Ziua Logo
  Nr. 2339 de sambata, 23 februarie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Fotoreportaj
Fotoreportaj de pe Nil
Sudan - o tara plina de surprize
Am plecat spre Africa, in Sudan, ca tot romanul, vaccinat si imunizat anti-febra galbena, malarie si alte cele si pus in garda asupra diverselor pericole. Cand am ajuns, insa, am constatat cu placere ca viata africana nu este chiar atat de dificila. Dupa o calatorie de aproximativ 14 ore, cu escale la Frankfurt si Cairo, am aterizat pe aeroportul din Khartoum intr-o seara placuta, cu o temperatura de iarna africana, adica in jur de 35 de grade Celsius. Intampinat chiar de insarcinatul cu afaceri al Romaniei in Sudan, ES Alexandru Costin, am intrat la racoare, in masina de reprezentanta a ambasadei, cu aerul conditionat potrivit la temperatura Romaniei. Motivul principal al acestei incursiuni l-a constituit forumul Uniunii Parlamentare Arabe dar si evaluarea potentialului Sudanului, cea mai mare tara africana, animata de dorinta unei stabilizari concrete si posesoare a unor imense resurse naturale.
Ravasit de un lung razboi civil, intre sudul rebel si nordul guvernamental, catalogat in trecut, de catre americani, a fi promovator de terorism, bombardat, de aceeasi americani - care au reusit sa distruga complet o fabrica de medicamente, investitie straina, considerata gresit drept laborator de arme chimice - Sudanul se afla acum pe un nou drum. Descoperirea unor importante resurse de petrol a determinat atat emisarii SUA, cat si cei ai Marii Britanii si Uniunii Europeane sa se implice in stabilizarea procesului de pace. Faptul ca reprezinta si o uriasa piata de desfacere ar putea atrage si investitori straini, din tarile mai putin dezvoltate tehnologic, printre care se numara si Romania. De altfel, multi oficiali cu care ne-am intalnit, cat si fosti studenti sudanezi ai facultatilor romanesti, depaneaza cu nostalgie, intr-o romana perfecta, amintiri din vremea cand relatiile dintre Romania si Sudan erau mult mai stranse. O dovada concreta a acesteia este chiar cladirea Parlamentului, construita si dotata in totalitate de catre statul roman. Reprezentantii diplomatici ai tarii noastre - o echipa excelenta, tanara si dinamica - se straduiesc, nu de putine ori sub o temperatura care ajunge pana la 60 de grade Celsius, sa reinnoade aceste relatii, conform noii strategii a Ministerului Afacerilor Externe roman.
Dupa incheierea manifestarilor prilejuite de Adunarea Parlamentara Araba, ne-am permis sa facem cateva incursiuni turistice. Khartoum este locul geografic in care Nilul Alb se intalneste cu Nilul Albastru pentru a forma imensul fluviu. Din cand in cand, un crocodil singuratic mai tasneste din undele capitalei pentru a fura un copil. Dis de dimineata, ne-am dus, impreuna cu cunoscatorii din ambasada, pe malul Nilului, la piata de peste. Ne-a intampinat o desfasurare spectaculoasa de pescari si specii de peste nestiute, care de care mai gustoase, dupa cum aveam sa aflam ceva mai tarziu. Apoi, insotit de prietenii facuti in saptamana incarcata de activitate jurnalistica, ne-am deplasat spre nordul tarii, pe o autostrada impecabila - realizata, dupa cum se spune, de firma de constructii a lui ben Laden - pentru a vizita piramidele Sudanului. Ceva mai mici decat cele egiptene, locurile de veci ale regilor imperiilor trecute se inalta in plin desert, de circa 5000 de ani, cu aceeasi incarcatura impresionanta si dominatoare. Babu, paznic la Orasul Regal, ne-a binedispus, imitand sunetele prietenei lui, o bufnita, cu care salasluieste in interiorul uneia dintre piramide. Am lasat in urma piramidele, urmarind in linistea desertului orizontul asfintit, reliefat doar de cocoasele camilelor din nisipuri.
Victor RONCEA 
A r h i v a
  Piramidele din Sudan    
  Copiii nisipurilor    
  Babu, paznic al Orasului Regal    
  Pe treptele Parlamentului construit de romani    
  Piata de peste de pe malul Nilului    
  Camila la masa    
  Moschee in Khartoum    
  Moschee in desert    
 Top afisari / comentarii 
 Culisele atentatului de la World Trade Center din 9.11: anatomia "Home Run" (266 afisari)
 Legea PROSTITUTIEI – O LEGE A FARADELEGII (30 afisari)
 Plasturele contraceptiv trece Oceanul (30 afisari)
 Sapte dosare penale la Avioane Craiova (27 afisari)
 Presedintele Asociatiei Investitorilor din zonele defavorizate a fraudat statul cu miliarde (24 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00862 sec.