Ziua Logo
  Nr. 2339 de sambata, 23 februarie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Delegatia olimpica rusa a anuntat ca s-ar putea retrage de la Salt Lake City din cauza tratamentului incorect si umilitor aplicat de arbitri si oficiali
Rusii ameninta cu boicotarea Olimpiadei
-- Presedintele forului olimpic rus, Leonid Tygacev, asteapta scuzele CIO pentru modul in care a fost victimizata delegatia sa * Presedintele rus Vladimir Putin sustine protestul Comitetului Olimpic din Rusia * Rusii au explodat in momentul in care Larissa Lazutina a fost oprita sa participe la stafeta de schi fond 4x5 km din cauza unor rezultate anormale de la testul de sange
Cu doar trei zile inaintea festivitatii de inchidere a Jocurilor Olimpice de la Salt Lake City, delegatia Rusiei a socat intreaga lume a sportului, amenintand cu boicotarea ultimelor probe, din cauza tratamentului incorect al arbitrilor si oficialilor pe toata durata primei editii olimpice de iarna din acest mileniu. Scandalul a fost declansat, joi seara, la putin timp dupa ce organizatorii au oprit-o pe vedeta stafetei de schi fond a Rusiei, Larissa Lazutina, sa ia startul in proba de 4x5 km, motivand ca a avut un rezultat anormal la testul de sange si ca exista banuiala de dopaj cu eritropoietina. Urmare a rezultatului, oficialii CIO au dispus prelevarea unui esantion de urina, in vederea efectuarii testului pentru depistarea EPO. De remarcat ca nici stafeta Ucrainei nu a mai luat startul in aceasta proba, fara nici o explicatie oficiala, dar se pare ca una dintre componentele echipei, Valentina Sevcenko, ar fi avut si ea un nivel ridicat al hemoglobinei.
Rusia reclama aranjamentele
La conferinta de presa organizata urgent de Comitetul Olimpic din Rusia, presedintele Leonid Tygacev a punctat faptul ca Larissa Lazutina a avut un nivel al hemoglobinei mai ridicat (n. red. - 16,8) fata de limita maxima admisa (16) din motive obiective si a acuzat federatia internationala ca a facut totul pentru ca Rusia, cotata ca principala favorita in aceasta proba, sa nu ia startul in finala. "Testul sanguin a fost efectuat cu numai o ora inainte de debutul probei, iar regulamentul prevede ca o echipa poate efectua o inlocuire cu cel putin doua ore inainte de inceperea competitiei", a explicat Vitali Smirnov, vicepresedintele CIO. "Lazutina se afla in perioada menstruatiei, asa ca o variatiune a acestor valori este naturala. Medicul nostru a discutat cu reprezentantul forului international caruia i-a solicitat sa astepte judecarea acestui caz. Nu este corect sa fie pedepsite si celelalte componente ale echipei. Propunerea noastra a fost respinsa in mod incredibil, fara nici o explicatie!", a declarat Tygacev, care a subliniat faptul ca protestul delegatiei este sustinut si de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, care a urmarit cu interes evolutia compatriotilor sai la Salt Lake City.
China, Ucraina si Coreea de Sud s-au simtit umilite la JO
"Am prezentat pozitia noastra presedintelui CIO, iar Rogge ne-a spus ce masuri va lua. Nu este vorba despre un ultimatum, pentru ca am venit aici pentru a participa la succesul JO. Fara participarea delegatiei Rusiei, Olimpiada nu ar mai prezenta interes", a concluzionat Smirnov. Mai furios decat conationalul sau, Tygacev a anuntat ca a discutat cu presedintele CIO, caruia i-a acordat doar 24 de ore pentru ca forul international sa-si prezinte scuzele fata de modul incorect in care a fost tratata delegatia rusa, considerand ca sportivii au fost victimizati de arbitri si oficiali la intrecerile de schi, hochei pe gheata si patinaj artistic. "I-am spus lui Rogge ca trebuie sa trateze serios si obiectiv Rusia, ca pe o delegatie sportiva valoroasa si cinstita. Nu putem avea intelegere la infinit!", a mai subliniat Tygacev, dupa care a continuat: "Acestea nu trebuie sa fie jocuri politice, trebuie sa ramana Jocuri Olimpice. Am spus ca daca nu mai este nevoie de Rusia in elita sportului, suntem gata sa parasim Satul Olimpic!". Dupa ce a trecut in revista finalele de la patinaj, referindu-se concret la arbitrajul din probele de perechi si din cea individuala feminina, Tygacev si-a amintit si de meciul de hochei cu Cehia, in care Rusia a jucat o repriza cu un om in minus. "A fost un arbitraj dezgustator", a concluzionat oficialul rus. Nemultumirea Rusiei este sustinuta si de delegatiile Chinei, Ucrainei si Coreei de Sud, care s-au considerat "umilite" la Jocurile Olimpice de peste Ocean. In finalul interventiei sale, Tygacev a concluzionat: "Daca ne vom retrage de la Salt Lake City, probabil vom boicota si editia de vara din 2004!".
Diplomatie marca Rogge
La putin timp dupa conferinta de presa, presedintele CIO i-a scris presedintelui Vladimir Putin, asigurandu-l ca forul olimpic international intelege starea de nervozitate a delegatiei ruse. Totusi, dupa ce s-a consultat si cu reprezentantii federatiilor internationale de specialitate, Rogge a ajuns la concluzia ca arbitrajele au fost, in general, corecte. "Sper intr-o colaborare fructuoasa si o intelegere reciproca, pentru ca spiritul competitiei sportive sa invinga", a punctat Rogge extrem de diplomat, evitand un raspuns transant. De altfel, Rogge, aflat in calitate de presedinte al CIO la prima editie olimpica, s-a dovedit mult prea calm fata de scandalul generat de delegatia Rusiei: "Sper ca totul sa revina la normal, pentru ca aceasta perioada mai tulbure sa fie depasita si ratiunea sa invinga pe terenurile de sport. Am avut o discutie fructuoasa cu seful delegatiei Rusiei si sper sa fi ajuns la un numitor comun", a afirmat Rogge. Ieri dimineata, conform oficialilor federatiei internationale de hochei, antrenorul echipei Rusiei, Vyaceslav Fetisov, a declarat ca elevii sai s-au pregatit sa joace semifinala cu SUA, care a avut loc azi noapte, cu incepere de la ora 1. "Noi vom juca in meciul cu americanii. Ne pregatim in continuare ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat", a afirmat Fetisov, lasand sa se inteleaga ca oficialii delegatiei ruse au ascultat de indemnul presedintelui CIO.
Tiberiu RIST 
A r h i v a
  Asigurari la misto    
  Florin Prunea: "11.000 de dolari ia un arbitru la un singur meci"    
  Neamtu s-a intors acasa    
  Cine minte?    
  Condoleante de la Blatter    
  Nici o sansa de supravietuire    
  Ziua e in "sferturi"    
  Contra vrea un Milan mai agresiv    
  Goluri amicale pentru Sava si Mutu    
  Victorie doar pentru Inter    
  Sportul a pierdut cu o echipa din C2    
  FC Brasov va reveni mai devreme din Siria    
  Weekend fotbalistic la TV    
  Germania, lider in topul pe natiuni    
  Putin stie de jocurile de culise din CIO    
  Roxana Luca in Top 24 la patinaj artistic    
 Top afisari / comentarii 
 Culisele atentatului de la World Trade Center din 9.11: anatomia "Home Run" (266 afisari)
 Legea PROSTITUTIEI – O LEGE A FARADELEGII (30 afisari)
 Plasturele contraceptiv trece Oceanul (30 afisari)
 Sapte dosare penale la Avioane Craiova (27 afisari)
 Presedintele Asociatiei Investitorilor din zonele defavorizate a fraudat statul cu miliarde (24 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01042 sec.