Ziua Logo
  Nr. 1643 de vineri, 19 noiembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Luptatorii anticomunisti din munti se simt uitati de societatea romaneasca
Ioan Gavrila Ogoranu, liderul Fundatiei Luptatorilor in Rezistenta Anticomunista, a criticat ieri, intr-o conferinta de presa, atitudinea nepasatoare a societatii romanesti fata de problemele celor care s-au opus, cu arma in mana, puterii comuniste. Ogoranu, fost sef al "grupului Fagaras", este unul dintre putinii supravietuitori ai rezistentei anticomuniste din munti, miscare organizata dupa intrarea trupelor sovietice in Romania (august 1944) si instaurarea "ciumei rosii". Fostul luptator s-a plans ca, astazi, fenomenul rezistentei este ignorat sau abordat superficial, atat de istorici cat si de clasa politica. "Nu exista un interes politic pentru ca, probabil, este un sector care nu aduce voturi si nici beneficii materiale. Istoricii se preocupa mai degraba de aztecii din Mexic decat de noi", a aratat Ogoraru. El a subliniat ca fostii luptatori nu doresc altceva decat sa le fie recunoscute meritele si sa fie reabilitati moral pentru a "putea intra cu fruntea sus in Istorie. Dupa revolutia din 1989 ne-am trezit cu oameni care fusesera si de "partea cealalta". Ei nu au cum sa ne reabiliteze moral", a spus Ogoranu. El a adaugat ca, potrivit cazierului sau, care il caracterizeaza drept "organizator de banda terorista", poate fi considerat si azi terorist cu acte in regula.
Gavrila Ogoranu nu vrea sa ceara Justitiei examinarea dosarului sau pentru ca se teme ca solicitarea va avea acelasi rezultat negativ ca si in cazul fruntasului liberal Vintila Bratianu. Cererea de reabilitare post-mortem a lui Vintila Bratianu, condamnat de regimul comunist pentru "ofensa", a fost respinsa in vara acestui an, Justitia considerand ca decizia a fost legala. "Probabil ca nu a existat nici revolutie", a spus fostul luptator, dezamagit de modul in care organele in drept privesc chestiunea reabilitarii. Singura speranta a lui Ogoranu ramane adoptarea grabnica a Proiectului de Lege privind rezistenta armata anticomunista din Romania. Actul normativ, initiat de 17 deputati, a trecut de Camera si va fi supus dezbaterii Senatului.
La Muzeul de Istorie Nationala a Romaniei din Bucuresti are loc, astazi, Adunarea generala a Luptatorilor din Rezistenta Anticomunista. Participarea nu se anunta a fi numeroasa pentru ca, dupa spusele lui Gavrila Ogoranu, doar aproximativ 30 de camarazi mai sunt in viata. "Ne injumatatim vazand cu ochii", a mai adaugat fostul luptator, in numele colegilor sai care nu mai au timp sa astepte.
Ovidiu BANCHES 
A r h i v a
  Tinerii taranisti se bat pentru suprematie    
  "Tezaurul romanesc nu valoreaza cat pagubele pricinuite Rusiei de Romania"    
  Grecii au comemorat rasturnarea dictaturii militare din 1973    
  Mircea Raceanu afirma ca declaratiile antimaghiare ale pedeseristilor Nastase si Pascu dauneaza Romaniei    
  IRA e de acord sa discute despre dezarmare    
  Sanitas cere modificarea legii pentru salariile asistentilor medicali    
  ANOSR a anuntat pentru luni, 22 noiembrie, marsuri in 14 centre universitare    
  Romanii nu se inghesuie sa-si refaca padurile    
  Caminele de handicapati sunt cenzurate    
  100 de sindicalisti din Alba au pichetat Prefectura    
  Liderii de Sindicat de la Aris Arad picheteaza zilnic biroul prefectului    
  Inceputul sfarsitului la ELVILA    
  Leul in friguri    
 Top afisari / comentarii 
 Procurorii au eliberat un recuperator acuzat de tentativa de omor (96 afisari)
 Bumerangul Europlakat (46 afisari)
 KGB a regizat rasturnarea regimurilor comuniste din Europa de Est (39 afisari)
 Sanitas cere modificarea legii pentru salariile asistentilor medicali (28 afisari)
 BCCOC se restructureaza dar ramane cu aceleasi servicii (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00909 sec.