Ziua Logo
  Nr. 2281 de miercuri, 12 decembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Liderii DOS nu revin asupra demisiei sefului Parlamentului sarb
-- Presa belgradeana critica pozitia lui Kostunita
Liderii coalitiei aflate la putere la Belgrad au respins apelul presedintelui iugoslav, Vojislav Kostunita, de a permite sefului Parlamentului sarb, Dragan Marsicanin, sa revina asupra demisiei sale si sa-si reia functia. Suspectat de a fi blocat adoptarea legii muncii, considerata cruciala pentru realizarea reformelor economice lansate de Guvernul lui Zoran Djindjici, Marsicanin, apropiat al lui Kostunita, si-a prezentat demisia, joia trecuta. Luni, in cursul unei reuniuni, boicotate de Kostunita, ceilalti 17 lideri ai DOS au declarat ca "refuza ultimatumul Partidului Democratic al Serbiei (DSS), al presedintelui iugoslav, referitor la presedintele Legislativului sarb. Kostunita a explicat, intr-o scrisoare adresata responsabililor DOS, ca anularea demisiei lui Marsicanin "constituie un prealabil" pentru orice discutie privind o posibila redefinire a functionarii coalitiei. Scrisoarea a fost criticata, luni, de presa. Ceilalti lideri ai DOS au replicat ca dispun de 131 de locuri din 250 in Parlamentul Serbiei, "o majoritate suficienta pentru realizarea reformelor".
Cei 17 l-au invitat pe Kostunita sa "revina la linia reformatoare pe care a parasit-o", noteaza Mediafax.
Djindjici nu considera ca e vorba de o criza grava in sanul DOS
In ultima perioada, DSS a incercat prin diverse demersuri sa se delimiteze de restul coalitiei: in luna iunie si-a format propriul grup parlamentar, in august si-a retras reprezentantii din Guvernul sarb si a participat singur al alegerile locale de la inceputul lui noiembrie. In privinta unei eventuale excluderi a DSS din randurile coalitiei de guvernamant, premierul sarb, Zoran Djindjici a declarat ca "statutul DSS va depinde de propriul comportament". Referitor la Marsicanin, primul ministru sarb a apreciat ca "DSS, votand impotriva reformelor, a pierdut dreptul de a ocupa postul de presedinte al Parlamentului".
Situatia in sanul coalitiei aflate la putere pare sa fie in impas, in urma reuniunii de luni seara, principalii lideri si rivali, Djindjici si Kostunita, sustinandu-si, fiecare, punctul de vedere. "Nu cred ca este vorba de o criza grava", a apreciat Djindjici. De la indepartarea de la putere a regimului lui Slobodan Milosevici, in octombrie 2000, coalitia DOS a traversat numeroase crize, care s-au agravat dupa 28 iunie, anul acesta, cand Milosevici a fost transferat la Tribunalul Penal International din Haga.(I.C.)
A r h i v a
  Schroder are incredere in Putin    
  Tradare NATO cu stirea securitatii militare franceze    
  Milosevici nu accepta apararea nici in cazul Bosnia    
 Top afisari / comentarii 
 Theodor Denis Dinulescu a pus la cale o cacealma pentru posteritate "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" (28 afisari)
 Cornel Radu Constantinescu a incetat din viata (20 afisari)
 Suciu a cumparat 1000 de fiole de Fortral cu retete false (17 afisari)
 Explozie cu sase raniti la Cretesti, Ilfov (15 afisari)
 Scandalul regionalizarii (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00721 sec.