Ziua Logo
  Nr. 1667 de duminica, 19 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Unul dintre cei care au comandat represiunea din 17 decembrie 1989 la Timisoara functioneaza astazi in Statul Major al MApN
Generalul Vasile Paul va fi trimis in judecata pentru omor deosebit de grav
-- Militarii comandati de maiorul Paul au ucis in 1989 doi civili si au ranit alti patru pentru ca ii huiduiau * Acuzatul fuge de patru luni de expertizarea psihiatrica * Politia Timisoara a refuzat sa execute un mandat de aducere a ofiterului emis de seful Sectiei Parchetelor Militare, generalul Dan Voinea
Unul din ofiterii care au comandat represiunea sangeroasa de pe strazile Timisoarei, in seara de 17 decembrie 1989, este generalul de brigada Vasile Paul, din cadrul Statului Major General al Ministerului Apararii Nationale. Generalul de brigada magistrat Dan Voinea, seful Sectiei Parchetelor Militare, a declarat ieri ca dosarul in care gen. Vasile Paul este acuzat de omor deosebit de grav si tentativa la omor deosebit de grav este incheiat, fiind necesara doar expertizarea psihiatrica a acestuia. Vasile Paul va fi trimis in judecata pentru uciderea de catre militarii comandati de el in 17 decembrie 1989, la Timisoara, a doi civili si ranirea altor patru.
In 1989, Vasile Paul era maior si comanda UM 01140 Lugoj (Regimentul de Infanterie). Surse din Parchetul Militar afirma ca in urma ordinului dat de gen.Vasile Milea, unitatea comandata de mr.Vasile Paul s-a deplasat la Timisoara, unde a fost directionata de gen. Stefan Gusa pe Calea Girocului. Desi avea in consemn recuperarea unor tancuri blocate de manifestanti in zona respectiva, mr. Vasile Paul a ordonat deschiderea focului asupra oamenilor de pe margine, care ii huiduiau si aruncau asupra lor, din balcoane, borcane cu muraturi. Au cazut secerati de gloante, in acea seara, Dumitru Juganaru si Alexandru Ferkel Suteu, alti patru civili fiind raniti. Interesant este ca pentru faptele sale de arme, ofiterul a fost avansat de doua ori la "exceptional".
Inainte de 1996, timpul regimului Iliescu, Parchetul Militar Timisoara, condus la acea vreme de col. magistrat Petre Izdrescu, a decis neinceperea urmaririi penale in cazul lui Vasile Paul. Dosarul a fost redeschis in 1997 de catre gen. Dan Voinea, care a infirmat rezolutia data de col. Izdrescu. Dupa reluarea cercetarilor si audierea a numerosi martori, gen. Voinea a incercat sa-l determine pe gen.Vasile Paul sa se prezinte in fata Comisiei de expertiza psihiatrica de la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" Bucuresti. Vasile Paul a refuzat insa acest lucru, invocand diferite pretexte, intre care si motive medicale. Astfel, ofiterul a prezentat adresa nr.7543/12.11.1999 a Spitalului Militar Timisoara, din care rezulta ca sufera de enterocolita acuta si viroza intestinala, drept pentru care i se recomanda regim alimentar, tratament medicamentos si scutire medicala 10 zile. "El refuza de 4 luni de zile sa se prezinte la Comisia de expertiza, motiv pentru care dosarul este in imposibilitate sa fie trimis la instanta si ne obliga sa luam alte masuri prevazute de lege impotriva lui, respectiv aducerea fortata la Comisie. Un astfel de mandat l-am dat Politiei Timisoara sa-l execute, iar Politia i-a adus la cunostinta sa se prezinte, pentru ca are domiciliul aici. Urmeaza sa repetam acest mandat si sa luam alte masuri prevazute de lege", a declarat seful Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie".
Dan Voinea spune ca Paul ar fi trebuit suspendat
Potrivit afirmatiei lui Dan Voinea, gen. Vasile Paul ar trebui sa fie suspendat din functie inca de la data inceperii urmaririi penale, conform Legii nr.80/1995 privind Statutul cadrelor militare. Mr.Dan Bardas, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, a declarat ieri ca nu cunoaste motivele pentru care mandatul de aducere emis pe numele lui Vasile Paul, domiciliat in Timisoara, nu a fost executat de politistii care aveau aceasta sarcina.
Laurian IEREMEIOV 
A r h i v a
  Grupul reformist al lui Radu Vasile a luat fata talibanilor in PNTCD    
  Conditiile lui Isarescu    
  Premierul Vasile si-a semnat demisia ieri, la ora 13    
  PD il va sprijini pe Radu Vasile sa preia presedintia Senatului    
  Decizia presedintelui    
  Populatia pune schimbarea lui Radu Vasile pe seama certurilor din interiorul Puterii    
  Presedintele Emil Constantinescu s-a plimbat pe Bulevardul Magheru    
  DIE va intra in MAE    
  Ciumara crede ca programul noului Cabinet va fi finalizat astazi    
  BERD ii recomanda lui Isarescu sa imbunatateasca climatul investitional din Romania    
  Programul Cabinetului Isarescu se construieste pe ce vroia Guvernul Vasile de la anul 2000    
  Regele i-a cinstit pe eroii din decembrie '89 alaturi de timisoreni    
  "Revolutiile" KGB din estul Europei    
  Temesan a comis un abuz in serviciu care ne-a costat 5,7 milioane de dolari    
 Top afisari / comentarii 
 Generalul Vasile Paul va fi trimis in judecata pentru omor deosebit de grav (102 afisari)
 Campania electorala a fost un atentat la adresa democratiei (23 afisari)
 Regele i-a cinstit pe eroii din decembrie '89 alaturi de timisoreni (19 afisari)
 Ex-directorul de la Credit Bank-Sucursala Tulcea a fost arestat (19 afisari)
 Rusii "studiaza" reabilitarea marelui criminal Lavrenti Beria (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01377 sec.