Ziua Logo
  Nr. 1645 de luni, 22 noiembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Procurorul General al Romaniei a formulat un nou recurs in anulare
Mircea Criste cere reabilitarea a zece fosti detinuti politici
-- Printre acestia se afla si senatorul PNTCD Nistor Badiceanu
Procurorul General al Romaniei, Mircea Criste, propune instantei supreme reabilitarea a zece persoane, condamnate din motive politice in timpul regimului comunist, printre fostii detinuti figurand si Nistor Badiceanu, senator PNTCD de Oradea. Procurorul General a formulat recurs in anulare impotriva sentintei penale 152/2 aprilie 1959 a Tribunalului Militar Timisoara si a hotararii 531/17 aprilie 1959 a Tribunalului Militar al Regiunii a lll-a Militara Cluj, prin care au fost condamnati Iuliu Mitra, Stefan Mihele, Nistor Badiceanu, Victor Bozintan, Francisc Mitran, Aurel Vostinaru, Ioan Bogdan, Dumitru Ardeleanu, Vasile Pitic si Maria Robu si le-au fost confiscate averile.
Anchetatorii comunisti au stabilit ca, in toamna anului 1956, pe fondul evenimentelor din Ungaria, Mihele, Badiceanu, Bozintan si Mitran s-au constituit intr-o organizatie subversiva, initiata si condusa de Mitra. Cei cinci s-au intalnit de doua ori pentru a analiza posibilitatea de a adera la organizatia lor mai multe persoane, precum si posibilitatea de a procura armament, in scopul de a rasturna prin violenta regimul politic din Romania.
Bogdan, Ardeleanu si Pitic au fost acuzati de procurorii comunisti ca au elogiat evenimentele din Ungaria si si-au exprimat dorinta ca acestea sa se extinda si in tara noastra, in vederea schimbarii ordinii sociale. Vostinaru a fost acuzat, la randul sau, ca, in timp ce ispasea o pedeapsa in inchisoare, a tinut legatura cu cei condamnati pentru infractiuni politice, aflati in penitenciar sau in libertate, indemnandu-i sa continue actiunile contra regimului comunist.
Anchetatorii de atunci au acuzat-o pe Robu ca l-a ajutat pe fratele sau, Mihele, arzand corespondenta "cu continut dusmanos la adresa regimului politic". Procurorul General, Mircea Criste, a stabilit ca hotararile din 1959 au fost pronuntate cu incalcarea legii, intrucat impotriva inculpatilor nu au existat probe care sa ateste ca au uneltit impotriva statului, in cadrul intalnirilor lor discutandu-se despre iminenta unui conflict armat intre tarile socialiste si cele comuniste, care ar fi avut drept efect inlaturarea regimului politic si revenirea la unul democratic. "Or, discutiile, chiar daca dovedesc o atitudine ostila oranduirii sociale din acea perioada nu erau apte sa determine o stare de pericol pentru securitatea statului", apreciaza procurorul general Criste. Astfel, Procurorul General solicita Curtii Supreme de Justitie admiterea recursului in anulare si achitarea celor zece, care au fost condamnati, in 1959, la pedepse cu moartea sau 25 de ani munca silnica sau zece ani de inchisoare corectionala.
(A.M.) 
A r h i v a
  Operatiunea "Twinning"    
  Proiectele PHARE aflate in derulare fac parte din campania de "twinning"    
  Grigore Maimut e anchetat si in Afacerea MEGAPOWER    
  Un individ acuzat de doua talharii s-a trezit ca a mai comis alte zece    
  Valutistii brasoveni spun ca Politia le-a cerut ajutorul impotriva bandelor din Noua    
  Un roman din Exil a masluit un articol ZIUA de pe Internet    
  Un valutist din Oradea a fost atacat de doi indivizi inarmati care voiau sa-i fure masina    
 Top afisari / comentarii 
 Grigore Maimut e anchetat si in Afacerea MEGAPOWER (47 afisari)
 Un roman din Exil a masluit un articol ZIUA de pe Internet (36 afisari)
 SOCIETATEA ACUMULATORUL A DEVENIT MAI PUTERNICA DATORITA STRATEGIILOR APLICATE DE ACTUALA ECHIPA DE CONDUCERE (II) (35 afisari)
 Mircea Criste cere reabilitarea a zece fosti detinuti politici (26 afisari)
 Valutistii brasoveni spun ca Politia le-a cerut ajutorul impotriva bandelor din Noua (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01152 sec.