Ziua Logo
  Nr. 2281 de miercuri, 12 decembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Problema presiunii gazelor naturale ar putea fi rezolvata pana vineri
PSD ne ureaza Sarbatori calduroase
-- Ministrul Industriei discuta cu presedintele Gazprom majorarea importurilor de gaze din Rusia
"Aprovizionarea in conditii de presiune normala a gazelor naturale in unele zone din Bucuresti ar putea fi reluata cel tarziu pana vineri", a declarat, ieri, ministrul Industriei si Resurselor, Dan Ioan Popescu. Locuintele situate in centrul Capitalei, zonele Chitila, Bucurestii Noi, Soseaua Andronache, Strada Antiaeriana si Strada Virtutii inregistreaza, in prezent, probleme cu alimentarea la presiuni normale. "Rezolvarea acestei probleme depinde, insa, si de raspunsul pe care il vom primi de la oficialii concernului rus Gazprom, principalul furnizor de gaze din import al Romaniei, pentru a creste cantitatile de gaze importate", a adaugat Popescu. In acest sens, ministrul Industriei discuta, ieri, telefonic, cu presedintele Gazprom, Alexei Miller, pentru ca importurile de gaze sa creasca de la circa 15 milioane de metri cubi pe zi la 19 milioane de metri cubi zilnic.
Popescu a mai spus ca populatia si centralele termice zonale primesc aproximativ 70% din productia de gaze naturale zilnica a Romaniei, cifrata la 49 de milioane de metri cubi, din care 11 milioane provin din depozitele de inmagazinare subterana. "Din punctul de vedere al functionarii retelei nationale de transport a gazelor naturale nu mai sunt probleme, dar temperaturile scazute din ultima perioada au determinat scaderea presiunii gazelor din import, ceea ce a cauzat fluctuatii mari de presiune in conductele de transport", a adaugat ministrul Industriei. Romania consuma anual peste 17 miliarde de metri cubi de gaze naturale, din care circa 35% reprezinta importuri din Federatia Rusa. Popescu a precizat ca populatia va beneficia de cantitati suficiente de gaze naturale in timpul Sarbatorilor, chiar daca temperaturile se vor mentine la valori foarte scazute.
Centralele termice de apartament au scazut presiunea gazelor
Ministrul Industriei crede insa ca problema presiunii gazelor naturale a fost generata si de montarea neautorizata a centralelor termice de apartament, mai ales in zona de granita cu Ungaria. "In mod cert, in orase ca Satu Mare si Baia Mare depasirile de consum au fost cauzate de existenta ilegala a numeroase centrale de apartament", a spus Dan Ioan Popescu, adaugand ca acest tip de centrale a fost interzis in Ungaria in urma cu un an. Potrivit datelor detinute de ministrul Industriei, numarul de centrale montate in apartamentele sau casele din Romania este de trei ori mai mare decat statistica oficiala a intrarilor in tara a unor astfel de echipamente. Prima masura pe care ministerul o va lua pentru asigurarea cantitatilor de gaze necesare populatiei in perioada Sarbatorilor este sistarea totala a alimentarii cu gaze a combinatelor chimice, care, si la limita de avarie, consuma circa un milion de metri cubi de gaze in fiecare zi. Popescu a spus ca aceste combinate ar putea fi inchise pe perioada Sarbatorilor si redeschise dupa data de 5 ianuarie.
Pentru Termoelectrica e mai ieftin sa importe pacura decat gaze
Popescu a mai spus ca decizia de a trece unele termocentrale ale Termoelectrica pe pacura in loc de gaze naturale a fost influentata si de pretul scazut al pacurii, care este cotata in aceste zile pe pietele internationale la preturi de 90-92 de dolari/tona, in timp ce preturile la gazele naturale din import oscileaza intre 126 si 136 de dolari/1000 metri cubi. O alta solutie pentru rezolvarea crizei de gaze naturale este si intreruperea furnizarii de gaze catre agentii economici rau-platnici. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Industriei, Iulian Iancu, la 120 de agenti economici cu restante mari la plata gazelor a fost deja sistata alimentarea, in timp ce in cazul altor 60 de societati comerciale furnizarea a fost limitata pana la cota de avarie. El spune ca cele doua societati de distributie a gazelor naturale, Distrigaz Sud si Nord, platesc 1,8 milioane de dolari zilnic pentru a reusi sa finanteze importurile de gaze naturale, iar pentru cresterea cantitatilor importate va mai fi nevoie in plus de o suma de circa 500.000 de dolari in fiecare zi. Cele doua societati se afla, de altfel, in faze avansate de negociere cu Banca Comerciala Romana (BCR) si Citibank pentru a obtine fiecare in parte imprumuturi de 30 de milioane de dolari in vederea finantarii importurilor de gaze naturale din Federatia Rusa.
Gabi MOROIANU 
A r h i v a
  Pensiile sub 5,6 milioane de lei se maresc de la 1 ianuarie 2002    
  235.000 de mame vor primi alocatie pentru nou-nascuti    
  Alocatia pentru copii creste la 150.000 de lei de la 1 ianuarie 2002    
  Jumatate din spitale interneaza aiurea    
  CFR a prezentat primul tren de calatori modernizat la Astra    
  Beneficiarii de ajutor social nu platesc contributia la fondul de sanatate    
  "Atlas" a suspendat greva de avertisment    
  UE intareste supravegherea fabricilor otravitoare    
  Doua furnale au otravit orasul Calan    
  Trichinella in Bistrita-Nasaud    
  Improprietariri abuzive in Suceava    
 Top afisari / comentarii 
 Theodor Denis Dinulescu a pus la cale o cacealma pentru posteritate "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" (28 afisari)
 Cornel Radu Constantinescu a incetat din viata (20 afisari)
 Suciu a cumparat 1000 de fiole de Fortral cu retete false (17 afisari)
 Explozie cu sase raniti la Cretesti, Ilfov (15 afisari)
 Scandalul regionalizarii (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00664 sec.