Ziua Logo
  Nr. 2334 de luni, 18 februarie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mihai Iacob-Himalaya si-a procurat primul milion de dolari dintr-o escrocherie de proportii, comisa in cardasie cu trei comisari ai Garzii Financiare Iasi
Praduitorul de lenjerie
-- In ianuarie 1994, Iacob si trei comisari ai Garzii Financiare din Iasi au luat cu japca 40.000 de seturi de lenjerie de pat de la firma ASTRA Holding SRL * Combinatul TIROTEXT din Republica Moldova a ramas pagubit din cauza lui Iacob, care s-a "asigurat" cu lenjerie de pat pana la sfarsitul vietii
Omul de afaceri Mihai Iacob, cunoscut in ultima vreme mai ales din cauza scandalului FNI-SOV-BRS, a fost implicat in urma cu opt ani intr-o afacere dubioasa, in urma careia au avut de suferit doua firme, ASTRA Holding SRL din Galati si Combinatul textil TIROTEXT, din Republica Moldova. Precizam ca la data ''loviturii'', Mihai Iacob nu avea in cont decat cateva sute de mii de lei si, cu toate ca faptele sale si ale complicilor sai sunt clare ca lumina zilei, o armata de anchetatori si functionari publici s-au dat peste cap sa-l scoata basma curata - fapt reusit cel putin pana in ziua de azi.
Garda lui Iacob
In luna ianuarie 1994, Mihai Iacob, patron al SC IACOB SRL - Negresti, a intrat in contact de afaceri cu SC ASTRA Holding SRL din Galati, cu care a aranjat cumpararea de la aceasta a peste 40.000 de seturi de lenjerie de pat, fabricate de Combinatul TIROTEXT, din Republica Moldova. In momentul respectiv, firma lui Mihai Iacob nu avea cum sa plateasca vanzatorului contravaloarea marfii, intrucat, in conturile sale, nu existau decat 34.000 lei, in timp ce lenjeriile de pat valorau circa 500 de milioane de lei. De comun acord cu vanzatorul, Mihai Iacob a stabilit un termen limita de achitare integrala a pretului, sub sanctiunea unei penalizari de 5,1 milioane lei, pentru fiecare zi de intarziere. Dar, se pare, patronul SC IACOB SRL a recurs la prietenii sai de la Garda Financiara Iasi, pe care ii cunostea de mai demult.
Acestia au fost sesizati cu o plangere privind faptul ca provenienta lenjeriilor de pat ar fi dubioasa, desi Iacob recunoscuse personal marfa printr-un protocol semnat anterior cu cei de la ASTRA.
Descindere ilegala
Intamplator, chiar in acele zile, Garda Financiara din Vaslui, pe raza careia se afla marfa depozitata, a constatat printr-un control efectuat provenienta legala a marfii. Numai ca, desi nu aveau competenta in Vaslui si nici nu primisera vreo imputernicire speciala de la Bucuresti, reprezentantii Garzii Financiare Iasi au descins la sediul ASTRA. O echipa de trei comisari ieseni (Constantin Elisei, Gheorghe Savin si Florin Zarnescu) a intocmit o nota de constatare pentru data de 3 februarie 1994, in baza unei reclamatii a lui Iacob din 5 februarie 1994. Graba cu care au actionat comisarii era justificata de faptul ca la 4 februarie 1994 se implinea termenul la care, prin contract, IACOB SRL trebuia sa plateasca contravaloarea lenjeriilor de pat, altfel era pasibil de plata penalizarii de 5,1 milioane lei/zi/intarziere. In zilele urmatoare, cei trei comisari (fosti prieteni de armata si serviciu cu Iacob) au intocmit alte cateva note de constatare, toate avand drept concluzie faptul ca nu se poate dovedi provenienta marfii vandute de ASTRA Holding. Foarte ciudat, comisarii nu au inregistrat la Garda Financiara Iasi nici una din cele trei note de constatare incheiate.
Spolierea
La data de 9 februarie 1994, comisarii Florin Zarnescu si Gheorghe Savin mai incheie la sediul ASTRA, in prezenta unui colonel de la Politia Iasi, o nota de constatare, schimba repertoriul si constata in scris provenienta reala a marfii. Pe nota au fost trecute si numele a doi comisari de la Garda Financiara Centrala (Tepus D. si Ciungu C.). Semnaturile comisarilor de la Bucuresti nu apar insa pe document.
Comisarii ieseni ii retin apoi administratorului ASTRA Holding savarsirea unei contraventii financiare (majorarea adaosului comercial), pentru care aplica o amenda de 300.000 lei si dispun confiscarea celor 40.000 seturi de lenjerie de pat. Dar acestia nu au inmanat nici o copie dupa documente celor de la ASTRA si au raportat sefilor lor situatii contrare realitatii.
In tot acest timp, marfa confiscata s-a aflat la SC IACOB SRL, fara ca cineva sa dispuna conservarea ei pana la rezolvarea litigiului civil dintre Garda Financiara Iasi si ASTRA Holding SRL, care ceruse anularea masurii confiscarii si returnarea marfii. In cele din urma, procesul a fost castigat de ASTRA si, prin intermediul sentintei definitive a Tribunalului Iasi, s-a dispus anularea masurii confiscarii si returnarea lenjeriilor.
Comisarii i-au permis lui Iacob sa vanda marfa confiscata
Prin nota de constatare din 14 februarie 1994, comisarii Florin Zarnescu si Florin Gheorghe au procedat ca si cum ei ar fi fost proprietarii marfii confiscate si au dispus ca acesta sa fie valorificata de firma lui Iacob, iar contravaloarea ei sa fie virata (la incasare, nu la vanzare) in contul 20301 de la Trezoreria Iasi, beneficiar Garda Financiara. Legal ar fi fost ca marfa sa fie imobilizata pe durata procesului civil.
Acoperirea prin fals a lipsei facturilor
Mihai Iacob nu putea vinde marfa, pentru ca lipseau facturile originale de la ASTRA Holding. Prin adresa nr. 271/16.09.1994, semnata pentru comisarul sef, Constantin Elisei, a comunicat catre SC IACOB SRL, in numele Garzii Financiare Iasi: ''Adeverim prin prezenta ca facturile originale emise de ASTRA Holding SRL Galati, catre SC IACOB SRL Negresti, au fost ridicate in vederea verificarii de catre Garda Financiara Iasi''. Facturile originale nu au ajuns niciodata la destinatie, ele aflandu-se si in prezent in contabilitatea ASTRA, fara ca macar sa fi fost rupte din facturier. Cu toate acestea, in perioada 11 ianuarie 1994 - 7 octombrie 1994, Mihai Iacob a vandut toata marfa confiscata, incasand pentru ea peste 479 de milioane de lei, fara TVA - conform constatarii din data de 3 februarie 1995, efectuata de Garda Financiara Vaslui.
Statul, pacalit pe fata
Desi daca, prin falsurile comisarilor, masura confiscarii lenjeriilor de pat aparea legala, Garda Financiara Iasi trebuia sa faca tot ce se putea pentru ca contravaloarea marfii sa fie varsata la Bugetul de stat. La data de 9 martie 1995, directorul general al DGFPCFS Iasi, Victorel Lupu, a trimis o adresa la Garda Financiara Iasi, prin care a solicitat sa i se raporteze imediat ce s-a intamplat cu banii care trebuiau virati catre stat, comunicandu-se comisarului sef Constantin Elisei ca este direct responsabil de nerespectarea legilor.
A urmat un nou raspuns, fals, dupa cum a retinut ancheta desfasurata ulterior de politisti si procurori, directorul DGFPCFS Iasi fiind indus in eroare pe motiv ca Garda nu ar fi dispus confiscarea marfii, ci contravaloarea marfii - respectiv suma de 468 de milioane de lei. Numai ca, in aceeasi perioada, a aparut sentinta definitiva a Justitiei, care a anulat masura confiscarii.
Cei de la Finante s-au prins de manevra comisarilor si au declansat un control intern. Atunci, comisarul sef Elisei i-a comunicat prin adresa 1013 din 08.09.1995, lui Mihai Iacob: ''In conformitate cu decizia civila nr. 123/R/02.08.1995 consideram custodia infiintata la dvs. pentru lenjeria de pat proprietatea SC ASTRA Holding Galati ca desfiintata. Marfa si sumele rezultate din vanzare se vor pune la dispozitia proprietarului - SC ASTRA Holding Galati''.
Joaca de-a plangerea
Banii si marfa nu au mai ajuns niciodata la ASTRA, care s-a ales cu o paguba de peste 3,1 miliarde lei. Fata de aceasta situatie, comisarul sef sectie Adrian Cucu, de la Garda Financiara Iasi, a inaintat Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, la data de 28.01.1996, o plangere penala impotriva afaceristului Mihai Iacob, sub acuzatia de ''abuz de incredere'', motivata de faptul ca acesta a vandut marfa si ''a fugit cu banii''.
(va urma)
N.R. Paginile ziarului ZIUA ii sunt deschise lui Mihai Iacob pentru orice precizare legata de acest caz.
Razvan SAVALIUC 
A r h i v a
  Vasile, proba anti-Bush    
  Neamtu ramane in moarte clinica    
  Polite de asigurare a coruptiei    
  Documente secrete ale UM 0962 disparute intr-un jaf suspect    
  "Corupatorii vizeaza acapararea deciziilor politice, administrative, legislative si judiciare"    
  Sorin Dragoi, arestat la Timisoara dupa ce a trecut cu arme prin filtrul aeroportului din New York    
  Batrani ucisi pentru 30.000 de lei    
  Prins in timp ce jefuia o casa de schimb    
  Ardelean a semnat 33 de CEC-uri fara acoperire    
  Iftode a inselat cateva banci cu 13 miliarde de lei    
  Un alcoolic si-a ucis gazda si s-a spanzurat    
  Deturnare de fonduri PHARE    
  Accident cu doi morti intr-o curba din Lazarea    
  Mihes a furat statul cu un miliard de lei    
  Vanator fara permis    
 Top afisari / comentarii 
 Praduitorul de lenjerie (438 afisari)
 Sorin Dragoi, arestat la Timisoara dupa ce a trecut cu arme prin filtrul aeroportului din New York (225 afisari)
 Documente secrete ale UM 0962 disparute intr-un jaf suspect (135 afisari)
 Polite de asigurare a coruptiei (76 afisari)
 Castele, palate si conace, toate la Sutu (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01329 sec.