Ziua Logo
  Nr. 2215 de miercuri, 26 septembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
"Romania nu are ce recupera pentru ca Romania a cucerit tot ce trebuia, doar ca acest lucru s-a cam uitat"
-- Ioan Holender l-a prezentat la Bucuresti pe directorul muzical al Operei din Viena
O alta personalitate artistica prezenta la Festivalul International "George Enescu", invitata pentru a juriza concursul de canto, a fost Ioan Holender, timisoreanul care de o buna bucata de vreme conduce destinele artistice ale Operei de Stat din Viena. Simtindu-se gazda, Ioan Holender l-a prezentat presei romane pe un alt celebru muzician, dirijorul japonez Seiji Ozawa, laureat al Premiilor Grammy, Edison, al Marelui Premiu al Discului. Alaturarea celor doi muzicieni nu a fost intamplatoare, Ioan Holender tinand sa precizeze ca de la 1 septembrie 2002 Seiji Ozawa va deveni directorul muzical al Operei vieneze, post infiintat special pentru marele dirijor. Ozawa a mai dirijat Filarmonica din Viena, dar "toata viata am asteptat sa conduc o Opera. Mi-am dorit acest lucru pentru ca imi plac foarte mult vocile. Imi place sa lucrez cu aceasta orchestra puternica deoarece instrumentistii sunt de mare valoare, corul este exceptional", a marturisit dirijorul. Dupa cum a declarat, tot ce stia despre Romania era Enescu.
Ioan Holender a tinut sa dezvaluie cateva detalii despre ce inseamna Opera de Stat din Viena, considerand ca publicul austriac este mult mai conservator, mai putin deschis decat cel din Romania. "Compozitorii romani, proportional cu numarul populatiei din cele doua tari, sunt mult mai multi, mai importanti si de mai mare calitate". Opera vieneza se bucura de acordarea a numai 23 de abonamente pe aceasta stagiune, "sa nu credeti ca sunt diferente din acest punct de vedere", a punctat Holender. "Romania nu are ce recupera pentru ca Romania a cucerit tot ce trebuia, doar ca acest lucru s-a cam uitat", a mai apreciat Holender.
Ieri, la Palatul Cotroceni, presedintele Iliescu l-a decorat pe Ioan Holender cu Ordinul national Steaua Romaniei, in grad de Mare Ofiter pentru contributia deosebita la promovarea culturii romane in lume.
In seara aceasta se va prezenta la Opera Romana, de la orele 18.30, spectacolul "Oedip", o productie la care participa si Opera de Stat din Viena. "Fie ca Bucurestiul sa aiba un Oedip propriu - si aud ca va avea. Este adevarat ca este o opera foarte grea, prost scrisa pentru voci, dar geniala pentru orchestra. Eu cred in Oedip, chiar daca nu a venit inca vremea sa", si-a exprimat parerea Ioan Holender. (Manuela GOLEA)
A r h i v a
  Contractul Sidex a fost mazgalit    
  Pensiile vor fi indexate in decembrie    
  BNR reduce rezervele minime obligatorii de la 27% la 25% in octombrie    
  BRD si Commercial Union au lansat produsul "Stejar" in valuta    
  Studentii europeni ocupa Piata Universitatii    
  Asigurarile se reorienteaza dupa World Trade Center    
  Sindicatele ies in eter    
  Exportul de seminte de floarea soarelui este interzis trei luni    
  Arthur Andersen auditeaza FNI-ul    
  Primaria construieste un parc in locul chioscurilor din Sectorul 6    
  Corporatia rusa Uralmash doreste sa devina actionar minoritar la Upetrom    
 Top afisari / comentarii 
 Bomba termobarica (267 afisari)
 Cozi la casti de pompieri in New York (29 afisari)
 Comandourile aliatilor (22 afisari)
 Flacari la Rafinaria Darmanesti (10 afisari)
 Rocada aliantelor (10 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00745 sec.