Ziua Logo
  Nr. 2333 de sambata, 16 februarie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Premierul Nastase si primarul Basescu continua schimbul de replici pe tema facilitatilor fiscale acordate SNTR si Rafo
Razboiul reesalonarilor
-- Primul ministru considera inacceptabile criticile venite din directia PD * Basescu promite noi dezvaluiri din "intimitatea" celor doua societati
Premierul Adrian Nastase a completat, ieri, in cadrul videoconferintei cu prefectii, explicatiile oferite de ministrul Tanasescu referitoare la reesalonarile de datorii aprobate de Guvern, criticandu-i, in acelasi timp, pe "cei care tipa si fac scandal" pe aceasta tema. "Acceptam cu prea multa usurinta lectii si acuze din partea unora care au facut ca economia sa scada cu miliarde de dolari in ultimii ani, iar acum vin ca si cum nu s-a intamplat nimic si ne dau lectii. Nu mi se pare normal", a spus Nastase, facand referire la criticile formulate de conducerea PD. Incercand sa justifice decizia Executivului de a acorda reesalonari pentru societatile Rafo, Sidex, Combinatul Siderurgic Resita, SNTR, premierul a spus ca acestea sunt "cazuri exceptionale", de societati supuse privatizarii. "Nimeni nu vine sa cumpere datorii. Pentru a atrage pe cineva sa cumpere o fabrica care si asa necesita investitii, macar penalizarile din suprasanctiuni financiare trebuie eliminate, iar datoriile reesalonate", a aratat Nastase. El a amintit de inlesnirile la plata acordate de fosta putere, remarcand ca " nimeni nu sufla nici un cuvant, nici de la PD, nici de la PNL despre aceste aprobari date pe criterii care ar trebui justificate".
Apoi, premierul a explicat de ce Executivul a decis eliminarea anumitor accize la tutunul autohton. El a precizat ca Guvernul urmareste protejarea productiei tigarilor romanesti. "Romania fiind la un nivel economic mai redus, eliminarea tuturor taxelor vamale inseamna ca produsele din Occident vor gasi in Romania o piata de pe care vor elimina tot ce inseamna produs romanesc", a afirmat Nastase. Referindu-se la produsele din tutun, premierul a declarat ca este ca un fel de "batalie intre tigarile de tip Kent si tigarile Carpati". "Eu nu am o problema cu tigarile, pentru ca nu fumez, nici cei mai multi membri ai Guvernului, si sper sa-i conving pe toti sa nu mai fumeze", a precizat Nastase. El a aratat ca masurile luate de Executiv au in vedere mentinerea tigarilor romanesti la un pret redus, astfel incat cei care doresc sa fumeze sa isi poata permite sa cumpere tigari. "Daca reprezentam interesele marilor producatori de tigari, dam la o parte accizele. Chiar nu inteleg liderii Partidului Democrat aceste lucruri. Ale cui interese le apara?", a mai spus premierul. (O.B.)
Basescu considera ca toti cei care au acordat reesalonari trebuie arestati
Tot ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele PD, Traian Basescu, a apreciat, ca Ordonantele de urgenta privind scutiri si reesalonari de datorii ale Rafo Onesti si SNTR (Ordonantele 177, 180 si 186 din 2001) nu au adus nici un castig respectivelor societati. Nu au intrat bani in cele doua societati, a spus Basescu, pentru recapitalizare sau desfasuarea procesului de productie, iar cultivatorii de tutun nu sunt favorizati cu nici un leu. "Singurii beneficiari sunt Corneliu Iacubov si Ioan Nicolae, iar Adrian Nastase - prin incalcarea acordurilor cu FMI si UE - vrea sa intre in Europa cu ei de mana, nu respectandu-si angajamentele", a subliniat liderul PD. El a afirmat, adresandu-se mai ales sindicalistilor care au protestat, ca cele doua societati raman la fel de decapitalizate, pentru ca nici la Rafo si nici la SNTR nu a intrat un leu. Mai mult, amandoua sunt obligate sa vanda la pretul pietei, deci nu se poate recupera nimic. El a anuntat ca, in zilele urmatoare, va dezvalui fapte interesante din "intimitatea" celor doua societati.
Presedintele PD l-a intrebat pe premier ce anume trebuie respectat, interesele a 23 de milioane sau interesele catorva din "clica pesedista", precum Iacubov si Nicolae. Traian Basescu a aratat ca toti cei care au acordat scutiri si reesalonari ale datoriilor unor societati, din guvernarea actuala sau din guvernarea trecuta, trebuie arestati. (Anca HRIBAN)
A r h i v a
  Guvernul cauta solutii pentru "subtierea" facturilor la intretinere    
  Ministerul Dezvoltarii a primit proiecte de investitii in valoare de peste 500 milioane de dolari    
  Nastase nu sustine acordarea de tichete de masa bugetarilor    
  Rudele consilierilor locali vor fi luate la verificat    
  AVAB face referendum printre FNI-sti    
  A fost inaugurat un nou centru de plasament pentru copiii strazii din Bucuresti    
  Cinci milioane de straini au venit anul trecut in Romania    
  Premierul critica Ministerul Agriculturii    
  Nivelul arieratelor a crescut cu 17.000 de miliarde de lei anul trecut    
  Cefin a deschis la Timisoara cel mai mare centru de vanzari si service Iveco din Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Lista teroristilor expulzati din Romania (293 afisari)
 Bohr, Heisenberg si programul nuclear nazist (38 afisari)
 Preselectie cu cantec pentru Eurovision 2002 (36 afisari)
 UN IERARH SI UN FILOZOF (32 afisari)
 Cristian Neamtu se afla in moarte cerebrala (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01379 sec.