Ziua Logo
  Nr. 1864 de miercuri, 2 august 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Ordonanta 58 nu mai este doar teorie
Guvernul pune ordine in bugetele societatilor cu datorii
-- 57 dintre acestea au prezentat bugete de venituri si cheltuieli corecte, care au fost aprobate neconditionat * Pentru alte 35 de societati, Executivul a cerut precizari suplimentare privind cresterea fondului de salarii * 25 de societati au prezentat bugete inacceptabile si ar putea intra intr-un program de restructurare
Guvernul a aprobat, in sedinta extraordinara de luni seara, toate bugetele de venituri si cheltuieli ale unitatilor de stat care intra sub incidenta Ordonantei de Urgenta 58/2000 privind limitarea cresterilor salariale in functie de nivelul arieratelor.
Au fost aprobate neconditionat 57 de bugete de venituri si cheltuieli. In aceasta situatie sunt bugetele unor companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat aflate in autoritatea Ministerului Industriei si Comertului - SN Apemin, Petrom, in autoritatea Ministerului Transporturilor - CN Bucuresti-Otopeni, RA Registrul Auto Roman si in autoritatea FPS - Faur Bucuresti, Republica Bucuresti, Tractorul Brasov. Au mai fost aprobate neconditionat bugetele unor unitati apartinand de SRI (Rasirom), Ministerul Finantelor (RAPPS), Camera Deputatilor (Monitorul Oficial), BNR (Monetaria Statului), Ministerul Culturii (Imprimeria Coresi).
Cabinetul Isarescu a aprobat conditionat 35 de bugete de venituri si cheltuieli ale unor societati in cazul carora conducerile trebuie sa prezinte in circa 10 zile argumentatiile privind cresterea fondului de salarii, suplimentar fata de rata aprobata de 25%. Este vorba de societati apartinand de Ministerul Industriei si Comertului, cum ar fi Lignit Oltenia, de Ministerul Transporturilor, printre care TAROM, CFR Marfa si CFR, de FPS, cum ar fi Santierul Naval Constanta, de MApN (Romtehnica, Romavia), Ministerul Finantelor (Loteria Nationala, Imprimeria Nationala), BNR (Imprimeria BNR), Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (Cai de Rasa) si altele.
Pentru 25 de societati comerciale, din situatiile financiare prezentate rezulta ca arieratele vor creste, ceea ce contravine ordonantei. Din acest motiv, Executivul a acordat doua saptamani pentru reanalizarea bugetelor de venituri si cheltuieli si intocmirea unor programe de inghetare a arieratelor pentru tot anul. In aceasta situatie sunt societati apartinand de Ministerul Industriei si Comertului (Romgaz, Termoelectrica, CN Huila), Ministerul Transporturilor (Metrorex, Administratia Nationala a Drumurilor) si FPS (Siderurgica, Sidex).
Ordonanta 58 isi va face resimtite efectele la lichidarea salariala platita in aceasta luna, desi se aplica incepand cu luna iulie.
Ministrul de stat, Mircea Ciumara a declarat ieri ca societatile de stat care au prezentat bugete de venituri si cheltuieli inacceptabile si care nu vor intocmi un program de reducere a arieratelor vor intra automat intr-un proces de restructurare. El a precizat ca societatile carora li s-a acceptat bugetul de venituri si cheltuieli vor beneficia de o crestere cu 25% a fondului de salarii . "A existat si o societate de la transporturi, care a cerut o crestere cu 600%, in timp ce Zirom a solicitat o majorare de peste 200%", a reprosat Ciumara. El a aratat ca societatile cu o situatie economica dificila, care si-au propus sa obtina o crestere salariala substantiala vor trebui sa prezinte si o justificare in acest sens. Mircea Ciumara a mai precizat ca intentioneaza sa aiba o intalnire cu reprezentantii sindicatelor pentru a le solicita "sa fie foarte atenti la managerii lor".
Isabella DRAGHICI 
A r h i v a
  "Fara Dumnezeu omul devine un animal rational, care vine de nicaieri si merge spre nicaieri"    
  Un elicopter s-a prabusit langa Sighisoara    
  Avansari in grad la MI    
  Dosarul exploziei din Ferentari a ajuns la Parchet    
  O locomotiva a intrat intr-un camion in Maramures    
  Doi raniti grav intr-o explozie la Buzias    
  Furt de echipament militar la Jimbolia    
  Viciu de procedura in cazul Badea    
  Maimut este retinut in arest in mod inexplicabil    
  Anca Boagiu s-a inscris in PD    
  Un tren de mare viteza a lovit o vaca    
     
  Politia a pus mana pe o tona si jumatate de cafea de contrabanda    
  Constanta a ramas fara apa, curent si transport in comun    
  Nastase incearca sa dreaga imaginea PDSR in SUA    
  CNASS ar putea recupera doua mii de miliarde de lei    
  Un gardian public s-a impuscat in cap    
  Doi deputati crestin-democrati basarabeni au fost agresati in plin Chisinau    
  CNVM declanseaza o "furtuna" pe piata de capital    
  UE ne da 231 de milioane de euro pentru modernizarea caii ferate Bucuresti-Fetesti    
  Berceanu nu e dispus sa privatizeze Petrom pe bani putini    
  BCR ieftineste creditele    
  Portughezii sunt interesati de ARO    
  BRD acorda credite cu dobanda de 41% pentru exportatori    
  Consortiul OTE-KPN nu a reusit sa preia compania bulgara de telecomunicatii    
 Top afisari / comentarii 
 Enigma persista in cazul Mitoseru: cine a condus Matiz-ul? (961 afisari)
 "Fara Dumnezeu omul devine un animal rational, care vine de nicaieri si merge spre nicaieri" (96 afisari)
 CNASS ar putea recupera doua mii de miliarde de lei (13 afisari)
 S-a gasit jurnalul anticomunistului Ursu (9 afisari)
 PDSR si PSDR isi cauta calea comuna (9 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00897 sec.