Ziua Logo
  Nr. 1645 de luni, 22 noiembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Consilierul prezidential Teodor Orasianu a fost victima unei "glumite" calomnioase
Un roman din Exil a masluit un articol ZIUA de pe Internet
-- Ziarul ZIUA ii da in judecata pe Alexandru Ghika din Germania - autorul falsului, pe Victor Feodorov din Elvetia si Spiridon Ganea - propagatorii falsului
"Caminul Romanesc", publicatie care apare la Geneva (Elvetia), a dezvaluit in ultimele sale doua numere o "inginerie" calomnioasa fara precedent. Alexandru Ghika, din Germania - Regensburg a scos din pagina de "web" de pe Internet a ziarului ZIUA un articol aparut la data de 15 iunie a.c. sub titlul "Dosarul spionilor a fost ascuns trei ani", semnat de redactorul Adina Anghelescu. In articol, autorul se referea la cazul cunoscut in mass-media sub numele "Geo Strategies". La articolul original, Ghika a inserat, intre ultimul rand si semnatura autorului, un pasaj pe care-l concepuse din motive obscure, adaugand si un subtitlu: "Cercul persoanelor implicate in aceasta afacere de spionaj se largeste!". In acest pasaj calomnios, care nu apartine redactorului ZIUA, se afirma ca Teodor Orasianu, consilier prezidential, ar fi vandut importante documente si ar fi obtinut in acest fel "importante sume de bani", mai precis "copeici". Astfel, Teodor Orasianu ar fi putut fi catalogat drept persoana implicata in mafia ruseasca, ba chiar si spion. Numai ca, dupa ce a savarsit falsul, Ghika nu a ramas cu "conceptia" la stadiul de distractie personala. Ce traseu a urmat articolul falsificat, lasat sub semnatura aceluiasi autor, veti citi in randurile ce urmeaza.
Autorul si propagatorii falsului vor raspunde in fata instantei
"Caminul romanesc" din Geneva dezvaluie ca, in 15 iunie a.c., Ghika i-a telefonat unui prieten din Geneva, Victor Feodorov, cetatean roman de origine rusa, comunicandu-i ca Orasianu ar fi fost identificat ca "spion" in Romania si cerandu-i numarul de fax pentru a-i trimite copia articolului. Victor Feodorov si partenerul acestuia de la Scoala de Teatru de pe malul lacului Leman, Spiridon Ganea (domiciliat in Franta), au gasit de cuviinta sa transmita copia falsificata de Ghika la mai multi conationali de-ai lui Orasianu, din zona Geneva. Ei i-au sunat chiar si pe colegii lui Orasianu, de la compania petroliera unde lucreaza acesta din urma, pentru a-i informa de "articolul-bomba".
Prins cu mata-n sac de ziaristii de la "Caminul romanesc", Ghika a recunoscut falsul, dar se face ca nu-si da seama de consecinte, declarand: "In ceea ce priveste o dezmintire din partea mea, socot a fi inoportuna deoarece eu nu am publicat nimic in ziare, reviste, carti sau similar iar efectele unei dezmintiri in acest caz cred ca ar putea avea efecte contrarii celor dorite". Feodorov se considera la fel de "imaculat", afirmand ca a transmis falsul "la numai doua-trei persoane", ceea nu il scoate insa din culpa. Pentru ca aceasta "glumita" sa nu devina un precedent periculos, ZIUA a hoatarat sa-i dea in judecata pe Alexandru Ghika, autorul falsului, dar si pe Victor Feodorov si Spiridon Ganea, care se fac vinovati de uz de fals. Ei intra oricum sub incidenta penalului chiar si in ce priveste art. 205-206. Cei trei vor fi citati in Romania.
Andrei BADIN 
A r h i v a
  Operatiunea "Twinning"    
  Proiectele PHARE aflate in derulare fac parte din campania de "twinning"    
  Grigore Maimut e anchetat si in Afacerea MEGAPOWER    
  Un individ acuzat de doua talharii s-a trezit ca a mai comis alte zece    
  Valutistii brasoveni spun ca Politia le-a cerut ajutorul impotriva bandelor din Noua    
  Mircea Criste cere reabilitarea a zece fosti detinuti politici    
  Un valutist din Oradea a fost atacat de doi indivizi inarmati care voiau sa-i fure masina    
 Top afisari / comentarii 
 Grigore Maimut e anchetat si in Afacerea MEGAPOWER (47 afisari)
 Un roman din Exil a masluit un articol ZIUA de pe Internet (36 afisari)
 SOCIETATEA ACUMULATORUL A DEVENIT MAI PUTERNICA DATORITA STRATEGIILOR APLICATE DE ACTUALA ECHIPA DE CONDUCERE (II) (35 afisari)
 Mircea Criste cere reabilitarea a zece fosti detinuti politici (26 afisari)
 Valutistii brasoveni spun ca Politia le-a cerut ajutorul impotriva bandelor din Noua (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00701 sec.