Ziua Logo
  Nr. 2281 de miercuri, 12 decembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
La Teatrul de Stat din Arad timpul curge altfel
Theodor Denis Dinulescu a pus la cale o cacealma pentru posteritate "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu"
La Teatrul de Stat din Arad, condus de regizorul Ion Varan, se joaca in aceasta stagiune o piesa iesita din comun atat prin montare, cat si prin text. "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu", de Theodor Denis Dinulescu, regizata de Stefan Iordanescu, este una dintre premierele din acest an ale Teatrului aradean, alaturi de "Imblanzirea scorpiei", in regia lui Laurian Oniga, "Castelul" de F. Kafka, in regia lui Radu Dinulescu, "Nunta", de I. Corlan, in regia lui Ion Ardeal Ieremia sau "O noapte furtunoasa", de I.L. Caragiale, in regia lui Ion Mircioaga.
In ceea ce priveste "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu", printre intentiile declarate ale regizorului Stefan Iordanescu se numara si aceea de a evita in mod pragmatic aducerea in scena a reprezentarii realiste a cuplului Ceausescu. Regizorul ne propune personaje-arhetip, urmarind sa scoata in evidenta forta lor si sa surprinda permanentele umane. Grotescul, comicul, cinismul, vulgaritatea, absurdul, tembelismul fac din piesa lui Denis Dinulescu o enorma farsa, sau, asa cum afirma personajul Nicolae Ceausescu, "o farsa aranjata pentru proasta aia de posteritate". Piesa isi propune sa dezvaluie mecanismele ascunse prin care ia nastere pseudo-istoria, istoria manipulata si mistificata cu ajutorul unor clici aservite, dar si cu asentimentul maselor obediente. Rand pe rand, pe scena se succed, fara o logica aparenta, momente cruciale ale devenirii si ascensiunii celor doua personaje principale. De la bancul de cizmarie si balul din cantina, pana la studiile in strainatate, intalnirile cu scriitorii, cu cercetatorii, cu marii voievozi, cu ambasadorii din toata lumea, cu conducatorii de state, mitingurile, congresele, vanatorile, toate sunt rezultatul unui joc subtil intre vointa si parvenitismul unui individ, pe de-o parte si vointa unei forte oculte determinate si irezistibile, pe de alta parte. Interventiile muzicale cantate, desfasurarile coregrafice si excelentele efecte video sunt tot atatea contrapuncte care insotesc destinul derizoriu al celor doi tirani. Alaturi de Valentin Voicila si de Aura Calarasu, care intrupeaza ideal cele doua personaje principale - Nicolae si Elena Ceausescu - din distributia spectacolului mai fac parte Zoltan Lovas, Constantin Florea, Costin Gavaza, Dorina Darie - Peter, Bogdan Costea, Calin Stanciu, Florin Covaliuc, Alexandru Bairactaru, Ioan Peter si Doru Nica. Muzica este compusa de Ildiko Fogarassy, iar coregrafia este semnata de Malina Andrei.
"O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" este un spectacol care, fara indoiala, isi propune sa exorcizeze, un spectacol care invita la reconsiderarea atitudinii noastre ca indivizi. Este un spectacol care ne invita sa raspundem, infiorati, la intrebarea-ipoteza lansata de "marele conducator" la finalul piesei: "oare doar aceasta sa fi fost menirea acestui popor... adica sa ne fi avut pe noi doi, mai mult sa nu poata?".
Piesa va fi jucata si la Bucuresti, la Teatrul Bulandra, in luna februarie a anului 2002. Autorul ei, Denis Dinulescu, s-a nascut la 4 ianuarie 1950. In 1992, a primit premiul Uniunii Cineastilor si al Casei de Filme 4 pentru scenariu original. In 1993 i se joaca la Teatrul Mic piesa "Daca da Dumnezeu si ploua" si in acelasi an publica la Editura "Ion Creanga" volumul de proza scurta "Jurnalul surorilor Grimm". In 1997, publica la Editura "Cartea Romaneasca" volumul de proza scurta "Grenada", iar in 2000 publica, tot la "Cartea Romaneasca", volumul de mare succes "Japonezul Albastru", a carui a doua editie va fi lansata in luna ianuarie. (Andrei CRIVAT)
A r h i v a
  Cititorii si-au ales vedetele    
  Sarmalele Reci - 8 ani    
  Lupta la varf in Radio    
  Cum vede scriitorul Tudor Eliad farsa cu Brancusi la Paris    
  Festivalul Mozart a transformat Clujul in Salzburg-ul Transilvaniei    
  Expozitie inedita la Kretzulescu    
  Colinde la Palatul Sutu    
  La Sibiu se cauta o Desdemona    
  Expozitie "cu handicap"    
  Generatia XXI, la a 3-a editie    
  Bill Gates la Pro TV    
  A murit Ion Alin Gheorghiu    
  Cornel Radu Constantinescu a incetat din viata    
 Top afisari / comentarii 
 Theodor Denis Dinulescu a pus la cale o cacealma pentru posteritate "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" (28 afisari)
 Cornel Radu Constantinescu a incetat din viata (20 afisari)
 Suciu a cumparat 1000 de fiole de Fortral cu retete false (17 afisari)
 Explozie cu sase raniti la Cretesti, Ilfov (15 afisari)
 Scandalul regionalizarii (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00997 sec.