Ziua Logo
  Nr. 2281 de miercuri, 12 decembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Investigatiile ZIUA se confirma in cazul prim-procurorului de Hunedoara
Inspectorii Parchetului General propun cercetarea lui Moca pentru delapidare
-- O parte dintre cele treizeci de dosare penale ale infractorului Crasnic, instrumentate de Moca, au fost redeschise * Verificarile chitantelor lui Moca pentru lucrarile de constructie a vilei din comuna Unirea au scos la iveala o diferenta de miliarde de lei * Documentele nu au justificat decat 35 de milioane de lei la nivelul anului 2000 * Procurorii-inspectori au aflat, insa, ca modernizarea "bordeiului" a avut loc in anul 1998 * Inspectorii solicita si suspendarea din functie a procurorului corupt * Foloasele necuvenite primite de Moca au fost spalate prin firma ECO INVEST SRL din Deva * Muncitorii care au executat lucrarile de constructie la "casa parinteasca" a lui Moca au fost chestionati de procurorii-inspectori din Parchetul General * Declaratiile lor au fost uluitoare: "Deconturile lu' Moca nu acopereau nici motorina ce s-a consumat la transportul materialelor, d'apai ce-am facut noi acolo"
Procurorii inspectori ai Parchetului General au finalizat cercetarile de la Parchetul Judetean Hunedoara, prim-procurorul Iona Moca asteptand acum verdictul sefilor sai pentru intreaga activitate depusa in slujba legii si dreptatii. Ancheta Parchetului General, demarata in urma cu o saptamana, a scos la iveala ca ceea ce ziarul ZIUA a semnalat este intru-totul adevarat: zeci de dosare penale cu fapte deosebit de grave ale caror inculpat este Cornel Crasnic, au fost aruncate la gunoi de prim-procurorul Moca. In timpul anchetei, unul dintre procurorii-inspectori ai Curtii Supreme de Justitie (CSJ) a fost auzint declarand urmatoarea: "Nu se poate sa minta toata lumea. Ceva nu e in regula aici!".
Tandemul Enescu - Cristea si-a facut datoria
Trebuie sa precizam ca imediat ce am aflat ca grupa de control a CSJ este condusa de procurorul Vasilica Enescu am fost circumspecti cu privire la rezultatele anchetei, deoarece stiam ca acest procuror verificase activitatea lui Moca si in anii precedenti fara a descoperi vreo "buba" in felul in care acesta aplica legea din sacunul de prim-procuror al Parchetului Judetean Hunedoara. Temerile ne-au fost spulberate, insa, de felul profesionist in care tandemul Enescu - Cristea si-a facut datoria. Toate cele peste 30 de dosare penale ale lui Cornel Crasnic, acuzat de tot felul de infractiuni - sechestrare de persoane, santaj, lovire, vatamare corporala grava, vatamare corporala s.a.m.d - au fost verificate, victimele reaudiate, iar probele si legalitatea eliberarii inculpatului analizate. Toti cei care au avut curajul sa arate "fata mafiei" au vorbit din nou, de data aceasta in fata anchetatorilor bucuresteni, despre felul in care Cornel Crasnic i-a amenintat cu moartea pentru a recupera banii pe care ii inmanase prim-procurorului Moca, despre relatiile acestuia in lumea interlopa, despre felul in care si-a modernizat "casa batraneasca" din comuna Unirea si despre felul in care si-a decontat cheltuielile.
Probele coruptiei: chitantele lui Moca si modelul gresiei
Inspectorii Parchetului General au ascultat cu surprindere declaratiile date de muncitorii care au executat lucrarile de modernizare ale "colibei" prim-procurorului Ioan Moca. Acesta a avut tupeul de a-i infrunta pe inspectorii CSJ aratandu-le chitante justificative in valoare de, atentie, 35 de milioane de lei. In momentul cand a fost verificat contractul din firma de constructii ECO INVEST SRL - Deva si prim-procurorul Moca, procurorii-inspectori au remarcat ca acesta fusese semnat in anul 2000, ceea ce era in contradictie flagranta cu declaratiile muncitorilor care au sustinut ca au lucrat acolo in anul 1998! Mai mult, in declaratia unuia dintre ei se demonstreaza, cat se poate de limpede, ca Moca a incercat sa-si piteasca foloasele necuvenite in spatele unor deconturi cel putin hilare: "Actele lu' Moca nu acopera nici motorina ce s-a consumat la transportul materialelor, d'apai ce-am facut noi acolo!"
Aceeasi societate
Senzational este faptul ca societatea comerciala care a realizat "opera" imobiliara a prim-procurorului Moca, este una si aceeasi cu cea care a efectuat lucrarile de renovare si modernizare la sediile Parchetelor din Hunedoara, iar chitantele lucrarilor de la sediile Ministerului Public din Hunedoara dovedesc ca imobilele si casa lui Moca au fost reparate cu materiale luate de la aceleasi firme, ba mai mult, chiar si modelul gresiei este acelasi.
Pentru a verifica afirmatiile, unul dintre inspectori s-a deplasat, impreuna cu un expert, in comuna Unirea. Dupa ce a vazut termopanele, gresia si vopseaua lavabila din grajd, betoanele din curte, rigipsul si tamplaria superb finisata, inspectorul a revenit in Deva cu aceeasi impresie pe care am avut-o si noi: imbunatatirile au costat miliarde de lei, iar grajdul si baia lui Moca au acelasi model de gresie ca cel de la Parchet si Judecatorie!
In cursul zilei de ieri, cei doi procurori-inspectori au parasit Hunedoara si urmeaza sa prezinte, azi, un raport preliminar al activitatii de control la nivelul Parchetului Judetean Hunedoara, procurorului general Joita Tanase. Surse confidentiale, neconfirmate oficial de Biroul pentru relatii cu mass-media al Parchetului Curtii Supreme de Justitie, ne-au informat ca anchetatorii au propus, la aceasta ora, suspendarea din functie a prim-procurorului Ioan Moca si cercetarea sa pentru savarsirea infractiunii de delapidare.
Deocamdata, prim-procurorul Ioan Moca este in concediu de odihna, ceea ce nu inseamna ca a scapat de raspunderea dosarelor ingropate si nici de controlul averii. Solicitam institutiilor abilitate sa deschida si plicul in care exista declaratia de avere, facuta in nume personal de acest magistrat, pentru a se putea determina cat licit sau ilicit exista prin compararea celor scrise cu realitatea.
Adina ANGHELESCU Petre NITEANU 
A r h i v a
  Scandalul regionalizarii    
  Memorandum catre Parlament pentru constructia regionala a Romaniei    
  Nastase pune la zid Memorandumul    
  Formula de stat regional este una nefericita    
  Niste gunoaie ale intelectualitatii romanesti    
  Trebuie sa acceptam dezbaterea politica pe orice tema    
  O idee absolut absurda    
  Iliescu sa se implice in dezbaterea privind regionalizarea    
  Pleava din SINTOFARM    
  Drogurile ajung in puscarii prin gura pestilor prajiti    
  Filiera "Glynis" in boxa acuzatilor    
  Talibanii s-au retras intr-o singura baza    
  Cel mai important sef militar taliban a fost capturat    
  China a cerut repatrierea uigurilor capturati in Afganistan    
  Au trecut trei luni de la atentatele teroriste    
  Iliescu a identificat si latura pozitiva a evenimentelor din 11 septembrie    
  Generalul Dostam sprijina procesul de pace    
  Agentul CIA a fost inmormantat la Arlington    
  SUA si ONU isi coordoneaza actiunile din Afganistan    
  1000 de cadavre langa aeroportul din Kandahar    
  Israelienii au distrus sediul Fortei F 17 din Beit Jala    
  Urmatoarea tinta: Somalia    
 Top afisari / comentarii 
 Theodor Denis Dinulescu a pus la cale o cacealma pentru posteritate "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" (28 afisari)
 Cornel Radu Constantinescu a incetat din viata (20 afisari)
 Suciu a cumparat 1000 de fiole de Fortral cu retete false (17 afisari)
 Explozie cu sase raniti la Cretesti, Ilfov (15 afisari)
 Scandalul regionalizarii (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01067 sec.