functii de raspundere ca au favorizat incheierea unor contracte cu firme private, contra unor comisioane. El sustinea ca ACCU a achizitionat zece incarcatoare "bobcat" contra a 13 miliarde de lei si a investit sase miliarde de lei in repararea altor sase utilaje similare, cu toate ca acestea erau aproape noi, iar masinile sunt folosite, cu precadere, de firmele private partenere ale ACCU. Cazul a fost anchetat de comisii desemnate de primarul general Traian Basescu si Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Potrivit unei adrese a Serviciului Politiei Economico-Financiare, facute publice in aprilie 2001, fostii viceprimari George Nistor si Alexandru Malliu, directorul ACCU Florian Gridan si directorul Administratiei Parcurilor Ion Mihaila sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.
Circ la cimitire
Traian Basescu a declarat la conferinta de presa de ieri ca scandalul de la Cimitire este "un soi de circ, care reflecta disputa pentru ciolan intre aripile din PSD", respectiv intre cei care il sustin pe Florian Gridan si cei pro Radu Dumitru. Cei doi s-au succedat reciproc in functia de director la ACCU in ultimele sase luni, mai ceva ca intr-o comedie de Caragiale. Fostul director Florian Gridan a fost repus in functie de primarul general, in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, iar interimarul Radu Dumitru a ramas "pe liber", dupa ce a detinut acest post mai bine de sase luni, in urma numirii sale de catre consilierii municipali ai PSD. Declarandu-se nemultumit de readucerea lui Gridan la conducerea ACCU, Basescu a argumentat ca este nevoit sa faca acest lucru pentru ca "legea e lege si trebuie respectata de toti". Gridan nu a "rezistat" insa nici o saptamana in functie, el fiind demis din nou de consilierii PSD si in locul sau numit acelasi Radu Dumitru.
ACCU a fost "decapitata" prin demiterea contabilului-sef
"In data de 22 februarie 2002, in sedinta CGMB s-a stabilit destituirea lui Florian Gridan - membru PSD, de altfel - si repunerea in functie a lui Radu Dumitru - alt membru PSD -, care avea functia de preot prin cimitir, pe acolo. Hotararea i-a fost comunicata lui Gridan abia pe data de 4 martie, cand acesta deja ii desfacuse contractul de munca lui Radu, pe 1 martie. De atunci, desi amandoi au contractele de munca desfacute, se bat pe functia de director. Practic, cine venea primul la serviciu ocupa fotoliul de director, pentru ca nici unul nu voia sa renunte la post. In aceste conditii, am emis o dispozitie, in conformitate cu legea, pentru organizarea concursului de ocupare a postului de director. Intre timp insa, Radu Dumitru, chiar daca avea contractul de munca desfacut, ii desface contractul de munca contabilului-sef de la ACCU, ceea ce, practic, a decapitat Administratia si a facut-o nefunctionala. Din punctul de vedere al disputei pentru ciolan, este problema PSD, dar din punctul de vedere al conducerii serviciilor publice ale orasului - este problema mea; ca atare, in baza Codului Muncii, art. 66, am emis, la data de 8 martie, dispozitia de detasare la conducerea ACCU a directorului adjunct Dorel Geana, care ocupa aceasta functie in cadrul Serviciului Utilitati Publice din Primaria Capitalei, cu mandat limitat - maximum 30 de zile - pana la organizarea concursului. Am luat aceasta masura pentru a pune capat vidului de autoritate aparut la Administratia Cimitirelor, dar Radu Dumitru a refuzat sa puna dispozitia mea in aplicare. Din acest motiv am intervenit astazi (n. red. ieri) in forta. In Bucuresti avem 16 cimitire si niste directorasi se joaca de-a Administratia. Pentru mine, atat Gridan cat si Radu sunt oamenii care au subordonat interesul public intereselor proprii de gasca", a precizat Traian Basescu. El sustine ca va face plangere penala impotriva celor doi directori ai Administratiei Cimitirelor, pentru tulburarea linistii si ordinii publice si pentru semnarea ilegala a unor acte. "Va asigur ca o sa spulber mafia de la ACCU, aceasta fiind prima dintre cele doua institutii subordonate municipalitatii in care vreau sa fac ordine", a mai spus el, lasand sa se inteleaga ca a doua institutie in care vrea "sa intre" este Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB), unde fostul director a fost demis de consilierii municipali ai PSD si in locul lui a fost numit directorul adjunct, fara sa se organizeze concurs, potrivit legii, nici dupa aproape un an de zile.
Radu Dumitru considera ilegala si abuziva actiunea primarului general
"Au venit la mine 4-5 indivizi si m-au luat pe sus. Mi-au rasucit mainile la spate ca unui infractor, mi-au rupt nasturii de la haine si m-au aruncat efectiv in curtea cimitirului, spunand ca nu am voie sa stau nici acolo'', a declarat, pentru Rompres, Radu Dumitru.
Potrivit lui Dumitru, Traian Basescu nu a tinut cont de hotararea 49 din 22 februarie 2002 prin care el a fost numit de catre consilierii generali director interimar al Administratiei Cimitirelor, urmand ca pe data de 2 aprilie a.c. sa fie organizat concursul de ocupare a postului. Calificand aceasta actiune a primarului general drept ilegala si abuziva, preotul Radu Dumitru considera incorecta numirea directorului Geana atat timp cat, in baza Legii 215/2001 a administratiei publice, numirea directorului la ACCU se face de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, iar primarul general este doar ordonator principal de credite. "Basescu vrea sa acopere neregulile existente in dosarele referitoare la achizitionarea si repararea bobcat-urilor, iar eu sunt singurul director PSD din Primaria Capitalei si cunosc bine continutul acestora'', a spus Radu Dumitru.
Magda SEVERIN 
A r h i v a
  Agentul secret "Wrestling"    
  Statul Palestina - mentionat pentru prima data intr-o rezolutie ONU    
  PNL si PD cer privatizarea cinematografelor    
  Vantu nu s-a prezentat la Politie    
  Terenul de la Baneasa-Pipera nu apartinea domeniului public    
  Bani de la Caritas pentru Agentia SRI    
  SRI avertizeaza: mafia nigeriana actioneaza din nou    
  Cumnata judecatoarei Fesiuc anchetata pentru marturie mincinoasa    
  Doi dintre teroristii de la WTC au avut viza de studiu in SUA la sase luni de la atentat    
  Tarile candidate la UE au nevoie de politici coerente pentru romi    
  O studenta i-a infipt iubitului cutitul in inima    
  Agenti FBI in Romania    
  Amigo apare intr-o noua cutie    
  Mona Lisa era curtezana    
  Morminte si comori antice descoperite in Irak    
  Lufthansa a pus Internet pe avioane    
  Cel mai scund om din lume are 65 de centimetri    
  Printul Belgiei a fost prins de radar    
  Fostul presedinte belarus are o pensie de 1,8 dolari    
  Ferrari intrecut de o bicicleta    
  Francezii au interzis criogenia    
  Test de sange pentru diagnosticarea cancerului la plamani    
  Printesa Aiko se afla in vizita solemna in temple sintoiste    
 Top afisari / comentarii 
 Test de sange pentru diagnosticarea cancerului la plamani (83 afisari)
 Larisa Manole, convocata la Procuratura "pentru o discutie amicala" (41 afisari)
 Traian Gherasim a fost numit judecator la Curtea Suprema (35 afisari)
 Razboiul cimitirelor (31 afisari)
 SRI avertizeaza: mafia nigeriana actioneaza din nou (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01336 sec.