Ziua Logo
  Nr. 2339 de sambata, 23 februarie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare
"Lexiconul KGB"
In anii '70, KGB-ul a tiparit o serie de dictionare cu termeni specifici muncii de spionaj si contraspionaj, pentru uzul ofiterilor sai, de la un anumit nivel in sus. Scopul acestor lucrari secrete era acela de a asigura o definitie standard, lipsita de "interpretari personale", unor termeni folositi in activitatea informativa. Aceste dictionare constituiau, de fapt, adevarate regulamente "mascate". Pana de curand, sintagme ca "steag de biserica", "pendulare" sau "cultivare" nu ar fi spus mare lucru decat unui numar restrans de initiati. Acum, insa, terminologia serviciilor secrete sovietice este accesibila oricui, multumita lui Vasili Mitrohin, arhivarul KGB refugiat in Marea Britanie la inceputul anilor '90. Mitrohin nu a venit la Londra cu mana goala, ci cu zeci de mii de documente microfilmate de el de-a lungul celor 40 de ani de cariera. Dezvaluirile sale au provocat un adevarat cutremur in lumea serviciilor de informatii. Aparitia, in 1999, a best-sellerului "Arhiva lui Mitrohin" (scrisa in colaborare cu istoricul Cristopher Andrew) a dus la demascarea multor "cartite sovietice", unele dintre ele infiltrate in Occident in urma cu decenii intregi. La inceputul acestei luni Mitrohin a revenit in atentia opiniei publice publicand la o editura londoneza "Lexiconul KGB: Manualul ofiterului sovietic de informatii" (titlul original "KGB Lexicon: The Soviet Intelligence Handbook"). In spatele definitiilor aride se contureaza imaginea unei lumi paralele, o lume total lipsita de scrupule, in care orice metode sunt permise atat timp cat se dovedesc eficiente. Evident, aceste practici nu au fost monopolul KGB-ului. Chiar daca terminologia difera uneori ele au fost utilizate, intr-o masura mai mica sau mai mare, de aproape toate serviciile de informatii. Va prezentam in continuare cateva dintre cele mai "interesante" definitii, nu fara a observa numeroasele similitudini cu practicile Securitatii romanesti. (Miruna Munteanu)
Agent-boyevik - Agent combatant: Un agent cu insarcinari speciale, care presupun inclusiv folosirea de armament, explozibili, dispozitive si substante speciale.
Agent vneshney razvedki KGB iz sovetskykh grazhdan - Agent sovietic al serviciilor de informatii externe al KGB: cetatean sovietic care, pe baza convingerilor sale patriotice, indeplineste in mod regulat instructiuni primite de la serviciul de informatii externe, in strainatate sau pe teritoriul Uniunii Sovietice, pastrand secretul asupra cooperarii sale si a naturii acesteia.
Agent-dezinformator - Un agent care in mod deliberat comunica ofiterului sau de legatura informatii false, prezentandu-le ca fiind autentice.
Agent-razrabotchik - Agent de "cultivare": Un agent care evalueaza indivizii aflati in "cultivare", le observa comportamentul acasa si la munca, identifica persoanele din anturajul acestora si natura relatiilor dintre ei si indeplineste sarcini informative impotriva obiectivelor aflate in cultivare.
Brosovyy signal - semnal "de aruncat": Semnal folosit in munca informativa in anumite forme de contact impersonal, al carui scop este sa stabileasca o legatura fara a atrage atentia. Mai concret, este vorba despre un obiect (sau despre o parte a acestuia) lipsit de valoare, folosit sau bun de aruncat (cum ar fi o gramajoara de pietre, cioburi de sticla, un pachet gol de tigari, o coaja de portocala, un dop de sticla si asa mai departe).
Verbovka v forme pryamogo predlozheniya -- Recrutare prin propunere directa: O metoda de a atrage in munca informativa un individ special selectat, care a fost in prealabil atent studiat sub acoperire, acesta urmand sa devina agent (sub steag real sau sub steag fals), propunandu-i-se direct sa indeplineasca regulat si clandestin misiuni informative, in conditii specificate.
Verbovka na ideyno-politicheskoy osnove -- Recrutare pe baze politice si ideologice: Determinarea cooperarii ca agent secret a unui individ, special selectat si studiat in prealabil, prin exploatarea vederilor sale politice, aspiratiilor de eliberare nationala, inclinatiilor nationaliste, sentimentelor patriotice, convingerilor pacifiste si anti-imperialiste, precum si a altor factori politici.
Verbovka na komprometiruyushchikh materialakh - Recrutare pe baza unor materiale compromitatoare: Convingerea sau obligarea unui individ special selectat si studiat in prealabil sa coopereze ca agent prin amenintarea cu dezvaluirea unor tare profesionale sau morale.
Verbovka na moralno-psikhologicheskoy osnove - Recrutare pe baza moral-psihologica: Determinarea cooperarii secrete ca agent a unui individ special selectat si studiat in prealabil, prin exercitarea unor presiuni psihologice, prin exploatarea slabiciunilor acestuia, a vanitatii, a invidiei, a dorintei de razbunare, a simpatiilor personale precum si a greselilor acestuia, morale, profesionale sau de alta natura.
Vremennyy post naruzhnogo nablyudeniya - Post temporar de supraveghere: Un loc folosit de ofiterii de informatii sau de agentii acestora pentru a urmari un "obiectiv" aflat sub supraveghere, astfel incat actiunea sa poata fi camuflata atat timp cat este necesar. In functie de circumstante, asemenea posturi pot fi alese in magazine, pe coridoare, in cafenele, statii de tramvai, troleu sau autobuz.
Dezinformatsionnyye materialy - Materiale de dezinformare: Materiale special colectate sau fabricate de serviciul de informatii pentru a induce in eroare anumite cercuri, agentii, institutii sau indivizi din strainatate (documente, rapoarte, articole publicate in reviste sau difuzate prin radio sau televiziune, declaratii ale unor agentii de stat, personalitati publice sau savanti, scrisori particulare anonime, fluturasi etc).
Zhurnalistskoye prikrytiye - Acoperire jurnalistica: Activitatea oficiala a unui ofiter de informatii care pozeaza in jurnalist pentru a-si ascunde apartenenta la un serviciu de informatii si pentru a-si camufla munca informativa.
Zasada - Ambuscada: Defasurarea de ofiteri de contra-informatii, sub acoperire, intr-o locatie cunoscuta lor ca fiind locul de intalnire dintre un ofiter de informatii apartinand unei puteri straine si agentul acestuia. Aceasta desfasurare de forte are drept scop imobilizarea brusca a celor doi in momentul in care acestia isi paseaza probe incriminatoare ale activitatii lor informative.
Kampaniya ahpionomanii - Campanie de spiono-manie - Totalitatea masurilor de agitatie si propaganda intreprinse de institutiile unui stat, prin intermediul mass-media, cu scopul de a acuza violent un alt stat, reprezentantii si cetatenii acestuia, de spionaj pe scara larga pe teritoriul sau. Aceasta campanie are drept obiectiv aducerea unor prejudicii politice statului respectiv si limitarea capacitatii acestuia de a desfasura activitati informative.
Kontrolnyye zakladki - pachete de testare - Pachete echipate cu dispozitive speciale secrete care permit stabilirea faptului daca au fost sau nu deschise. Aceste pachete sunt plasate intr-o ascunzatoare pentru a-i verifica gradul de siguranta sau pentru a verifica "probitatea" agentului insarcinat sa le ridice.
Metod vnusheniya - Metoda sugestiei - Exercitarea unei influente psihologice discrete asupra unui individ, astfel incat sa se asigure ca acesta va accepta fara conditii o anumita idee sau un anumit tip de comportament.
Metod prinuzhdeniya - Metoda coercitiva - Exercitarea unor presiuni psihologice cu scopul de a determina un individ sa se poarte intr-un anumit fel impotriva vointei lui.
Perlyustratsiya korrespondentsii (PK) - examinarea acoperita a corespondentei: Desfacerea si examinarea (uneori si fotografierea) corespondentei fara cunostinta destinatarului si a expeditorului, asigurandu-se ca, la sfarsit, ambalajul (plicul) va arata neatins.
Potstava - Pendularea - Una dintre metodele folosite de serviciile de spionaj (sau contraspionaj) pentru a penetra o retea inamica. Metoda consta in "momirea" unui ofiter de informatii strain, identificat ca atare, "penduland" prin fata acestuia un agent de informatii instruit sa se comporte de o maniera care sa starneasca interesul strainului si sa-l determine pe acesta sa-l recruteze.
Razrabatyvayemoye litso - individ aflat in "cultivare" - Un individ impotriva caruia serviciul de informatii intreprinde masuri prin agenti operativi pentru a-l studia si a atinge scopuri precise (recrutare, subminarea unor actiuni ostile, compromitere etc).
Flag tserkvi - Steagul bisericii - Exploatarea credintelor religioase ale individului de catre serviciile de informatii pentru a-l determina pe acesta sa indeplineasca misiuni informative despre care el crede ca sunt in slujba Bisericii (fie ea catolica, ortodoxa, protestanta, iudaica, musulmana sau oricare alta).
Garderob operativnyy - garderoba operativa - Colectie de materiale si resurse tehnice folosite pentru deghizarea ofiterilor si agentilor de informatii atunci cand acestia indeplinesc misiuni operative. Garderoba operativa cuprinde doua categorii de articole. Prima categorie este formata din articole pentru deghizare personala, menite sa modifice infatisarea celui care le poarta (imbracaminte si incaltaminte, accesorii, echipamente sportive, machiaj etc). Cea de-a doua categorie a garderobei operative este formata din articole pentru deghizare de grup (o varietate de ustensile, echipamente si uniforme) care le permite ofiterilor sa para ca lucreaza pentru diferite intreprinderi, institutii si servicii speciale.
Igra operativnaya - Joc operativ - Un sistem de operatiuni si masuri contrainformative prin care un serviciu de securitate al unui stat transmite sistematic inamicului dezinformari de diferite feluri si rapoarte ale unor agenti care sa le sustina, sub o acoperire robusta. Serviciul de securitate realizeaza acest obiectiv operand in numele si cu participarea unui agent al sau infiltrat in conducerea agentiei inamice.
Kvartira-lovushka - "Cursele de soareci" - Locuinte rezidentiale folosite de contraspionajul sovietic pentru a prinde in cursa agentii inamici si emisarii organizatiilor anti-sovietice straine.
A r h i v a
  Washingtonul nu a fost solidar cu "Solidaritatea"    
  Culisele atentatului de la World Trade Center din 9.11: anatomia "Home Run"    
 Top afisari / comentarii 
 Culisele atentatului de la World Trade Center din 9.11: anatomia "Home Run" (266 afisari)
 Legea PROSTITUTIEI – O LEGE A FARADELEGII (30 afisari)
 Plasturele contraceptiv trece Oceanul (30 afisari)
 Sapte dosare penale la Avioane Craiova (27 afisari)
 Presedintele Asociatiei Investitorilor din zonele defavorizate a fraudat statul cu miliarde (24 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01357 sec.