Ziua Logo
  Nr. 2338 de vineri, 22 februarie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Bancile internationale contrazic cifrele avansate la Bucuresti
ABN Amro Romania estimeaza o crestere economica de aproape 4% in 2002
-- Ultima prognoza anuntata de Guvernul Nastase indica o crestere a PIB de cel putin 4,5% * Potrivit expertilor bancii, cresterea exporturilor va fi de numai 2-3%
Anul 2001 s-a dovedit a fi bun pentru economia romaneasca, se apreciaza in ultimul raport elaborat de ABN Amro Romania. Redresarea economica inceputa in 2000, dupa trei ani consecutivi de recesiune, a fost accelerata, astfel incat cresterea PIB s-a situat la un nivel de 4,9%. Incetinirea ritmului de crestere a exporturilor a fost compensata de cresterea consumului privat si a investitiilor. Multe companii de export au utilizat profiturile obtinute pentru a-si recompensa angajatii si pentru a-si imbunatati dotarile tehnologice.
Expertii bancii considera insa ca activitatea de comert exterior a constituit un obstacol pentru economie, importurile de bunuri crescand cu peste 19% in 2001 pentru al doilea an consecutiv, in timp ce cresterea exporturilor a fost de 9,8%, dupa un ritm de crestere de 21,9% in anul 2000. Scaderea de anul trecut a exporturilor se explica prin incetinirea cresterii economice in Uniunea Europeana, piata spre care se indreapta majoritatea (aproape 70%) din exporturile romanesti, dar si prin scaderea competitivitatii, pe fondul aprecierii in termeni reali a leului. "Presupunand ca ritmul activitatii economice in tarile UE va inregistra o crestere graduala in 2002, estimam ca va avea loc doar o crestere usoara a exporturilor Romaniei in acest an", se arata in raportul mentionat. "Cea mai importanta contributie la cresterea PIB, pe care o estimam la aproape 4%, o vor avea consumul privat si investitiile", estimeaza analistii ABN Amro.
Evolutia deficitului de cont curent este ingrijoratoare
Una dintre cele mai ingrijoratoare evolutii in anul 2001 a fost cresterea deficitului balantei de plati a contului curent (diferenta dintre exporturile si importurile de bunuri si servicii), se apreciaza in raport. Cresterea de anul trecut a deficitului comercial (de la 1,7 miliarde dolari in 2000 la 3 miliarde dolari) a avut un puternic impact asupra deficitului de cont curent, care, conform estimarilor ABN Amro, a atins 2,4 miliarde de dolari, sau echivalentul a 6,3% din PIB (de la 1,4 miliarde sau 3,7% din PIB in 2000). "O asemenea lipsa de echilibru a contului curent este semnificativa conform standardelor regionale, in special daca avem in vedere volumul limitat al fluxului de investitii straine directe in Romania (1,3 miliarde dolari in 2001, fata de 1 miliard de dolari in 2000) comparativ cu celelalte tari din regiune", se apreciaza in raport.
Avand in vedere mediul international dificil, moneda nationala puternica si cresterea graduala a competitivitatii in contextul ritmului lent al reformelor, ABN Amro estimeaza ca exporturile romanesti vor creste cu numai 2-3% in 2002. (A.M.V.)
A r h i v a
  Guvernul a stabilit cum se calculeaza accizele la alcool, tutun si benzina    
  PNL cere demisia ministrului IMM-urilor    
  Firmele de asigurari sunt obligate sa-si tina banii la banci cu capital social de peste 10 milioane de euro    
  Bani pentru restructurarea sectorului de aparare    
  Banca Nationala sustine ca se incearca intimidarea celor care lucreaza la raportul BRS    
  Kvaerner negociaza vanzarea FECNE Bucuresti catre grupul de firme Nuclearmontaj    
  Executivul a lasat pe saptamana viitoare ordonantele privind piata de capital    
  Guvernul german finanteaza participarea firmelor romanesti la CeBIT Hanovra    
  Electromagnetica estimeaza o cifra de afaceri de 18 milioane de dolari    
  Henkel Romania lanseaza o noua gama de produse    
  "Balul Arhitectilor 2002" are loc la Cercul Militar National    
 Top afisari / comentarii 
 A murit Ion Tugui (179 afisari)
 "Mos Ion de la Mandac" - un basarabean in temnita cu Soljenitin (94 afisari)
 Liderul Falun Gong Romania povesteste calvarul din arestul Politiei chineze (78 afisari)
 Kvaerner negociaza vanzarea FECNE Bucuresti catre grupul de firme Nuclearmontaj (69 afisari)
 Dans intensiv la Liceul "Floria Capsali" (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00817 sec.