Ziua Logo
  Nr. 2215 de miercuri, 26 septembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Reformistii UDMR si-au prezentat viziunea asupra revizuirii Constitutiei
Blocul Reformist din cadrul UDMR a elaborat un proiect de modificare a Constitutiei. Deputatii Toro Tibor si Zsolt Szilagy au prezentat, ieri, intr-o conferinta de presa, sustinuta la Camera Deputatilor, amendamentele pe care le-au propus Comisiei de revizuire a Legii fundamentale din cadrul UDMR. Cei doi vor propune ca acestea sa fie dezbatute in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de la sfarsitul acestei saptamani. Propunerile Blocului Reformist vizeaza statutul juridic al minoritatilor nationale, integrarea euro-atlantica, reforma administrativa, statul de drept, drepturile si libertatile fundamentale, democratia parlamentara - Parlamentul si alte propuneri menite sa elimine dispozitiile incomplete, interpretabile sau inexacte ale Constitutiei actuale. "Grav este faptul ca Legea de baza nu recunoaste existenta colectivitatilor minoritatilor nationale si nu garanteaza dreptul lor la identitate. Propunem, deci, sa se garanteze dreptul minoritatilor nationale la autonomie culturala, care cuprinde dreptul folosirii limbii materne, autonomia in domeniul invatamantului, al culturii, prevede personalitatea juridica a institutiilor autonome si conditiile esentiale ale infiintarii lor, recunoasterea dreptului de veto in problemele legate de existenta minoritatilor nationale", a declarat Zsolt Szilagy.
La capitolul integrare euro-atlantica, Blocul Reformist cere "renuntarea la suveranitatea absoluta si consfintirea suveranitatii limitate". In plus, Constitutia ar trebui, in viziunea Blocului, "sa elimine discriminarea persoanelor cu dubla cetatenie, garantarea dreptului la proprietate, garantarea dreptului la serviciul militar alternativ, recunoasterea si garantarea dreptului la un mediu sanatos si la protectia datelor personale". Forma de guvernamant ar urma sa fie si ea modificata, "democratia parlamentara fiind mai adecvata specificului subsistemului politic romanesc", dupa cum a precizat Toro Tibor.
Propunerea care a iscat cele mai multe nedumeriri din partea mass-media a fost cea referitoare la libertatea de exprimare. Cei doi deputati nu au putut explica de ce prefera formularea "interzicerea indemnului la modificarea granitelor prin mijloace ilegale" in locul "interzicerii indemnului la separatism teritorial", apreciind doar ca forma propusa de ei este "mai corecta din punct de vedere juridic".
Bogdana PAUN 
A r h i v a
  Iliescu, impotriva homosexualitatii    
  Radu F. Alexandru ii pune la punct pe presedinte si premier    
  Seful Statului explica de ce PDSR s-a opus interventiei NATO in Kosovo    
  UDMR isi varsa nervii pe Adrian Nastase    
  Presedintele Romaniei sustine ca Ungariei i s-a parut ca a jignit-o    
  Coordonatorul Pactului de Stabilitate a sosit la Bucuresti    
  Liberalii cer imperativ ridicarea imunitatii lui Vadim    
  Si miner si deputat, bani garla    
  Quintus exclude schimbarea numelui PNL    
  Retroactive in Parlament    
  Geoana vrea solidaritate cu romanii din afara granitelor    
 Top afisari / comentarii 
 Bomba termobarica (267 afisari)
 Cozi la casti de pompieri in New York (29 afisari)
 Comandourile aliatilor (22 afisari)
 Flacari la Rafinaria Darmanesti (10 afisari)
 Rocada aliantelor (10 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00791 sec.