Ziua Logo
  Nr. 1667 de duminica, 19 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
ZIUA va prezinta rechizitoriul in dosarul "Album pentru Romania"
Temesan a comis un abuz in serviciu care ne-a costat 5,7 milioane de dolari
-- Devalizatorul BANCOREX va raspunde in fata instantei in stare de arest preventiv * El a luat din banul public milioane de dolari incalcand legea si deciziile conducerii bancii * Procurorii condamna in rechizitoriu atitudinea nesincera si mincinoasa a bancherului pedeserist
Fostul presedinte al BANCOREX, Razvan Temesan, a fost deferit Justitiei, in cursul zilei de ieri, in dosarul "Album pentru Romania". Prin rechizitoriul intocmit de procurorul Ovidiu Budusan din cadrul Sectiei Anticoruptie a Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, devalizatorul BANCOREX Razvan Temesan va fi judecat la Tribunalul Bucuresti sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu mentinerea masurii arestarii preventive, masura aplicata in 9 decembrie. Pe de alta parte, dosarul "Album pentru Romania" a fost disjuns in ceea ce priveste acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, acuzatii care planeaza asupra secretarului general al Guvernului Vacaroiu, deputatul PDSR Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu, adjunctul secretarulului general al Guvernului Vacaroiu si Dan Nicolae Fruntelata, secretar de stat la Departamentul Informatiilor Publice.
In perioada 8 martie 1995 - 7 noiembrie 1997, urmare a unui acord existent intre Razvan Temesan, care, la acea data, reprezenta BANCOREX, in calitate de presedinte executiv si Viorel Hrebenciuc, secretar general al Guvernului Vacaroiu, banca a sponsorizat cu 5.796.980 de dolari Secretariatul General al Guvernului Romaniei si Departamentul Informatiilor Publice. Potrivit materialului de urmarire penala, cele 5,7 milioane de dolari erau destinate promovarii imaginii Romaniei in lume prin editarea, in conditii grafice excelente, a unui album (cu titlul "Eterna si fascinanta Romanie"), care urma sa serveasca si in scopuri publicitare, prin inserarea pe copertile lui a emblemei BANCOREX. In realizarea acestui obiectiv, in aceeasi perioada, Departamentul Informatiilor Publice (DIP) a perfectat cu francezii de la "Group Saintonge Editions" un contract de editare si distribuire, modificat, ulterior, printr-un act aditional, al carui obiect il constituia tiparirea a 97.000 de exemplare din albumul respectiv si distribuirea acestora in 96 de tari.
Temesan a incalcat deliberat hotararea Comitetului de Directie al BANCOREX
Partile contractante au fost reprezentate, pe de o parte, de Razvan Temesan, Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu si Dan Nicolae Fruntelata, la masa negocierilor fiind si Adrian Costea, ca director al "Groupe Saintonge Editions". Rechizitoriul retine faptul ca Temesan a perfectat contractul de sponsorizare si actul aditional de modificare a acestuia cu incalcarea hotararilor Comitetului de Directie al BANCOREX si a derulat cu nerespectarea legislatiei care reglementeaza regimul platilor valutare externe, platile impuse de contractul de editare si actul sau aditional care au fost ordonate ilegal de persoanele responsabile din cadrul Secretariatului General al Guvernului si Departamentul Informatiilor Publice. "Conduita abuziva a inculpatului (Razvan Temesan - nota red.) a condus la realizarea doar partiala a contractului de editare si, implicit, la crearea in patrimoniul BANCOREX a unui prejudiciu in cuantum de 5.796.980 dolari SUA. Modul de perfectare si derulare a contractelor a facut obiectul unor controale de specialitate efectuate de Departamentul de Control al Guvernului Romaniei, Curtea de Conturi a Romaniei, prin Sectia de Control Ulterior, Banca Nationala a Romaniei, prin Directia Generala de Control si BANCOREX", se completeaza in actul de sesizare a instantei, cu referire la actele de control ale institutiilor de stat si concluziile lor, ce au servit la consolidarea acuzatiilor, in sensul probarii faradelegilor comise de Razvan Temesan.
Rechizitoriul acorda un capitol sponsorizarii de 3,5 milioane de dolari
Rechizitoriul a alocat un capitol special contractului de sponsorizare nr. 281, contract, datat 8 martie 1995, prin intermediul caruia inculpatul Temesan a acordat, cu titlu de sponsorizare, catre Secretariatului General al Guvernului mijloace financiare in cuantum de 3.529.740 dolari in vederea editarii a 89.000 albume, conform contractul initial incheiat intre DIP si societatea franceza. In textul contractului, sponsorul, BANCOREX, se obliga sa constituie intr-un cont bancar distinct provizia de 3.529.740 dolari SUA pana la 30 decembrie 1995. Ca modalitate de plata s-a prevazut ca beneficiarul sponsorizarii va accepta cambii in favoarea francezilor de la "Groupe Saintonge Editions" (GSE) pana la concurenta sumei de 3.529.740 dolari SUA, iar sponsorul va plati sumele de bani impuse de contract. Procurorii au defalcat, de altfel, si contractul initial care s-a perfectat intre DIP si GSE, contract de editare si distributie, semnat in 6 martie '95. Prin acest contract, francezii se angajau sa editeze si sa transporte la destinatie (distributia efectiva in 96 de tari, inclusiv Romania) 89.000 albume, in schimbul sumei de 3.529.740 de dolari, care urma sa fie platita in patru transe. In rezumat, cu exceptia primei transe care constituie, de fapt, un avans, celelalte plati impuse de contract trebuiau efectuate de ordonator si onorate de bancher numai in contextul existentei unui stoc de 50.500 exemplare pe care GSE se obligase, in baza clauzelor contractuale, sa le execute cu termenul limita 2 iunie '96 si obligatoriu numai dupa realizarea importului a 38.500 de exemplare din album.
La 7 noiembrie '96, s-a incheiat un act aditional la contractul de sponsorizare, intre BANCOREX si DIP, prin care suma totala afectata se majoreaza la 5.796.980 de dolari. In plus, DIP revenea asupra obligatiilor sale, prin semnarea actului aditional, urmand sa asigure inserarea pe copertile albumului a emblemei si numelui sponsorului BANCOREX. In aceste conditii, efectul contractului de editare si distributie era de majorare a cuantumului de plati pe care le suporta BANCOREX, dar si suplimentarea numarului de albume ce trebuia editat la 97.000 exemplare. De data aceasta, termenul final de editare era 31 ianuarie '97.
Concluzia: Temesan a incalcat legea
Coroborand concluziile actelor de control, efectuate de Departamentul de Control al Guvernului Romaniei, Curtea de Conturi, Directia Generala de Control a BNR si Comisia rogatorie internationala, cu Parchetul de pe langa Tribunalul de Mare Instanta din Paris, procurorii romani au constatat: "Inculpatul Temesan Razvana Liviu a perfectat contractul de sponsorizare si actul aditional la acest contract, a onorat toate platile valutare externe impuse de contractele semnate cu incalcarea prevederilor legale si a hotararilor Comitetului de Directie al bancii". In consecinta, patrimoniul BANCOREX a fost diminuat nelegal cu suma de 5.796.980 dolari prin savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. In finalul rechizitoriului se precizeaza ca "inculpatul a avut o atitudine nesincera, mincinoasa, incercand sa obstructioneze infaptuirea Justitiei prin invocarea unor afectiuni medicale, infirmate de referatul medical".
Gabi MOCANU Adrian ARTENE 
A r h i v a
  Grupul reformist al lui Radu Vasile a luat fata talibanilor in PNTCD    
  Conditiile lui Isarescu    
  Premierul Vasile si-a semnat demisia ieri, la ora 13    
  PD il va sprijini pe Radu Vasile sa preia presedintia Senatului    
  Decizia presedintelui    
  Populatia pune schimbarea lui Radu Vasile pe seama certurilor din interiorul Puterii    
  Presedintele Emil Constantinescu s-a plimbat pe Bulevardul Magheru    
  DIE va intra in MAE    
  Ciumara crede ca programul noului Cabinet va fi finalizat astazi    
  BERD ii recomanda lui Isarescu sa imbunatateasca climatul investitional din Romania    
  Programul Cabinetului Isarescu se construieste pe ce vroia Guvernul Vasile de la anul 2000    
  Regele i-a cinstit pe eroii din decembrie '89 alaturi de timisoreni    
  "Revolutiile" KGB din estul Europei    
  Generalul Vasile Paul va fi trimis in judecata pentru omor deosebit de grav    
 Top afisari / comentarii 
 Generalul Vasile Paul va fi trimis in judecata pentru omor deosebit de grav (102 afisari)
 Campania electorala a fost un atentat la adresa democratiei (23 afisari)
 Regele i-a cinstit pe eroii din decembrie '89 alaturi de timisoreni (19 afisari)
 Ex-directorul de la Credit Bank-Sucursala Tulcea a fost arestat (19 afisari)
 Rusii "studiaza" reabilitarea marelui criminal Lavrenti Beria (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01276 sec.