Ziua Logo
  Nr. 2351 de sambata, 9 martie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Afacerile imobiliare ale clanurilor tiganesti din vestul tarii valoreaza zeci de milioane de marci
Tiganii au cumparat centrul Timisoarei
-- Pentru un singur imobil s-a platit un milion de marci * Doar trei familii au adus din Germania toti acesti bani * De ani de zile, clanurile Carpaci, Covaci si Stanca isi vad nestingherite de treaba * Zeci de familii sunt terorizate in propriile case pentru a vinde * Dupa ce cumpara, tiganii "uita" sa-si plateasca impozitele la stat
Vilele din centru
Timisoara se poate lauda cu o zona centrala superba. In perioada interbelica, s-au construit zeci de vile. Dupa Revolutie, acolo unde mostenitorii nu au castigat procesele cu statul, chiriasilor li s-a oferit posibilitatea sa cumpere de la stat, in baza Legii 112. Sumele platite Regiei Autonome Urbis, administratorul locuintelor timisorene, sunt ridicole in comparatie cu valoarea "de piata" a apartamentelor din aceasta zona. Singura conditie care trebuia respectata de chiriasii deveniti proprietari era sa nu vanda timp de zece ani. In ciuda acestei interdictii, zeci de persoane au vandut apartamentele unor familii de tigani, pe sume, in valuta, uneori de 30 de ori mai mari decat pretul cu care au cumparat de la stat. Mostenitorii reintrati in drepturi au vandut si ei tiganilor sau unor intermediari.
"Fenomenul Loga"
Clanurile Covaci, Carpaci si Stancu au inhatat aproape tot centrul istoric al orasului, cu sprijinul unor avocati si notari cunoscuti. Cele trei familii de tigani, la concurenta, au preluat aproape in intregime Bulevardul C.D. Loga din Timisoara, pe care se afla sediul Primariei, fostul hotel al PCR si doua dintre cele mai mari licee banatene. Tiganii au intrat in casele de la numerele 6, 10, 12, 14, 16, 18, 24, 33, 47, 9, 13 , 26, si 43. In ultima cladire pe care au pus ochii isi desfasoara activitatea Centrul Cultural Francez. Tiganii au gasit mostenitoarea imobilului si au licitat pana la peste doua milioane de marci.
Acolo unde Primaria Timisoara a aflat de tranzactiile imobiliare ilegale, a inaintat actiuni in Justitie. La Judecatoria Timisoara si la Tribunalul Timis, in cazuri perfect similare, judecatorii au dat sentinte total diferite. Situatia l-a determinat pe primarul orasului, Gheorghe Ciuhandu, sa declare ca exista anumite complete de judecata care ii favorizeaza pe bastani. Primarul Timisoarei nu este singurul scandalizat de intreaga situatie. Presedintele Consiliului Judetean, Dan Ioan Sipos, a atras si el atentia, in mai multe conferinte de presa, asupra faptului ca tiganii sunt bine sprijiniti de diverse persoane din aparatul Justitiei. Celalalt aspect al problemei este legat de sumele mari de bani aruncate in preluarile imobiliare. "Aici se produc evaziuni fiscale enorme in dauna statului. Banii sunt adusi aici si nimeni nu stie cum au fost creati afara", declara primarul Ciuhandu. Conducerea Curtii de Apel si-a exprimat ingrijorarea in fata acestui fenomen. Presedintele Silvia Nebelea a atras atentia tuturor avocatilor si notarilor care au girat tranzactiile imobiliare ca, din ianuarie 1999, aveau obligatia sa sesizeze Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Legea 21/1999 prevede ca "asocierea, initierea, aderarea sau sprijinirea sub orice forma, in scopul savarsirii infractiunii de spalare a banilor se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani".
Sacose de bani, scandal si galagie
Metodele prin care tiganii au intrat in posesia vilelor vandute in baza Legii 112 sunt similare in toate cazurile. Dupa ce pun ochii pe o casa, fac oferte fabuloase pentru a cumpara un apartament. Ceilalti locatari sunt terorizati, apoi, pentru a fi determinati sa vanda. De trei ani, zeci de familii trebuie sa suporte zilnic un circ de nedescris. "Fac scandaluri, chefuri cu galagie si lautari, arunca mizerii pe casa scarii. Ii obliga pe locatarii in varsta sa accepte o oferta de garsoniera sau un apartament de doua camere la bloc", declara presedintele CJT, Sipos. Modul de preluare a caselor de la mostenitori este mult mai simplu. "Au oameni care au stat toata ziua prin salile de judecata. Au vazut cine sunt mostenitorii si ce case revendica. Ulterior s-au dus la ei si le-au spus ca ei controleaza instantele si, daca vor fi de acord sa vanda, vor aranja sa castige procesul cu statul", ne declara un avocat timisorean care a insistat sa ramana anonim. Doua cazuri similare au avut deznodamant diferit. Imobilul de pe bulevardul Loga numarul 12 a fost castigat de mostenitori si vandut apoi pentru un milion de marci avocatului Rodica Cozac. In aceeasi zi, Cozac l-a schimbat pentru doua apartamente, cu familia Covaci Grefier. In acelasi timp, mostenitorul care a revendicat vila de pe Strada Trandafirilor 6, Emilia Balean, a pierdut procesele cu statul dupa ce a refuzat categoric sa vanda tiganilor. Aceasta este o simpla coincidenta sau dovada ca tiganii pot influenta Justitia in Timisoara.
Vila de un milion de marci
In cea mai spectaculoasa tranzactie imobiliara de care s-a aflat pana acum, au aparut nume celebre in Timisoara. Pe langa cunoscutul avocat Rodica Cozac, tiganii i-au mai acuzat de implicare si pe deputatul PRM Mircea Purceld si fostul sef al Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Timis, col. Dumitru Balota. Sotii Biza si Trifu Stancu sustin ca au incercat sa preia imobilul de pe Bulevardul Loga 12 prin cumpararea apartamentelor de la fostii chiriasi. Printre acestia se numara si colonelul Balota. Tiganii spun ca problema prezentei colonelului s-a "rezolvat" cu 110.000 marci germane: "I-am luat apartament si o parte din mobila". In timp ce familia Stancu platea pentru a-si asigura accesul rapid in casa, un alt sef de clan, Grefier Covaci, a preluat casa cu totul, de la avocatul Rodica Cozac, in aceeasi zi in care avocatul a cumparat-o de la mostenitori cu suma de 1.050.000 de marci germane. Cozac a schimbat cu tiganii o vila cu opt apartamente (15 camere, plus bai, bucatarii, debarale si altele), pentru trei apartamente (12 camere, trei bucatarii, doua terase, balcoane, debarale si altele) situate pe strada Pescarilor la numerele 17 si 19.
Tiganii, aurul si "senatorul"
Toate informatiile despre aceste afaceri ies la iveala atunci cand doua clanuri rivale vor sa se instaleze in aceeasi casa. Cei care pierd se plimba cu jalba-n protap prin redactii. Suparati pentru ca au pierdut casa in fata familiei concurente, sotii Stancu au intocmit un memoriu pe care sustin ca l-au depus la Parchet. Reprezentantii Parchetului spun ca nu au primit documentul. In finalul memoriului, tiganii precizeaza: "...aratam ca in acelasi fel s-a procedat si cu imobilul din strada Loga 43 si strada Tudor Vladimirescu 4". Tiganii mai spun ca avocatul Rodica Cozac "se lauda cu legaturile si influenta pe care o are in Justitie si Politie, atat personal, cat si prin intermediul concubinului sau, senatorul PRM Purceld. Comite grave ilegalitati si evaziuni fiscale prin operatiunile de cumparare si vanzare imobile". In realitate, chiar Stancu Biza si Stancu Maria au facut o afacere imobiliara cu avocatul Cozac. Intr-un dosar al Sectiei Civile a Tribunalului Timis apare urmatoarea informatie: "parata Rodica Cozac Marcela a vandut paratilor Stancu Maria si Stancu Biza intreg imobilul (...) casa cu etaj si curte, in suprafata de 668 metri patrati, situat in Timisoara, Bulevardul Loga 43". In fata reportofonului si pe o caseta video proprie, sotii Stancu spun ca au platit pe vila 680.000 de marci si 50 de galbeni "de-ai mari".
Casa cu sase procese
Emblematic pentru modul in care sunt preluate vilele de la cei care au cumparat de la stat este cazul imobilului de la numarul 47. Primaria a intrat in posesia mai multor documente pe baza carora a demarat actiuni in instanta. In toate cazurile a fost solicitata anularea tuturor contractelor de vanzare-cumparare si reintrarea apartamentelor in proprietatea statului. Cu sprijinul unor avocati si notari, tiganii au gasit o cale prin care sa eludeze legea. Au fost facute promisiuni de vanzare. Ulterior, tiganii plateau toata suma si primeau imputerniciri de administrare sau incheiau contracte de inchiriere pentru a se putea muta in casa. Din documentele aflate in dosare reiese ca fostii chiriasi au cumparat de la stat cu zeci de milioane de lei si au incasat de la tigani zeci de mii de marci. Conform juristilor Primariei, Iosif Iovanescu, directorul Editurii de Vest din Timisoara, a cumparat de la stat un apartament la adresa de mai sus, in ianuarie 1997, cu suma de 12,7 milioane. Ulterior, s-a inteles cu Gheorghe Sulea sa vanda cu 90.000 de marci. In aceeasi casa, Ovidiu Schiopu plateste statului 19 milioane si, in 1999, primeste de la Liliana si Gradu Carpaci, 85.000 de marci. Maria Bogos plateste statului sapte milioane, in 1997 si vinde lui Gradu Carpaci cu 52.000 de marci. Nicolae Predonescu a vandut si el cu 110.000 de marci un apartament cumparat de la stat cu 14,2 milioane de lei. Ultimul pe lista, Ioan Scurtu, a vandut lui Gheorghe Sulea cu 80.000 de marci apartamentul pe care platise 23 de milioane.
Sentinte contradictorii
Fiecare caz, in parte, face obiectul unui proces civil. Desi sunt situatii asemanatoare, sentintele completelor de judecata sunt dubios de diferite. Astfel, pentru apartamentul 2, vandut de Nicolae Predonescu, la Judecatorie, completul format din Monica Ciocsirescu respinge actiunea Primariei Timisoara. In data de 12 iulie 2001, Tribunalul Timis respinge apelul inaintat de juristii Primariei. Completul de judecata a fost format din Casiana Seculi - presedinte si Romulus Proks - judecator. Urmeaza sa se pronunte Curtea de Apel. In cazul apartamentului 4 din acelasi imobil, la Judecatoria Timisoara, judecatorul Adina Poker admite "in parte" actiunea Primariei. Ulterior, la Curtea de Apel se stabileste ca Primaria a avut dreptate si apartamentul reintra in proprietatea statului. Un alt proces s-a derulat pentru apartamentul 3. Aici, Judecatoria, prin Diana Horbulea - presedinte, respinge actiunea Consiliului Local. La Tribunal, tot completul format din Casiana Seculi - presedinte si Romulus Proks - judecator respinge apelul Primariei. In data de 18 ianuarie 2001, judecatorul Diana Horbulea a respins o alta actiune a Primariei, care viza apartamentul 5. In acest caz, tiganul care a cumparat a solicitat radierea din Cartea Funciara a interdictiei de instrainare. In aceasta situatie, la Tribunal, completul format din Romulus Proks - presedinte si Casiana Seculi - judecator dispune radierea, dar mentine, in rest, sentinta de la Judecatorie. Exista multe alte exemple similare. In aceste dosare au aparut documente incheiate de tigani la birourile avocatilor timisoreni Ioan Lazar si Valentin Buruga precum si alte documente autentificate la notarii Rodica Saca si Gheorghe Pop.
Sute de milioane restante la plata impozitelor
Surse care doresc sa-si pastreze anonimatul ne-au prezentat situatia platii impozitelor pentru cateva dintre imobilele preluate, partial sau total, de tigani. Pentru vila de pe strada Trandafirilor 5, restanta este de 43 de milioane de lei, pentru Loga 47 de aproape 22 de milioane si pentru Loga 43 de 33,6 milioane. La opt adrese, suma totala este de 154.778.584 lei. Acestea reprezinta o mica parte din totalul proprietatilor inhatate de clanurile tiganesti in buricul Timisoarei.
Malin BOT 
A r h i v a
  Profetiile lumii, intre adevar si fabulatii    
  Patronul Sidex este incoltit    
  Presedintele va fi ales de popor    
  Vadim ii propune lui Putin un targ: Basarabia contra NATO    
  Popularii europeni sunt solidari cu PPCD    
  OSCE cere explicatii Chisinaului    
  Furtuna in IGP si Politia Capitalei    
  Detinutul Iliescu s-a predat    
  Parlamentari in "Garda civila"    
  Edilii din Cernavoda sunt cercetati penal    
  Tigari de contrabanda in barajul Portile de Fier I    
 Top afisari / comentarii 
 Tiganii au cumparat centrul Timisoarei (418 afisari)
 Profetiile lumii, intre adevar si fabulatii (75 afisari)
 Dan Martian a murit in Portugalia (51 afisari)
 Vaticanul si mostenirea celui de-al doilea razboi mondial (46 afisari)
 Americanii se tem de agroterorism (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01691 sec.