Ziua Logo
  Nr. 2333 de sambata, 16 februarie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Viitoarele membre NATO vor fi cunoscute in septembrie
-- Alianta Nord-Atlantica, preocupata de modernizarea organizatiei
Nimeni nu stie cate din statele candidate vor fi invitate sa adere la NATO cu prilejul summitului din noiembrie de la Praga, a declarat secretarul general al Aliantei, George Robertson, intr-un interviu acordat ieri televiziunii publice poloneze, preluat de Rompres. El s-a aflat, ieri, la Varsovia, pentru o vizita de 24 de ore. "Tin sa subliniez ca decizia va fi cu siguranta adoptata in ultimul moment, probabil in Polonia, unde va avea loc, in luna septembrie, o reuniune a ministrilor apararii ai tuturor statelor membre ale Aliantei", a declarat George Robertson, precizand ca nu este exclus ca la Praga sa fie invitata sa adere doar una din candidate, dupa cum nu este exclus sa fie invitate patru sau mai multe. Pe de alta parte, el a sustinut ca summit-ul de la Praga va fi consacrat nu numai extinderii, ci si modernizarii Aliantei, astfel incat aceasta sa faca fata noilor provocari.
Ucraina, element strategic in estul Europei
Comentand pozitia Federatiei Ruse fata de extinderea organizatiei, secretarul general al Aliantei a apreciat ca Moscova "a inceput sa se obisnuiasca putin cu aceasta idee" deoarece a inteles ca NATO nu reprezinta o amenintare la adresa intereselor ei. Faptul ca Rusia "este interesata sa colaboreze cu Alianta" si ca a inteles noul context oferit de relatiile cu "Cei 19", va ajuta la consolidarea unei cooperari mai stranse si mai eficiente, a apreciat Lordul Robertson.
"Vom crea un Consiliu NATO-Rusia cu 20 de membri, o structura care, asa cum a definit-o presedintele rus, Vladimir Putin, se va ghida dupa logica intereselor comune, si repet ceea ce am mai spus si altadata, ca apropierea dintre Moscova si Alianta reprezinta fructul pozitiv cel mai de pret care s-a nascut din tragedia de la 11 septembrie", a subliniat George Robertson. In acelasi sens, secretarul general al NATO a salutat dorinta primului ministru polonez, Leszek Miller, de a stabili noi relatii cu Federatia Rusa si Ucraina, "principal element strategic in estul Europei". (D.E.)
A r h i v a
  Nastase insista pe reforma politico-institutionala    
  Iliescu a fost oaspetele "Toyota Motors"    
  Romania are nevoie de o strategie impotriva coruptiei pentru Praga    
  Fundatia "Horia Rusu" pune in discutie serviciile secrete in perspectiva NATO    
  Adrian Nastase merge in Turcia, Olanda si Rusia    
  PNL vine cu o lege a exploatatiilor agricole de tip familial    
  PSD a incheiat un protocol cu Partidul Muncii din Israel    
 Top afisari / comentarii 
 Lista teroristilor expulzati din Romania (293 afisari)
 Bohr, Heisenberg si programul nuclear nazist (38 afisari)
 Preselectie cu cantec pentru Eurovision 2002 (36 afisari)
 UN IERARH SI UN FILOZOF (32 afisari)
 Cristian Neamtu se afla in moarte cerebrala (20 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00716 sec.