Ziua Logo
  Nr. 2339 de sambata, 23 februarie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pagubele de la Muzeul Satului sunt imense
Cea mai mare pierdere de patrimoniu dupa cutremurul din 1977
-- Muzeul nu era pazit de jandarmi pentru ca nu avea un spatiu in care sa-i cazeze * Institutii de cultura din Bucuresti si din tara pun umarul la refacerea patrimoniului * Ministerul Culturii si Cultelor a finalizat planul de restaurare nationala * Pagubele nu au fost estimate inca din cauza numarului mare de exponate
In urma incendiului de la Muzeul Satului, de pe 20 februrie, Ministerul Culturii si Cultelor a anuntat, intr-o conferinta de presa care a avut loc ieri la sediul Ministerului, ca va face investitii in sistemele de protectie contra calamitatilor iar in apropierea sau chiar in incinta muzeelor in aer liber din tara va exista o masina de pompieri gata sa intervina in cazul unui pericol. Ioan Opris, Secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, a declarat ca pana la sfarsitul acestui an se va incheia constructia la aripa noua a Muzeului Satului, care va adaposti laboratoare de restaurare si depozite de patrimoniu. In plus, se vor monta paratrasnete si senzori pentru protectia Muzeului Satului. De asemenea, dupa incendiul din 1997, la Muzeu s-au luat mai multe masuri pentru combaterea incendiilor - construirea unui bazin, instalarea unei motopompe - care insa nu au fost functionabile in totalitate. Ministrul Razvan Theodorescu a apreciat ca ceea ce s-a intamplat la Muzeul Satului din Bucuresti constituie o pierdere imensa de patrimoniu, "cea mai mare de la cutremurul din 1977", 15 constructii fiind distruse in proportie de 65-70%, iar 3 in totalitate. Acestea din urma vor fi reconstruite. Dintre gospodariile distruse, cea de la Fundu Moldovei era cea mai veche, fiind adusa chiar de Dimitrie Gusti in 1936, restul constructiilor fiind postbelice. Din cele 1336 de obiecte expuse in cele cinci gospodarii au fost salvate doar 890, restul fiind distruse in timpul incendiului.
Muzeul Satului nu necesita prezenta jandarmilor
Ministrul Razvan Theodorescu a declarat ca dupa incendiul din 1997 a existat o Hotarare de Guvern care cerea ca paza Muzeului Satului sa se efectueze cu trupe de jandarmi. Aceasta hotarare nu s-a pus insa in practica, din cauza faptului ca in incinta muzeului nu exista un spatiu in care jandarmii sa fie cazati. Insa in vara lui 2001, conform spuselor lui Razvan Theodorescu, in urma unei cereri adresate de Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul de Interne a facut o verificare, constatand ca la Muzeul Satului nu e nici o problema, deci nu e necesara prezenta jandarmilor. Politia si pompierii vor cerceta in continuare cauzele izbucnirii incendiului, iar acestea vor fi facute publice dupa finalizarea anchetei. Intre timp, Ministerul Culturii si Cultelor va sprijini Muzeul Satului pentru a identifica resurse materiale necesare refacerii gospodariilor afectate de incendiu.
Institutiile de cultura sprijina Muzeul Satului
Secretarul de Stat Ioan Opris a declarat ca mai multe institutii de cultura din Bucuresti si din tara si-au declarat sprijinul pentru refacerea Muzeului Satului dupa incendiul de miercuri. Printre ele se numara muzeele din Iasi, Campulung, Tulcea, Sighetu Marmatiei, Muzeul Taranului Roman, precum si Facultatea de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti. Ministerul Culturii si Cultelor a deblocat doua miliarde de lei pentru nevoile urgente de refacere a gospodariilor, presupunandu-se ca pagubele provocate de incendiu sunt foarte mari. Muzeul etnografic din Sighetul Marmatiei s-a oferit sa reconstituie una din casele afectate de incendiu iar Universitatea de Arhitectura din Bucuresti va trimite studentii pentru a face planuri si schite care vor folosi la reconstruirea caselor distruse. O alta institutie care si-a exprimat solidaritatea si sprijinul pentru Muzeul Satului a fost Muzeul Taranului Roman. In acest moment, pagubele financiare produse la Muzeul Satului sunt foarte greu de estimat, la aproape doua zile dupa incendiu facandu-se doar inventarierea bunurilor care au fost distruse. Calcularea valorii totale a pagubelor este anevoioasa din cauza ca obiectele distruse fac parte din patrimoniul cultural national si sunt foarte rare.
Ministerul Culturii a finalizat planul de restaurare nationala
Tot in conferinta de presa de ieri, Ministerul Culturii si Cultelor a anuntat ca s-a realizat o forma finala a planului de restaurare nationala. Pe lista monumentelor care au prioritate si care vor primi anul acesta peste un miliard de lei pentru restaurare, se numara Biserica Stavropoleos, Complexul Muzeal din Braila, Biserica Manastirii Snagov, Teatrul din Caracal, manastirea Nemtu, Teatrul din Caracal si Teatrul din Focsani. De asemenea, se va realiza restaurarea unor obiecte aflate pe lista patrimoniului mondial. Un proiect important al Ministerului este restaurarea si reabilitarea Palatului Baroc din Timisoara, pentru care va aloca sase miliarde de lei din cele 10 miliarde necesare pentru finalizarea lucrarilor
Andrei CRIVAT 
A r h i v a
  Vadim deturneaza fondurile guvernamentale    
  S-a sinucis de frica exmatricularii    
  Exmatricularea e interzisa in primii opt ani    
  Romania ar putea retrage MIG-urile de la aplicatia NATO    
  Operatiunea "Brambura la Moscova"    
  Salvati Muzeul Satului!    
  Joita Tanase: "Nimeni nu e batut in cuie. Nici eu!"    
  Jurnalistul Daniel Pearl a fost decapitat    
  Sapte dosare penale la Avioane Craiova    
  Strangulata in propria casa    
  Presedintele Asociatiei Investitorilor din zonele defavorizate a fraudat statul cu miliarde    
  Prinsi la furat in casa generalului Bucse    
 Top afisari / comentarii 
 Culisele atentatului de la World Trade Center din 9.11: anatomia "Home Run" (266 afisari)
 Legea PROSTITUTIEI – O LEGE A FARADELEGII (30 afisari)
 Plasturele contraceptiv trece Oceanul (30 afisari)
 Sapte dosare penale la Avioane Craiova (27 afisari)
 Presedintele Asociatiei Investitorilor din zonele defavorizate a fraudat statul cu miliarde (24 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00980 sec.