Ziua Logo
  Nr. 1667 de duminica, 19 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Rusia intra in mileniul III cu un Parlament mai echilibrat
-- Duma de Stat va fi dominata, in continuare, de comunisti Prognozele prevad un Legislativ compus din maximum sase partide
Pentru a treia oara in deceniul post-sovietic, 107 milioane de rusi sunt chemati la urne sa se pronunte asupra configuratiei Dumei de Stat, Camera inferioara a Parlamentului federal de la Moscova. Cele 450 de fotolii de parlamentar sunt disputate de aproape 6500 de candidati, inscrisi ca independenti sau grupati in 26 de liste politice (blocuri, partide, aliante electorale). In paralel cu scrutinul parlamentar, o parte din electorat are, tot maine, ocazia sa se modifice structura administratiei locale - anume in cele doua capitale ale Rusiei, Moscova si Sankt Petersburg.
Cele mai recente sondaje indicau, la 24 de ore inainte de inchiderea perioadei pre-electorale, un avans relativ al candidatilor inscrisi pe listele formatiunilor comuniste. Cu toate acestea, se poate spune ca viitorul Parlament va fi mai echilibrat decat cel care si-a incheiat, luni, mandatul ratificand uniunea cu Belarusul si blocand tratatul Start-II de dezarmare nucleara. Partidul Comunist condus de Ghenadi Ziuganov conduce in majoritatea sondajelor difuzate in aceasta ultima saptamana: intre 17,5 si 29% dintre rusi (conform diverselor studii efectuate) raman consecventi votului exprimat in urma cu patru ani. Cu toate acestea, gruparea rosie nu va mai conta pe aceeasi majoritate covarsitoare pe care a detinut-o in precedentul legislativ - oricum fara prea mult folos, caci Executivul este condus, in Rusia, de presedinte.
Anti-comunistii, profund divizati
O secondeaza cele doua formatiuni nou aparute, la sfarsitul verii, in centrul scenei politice ruse: blocul "Unitatea", partidul de buzunar al Kremlinului, condus de ministrul pentru Situatii de Urgenta, Serghei Soigu, sprijinit de 12 pana la 20% din electorat, si partidul "disidentilor" Presedintiei "Patria - Intreaga Rusie", coagulat in jurul cuplului Iuri Lujkov (primarul Moscovei) - Evgheni Primakov (ex-premierul kaghebist al Federatiei), privit cu simpatie de 9 - 16% din alegatorii chestionati. Din toate sondajele rezulta ca cel mult doua partide mai pot atinge cota de cinci procente din sufragiile valabil exprimate necesara accederii in Parlament. Este vorba despre dreapta liberala grupata in jurul lui Grigori Iavlisnki (partidul "Iabloko" - Marul) si Uniunea Fortelor de Dreapta, alianta electorala condusa de un alt fost prim-minstru, mezinul Serghei Kirienko.
Caderea in dizgratie a celui mai longeviv dintre sefii de Guvern care au facut, in ultimii ani, jocurile Kremlinului, Viktor Cernomirdin, a provocat decaderea partidului sau, "Casa Noastra, Rusia" - cea de-a doua formatiune din actuala Duma de Stat, sub aspect numeric - nu va fi reprezentata in viitoarea legislatura. Nici controversatul lider al xenofobilor rusi, Vladimir Jirinovski, nu este creditat cu sanse reale, insa, cum declara un sociolog citat de cotidianul St Petersburg Times, "prea putini dintre adevaratii sustinatori ai lui Jirinovski si-ar exprima public optiunea politica". Pe de alta parte, structura Dumei va suferi modificari importante fata de schita prognozata datorita candidatilor declarat "independenti" care vor ocupa jumatate din fotoliile parlamentare si care, in fapt, sunt membri activi sau simpatizanti ai diverselor partide.
Sondajele nu mistifica, dar nici nu spun adevarul
Este greu de crezut, insa, ca votul de duminica va confirma prognozele anterioare. Studiile sociologice efectuate in ultimul an releva mai putin optiunile electorale ale unei populatii bulversate de haosul tarii si, mai mult, incompatibilitatea Rusiei cu normele jocului politic si a civismului, asa cum sunt ele cunoscute in democratiile consolidate. Elena Baskirova, sociolog moscovit, este convinsa ca "prognozele si sondajele sunt instrumente stiintifice inaplicabile in Rusia. Sunt zeci, poate sute de factori care pot influenta decizia de vot, pana si conditiile meteorologice din ziua alegerilor". In decembrie 1995, duminica alegerilor avusese o dimineata geroasa. Participarea la vot a fost disperant de redusa. Spre seara, gerul siberian s-a mai indulcit si, dupa lasarea intunericului (la Moscova, seara se lasa, in vremea aceasta, de pe la orele 15:30 - 16:00), rusii s-au grabit sa deguste, totusi, democratia.
Cum, de altfel, sa mai crezi in sondaje cand, la nici o luna de la constituire, formatiunea "Patria - Intreaga Rusie" (care aduna, in jurul echipei Lujkov - Primakov, influenti "patroni" de gubernii ce domnesc peste resursele vaste ale imperiului) a reusit un spectaculos 16% in inima electoratului.
Cristian Stefanescu 
A r h i v a
  Kremlinul incearca sa ascunda adevarul din Cecenia: civilii ceceni si militarii rusi mor pe capete    
  Ucrainenii preiau modelul romanesc    
  Orfelinatele din Romania primesc 14 milioane de dolari din partea Statelor Unite    
  Consiliul britanco-irlandez incearca sa definitiveze acordul de pace din Ulster    
  Rusii schimba Duma    
  Auzite in campanie    
  Ce propun partidele    
  Campania electorala a fost un atentat la adresa democratiei    
  Ministerul Educatiei a dat in folosinta peste 1300 de locuri in camine    
  Bac' 2000    
  Minerii din Vale au inceput sa manance    
  Federatia Educatiei Nationale a pierdut sase sindicate judetene    
  Hepatita G a venit la Bucuresti    
  Casa de Asigurari de Sanatate spera sa stranga 22.000 de miliarde de lei in 2000    
  RGAB solicita achitarea facturilor in intervalul 20-30 decembrie    
  Electrica SA are de incasat facturi de peste 468 miliarde de lei    
  Distrigaz opreste in acest week-end gazele pe cinci strazi ale Capitalei    
  Cine nu doreste Mos normal poate apela la Craciunite    
  O mie de copii saraci au primit daruri de la Patriarhie    
  Zapada prapadeste Alba    
 Top afisari / comentarii 
 Generalul Vasile Paul va fi trimis in judecata pentru omor deosebit de grav (102 afisari)
 Campania electorala a fost un atentat la adresa democratiei (23 afisari)
 Regele i-a cinstit pe eroii din decembrie '89 alaturi de timisoreni (19 afisari)
 Ex-directorul de la Credit Bank-Sucursala Tulcea a fost arestat (19 afisari)
 Rusii "studiaza" reabilitarea marelui criminal Lavrenti Beria (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00937 sec.