Ziua Logo
  Nr. 1638 de duminica, 14 noiembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Rusii au intrat in orasul Gudermes
Moscova acuza Washingtonul ca acorda sprijin militar cecenilor
-- Eforturile internationale de a solutiona la ONU problema cecena sunt blocate de veto-ul Rusiei
Trupele ruse au patruns, ieri dimineata, in localitatea Gudermes, cel de-al doilea oras din republica independentista Cecenia. Responsabilii militari rusi au informat ca trupele federale au declansat "operatiunile de cautare a combatantilor ceceni", in jurul orei locale 08:00, sustinand ca localnicii colaboreaza cu fortele trimise de Moscova, in vederea capturarii teroristilor islamisti. Informatia nu a fost confirmata de surse independente.
Alaturi de multe mari puteri democratice ale comunitatii internationale, Washingtonul a criticat pe un ton dur operatiunile militare din Cecenia, semnaland ca bombardarea civililor reprezinta o incalcare a conventiilor internationale. In replica, ministrul rus al Apararii, Igor Sergheiev, a acuzat ieri Statele Unite de intentia de a indeparta Rusia din zona Caucazului si din Asia Centrala. In cadrul unei declaratii televizate, maresalul Sergheiev si-a exprimat convingerea ca "ipoteza unui razboi continuu in Caucaz corespunde intereselor nationale ale Statelor Unite".
Mai mult, autoritatile ruse acuza SUA de a acorda sprijin militar cecenilor. Moscova si-a argumentat aceasta alegatie semnaland un incident produs joi, pe aeroportul Domodiedovo, unde vamesii rusi au confiscat aproximativ 3.000 de echipamente de camuflaj, destinate atasatului militar american in Georgia. Potrivit unui comunicat difuzat ieri de Comitetul vamilor din Federatia Rusa, coletul, cu o greutate de 15 tone, continand echipamente de camuflaj, berete si bocanci de productie americana, expediat din Atlanta, a tranzitat Germania si Rusia, urmand sa ajunga in Georgia. "Avand in vedere ca numarul angajatilor delegatiei militare americane in Georgia nu depaseste 15 persoane si ca partea georgiana nu a confirmat o asemenea comanda, exista motive sa consideram ca incarcatura este destinata luptatorilor ceceni", au explicat responsabilii vamilor. Nici Ambasada americana din Tbilisi, nici autoritatile georgiene nu au comentat informatia.
Ministrul rus de Externe, Igor Ivanov, si Secretarul de Stat american, Madeleine Albright, au discutat telefonic despre situatia din nordul Caucazului, tratatele START si ABM, precum si despre apropiatul summit al OSCE de la Istanbul. Demnitarul rus si-a asigurat omologul american ca "responsabilii guvernamentali iau toate masurile posibile pentru a evita pierderile de vieti omenesti in timpul actiunilor antiteroriste desfasurate in Cecenia.
Guvernul de la Ottawa s-a raliat protestelor americane impotriva interventiei ruse in Cecenia, cerand Consiliului de Securitate al ONU, sa examineze de urgenta situatia umanitara creata in statul caucazian.
Demersurile internationale pentru dezbaterea crizei cecene la ONU sunt blocate de faptul ca Rusia, ca membru permanent al Consiliului de Securitate, face uz de dreptul la veto, afirmand ca problema Ceceniei este strict o problema interna a Federatiei Ruse.
Un puscarias a preluat conducerea "Guvernului" pro-rus de la Groznii
Un detinut de drept comun, Beslan Gantemirov, eliberat recent din inchisoare, a anuntat ieri ca a preluat conducerea "Guvernului" cecen pro-rus. Fost primar al orasului Groznii si fost viceprim-ministru cecen, Gantemirov, adversar declarat al independentistilor din republica, a fost gratiat, in urma cu cateva zile, de catre presedintele Boris Eltin. El fusese condamnat, in anul 1998, la sase ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri. Predecesorul sau, Malik Saidullaev, numit in luna octombrie de catre reprezentantii ceceni in exil, cu sprijinul Moscovei, a precizat ca decizia numirii noului "premier" a fost adoptata in urma unui acord. Autoritatile de la Moscova au sprijinit crearea unui "Guvern" cecen pro-rus, dupa ce anuntasera, anterior, ca nu mai recunosc legitimitatea presedintelui cecen, Aslan Maskadov.
Ileana CORNEA 
A r h i v a
  Britney Spears este revelatia Premiilor MTV Europe    
  Totul pentru UE, totul pentru victorie    
  Regele Mihai si Regina Ana vor sa intampine anul 2000 in Tara Lor    
  Liderii UDMR sunt speriati ca nu vor mai putea canta imnul maghiar pe teritoriul Romaniei    
  Valeriu Bobutac are 15 zile pentru a forma Guvern de tehnocrati la Chisinau    
  Arkan se lanseaza in afaceri carbonifere    
  Cerveni mai taie panglica la un nou partid    
  Arafat respinge hartile lui Barak    
  Explozii in lant la Islamabad    
  Muresan ataca dur raportul DCG referitor la Insula Mare a Brailei    
  Muncitorii de la Petrotub Roman se joaca de-a blocarea drumurilor    
  CFR SA a semnat un contract de 9,2 milioane dolari cu un consortiu belgian    
  Studentii au sanse putine sa li se mareasca bursele    
  Finantele Publice din Constanta vand ilegal tigarile confiscate la licitatie    
  Americanii vor sa ne transforme maidanezii in cobai    
  Cultivarea tutunului aduce bani buni in buzunarele taranilor    
  AGVPS il acuza pe ministrul Mediului ca dezbina vanatorii    
  ARAI propune infiintarea unui Registru National al Agentilor Imobiliari    
  Tico, Cielo si Damas se vor scumpi cu 10-15% de la 1 ianuarie 2000    
  AVAB a blocat conturile societatii ELVILA    
 Top afisari / comentarii 
 Criminalul in serie Csampar va face 20 de ani de puscarie (458 afisari)
 Cultivarea tutunului aduce bani buni in buzunarele taranilor (215 afisari)
 Departamentul pentru Relatia cu Romanii de peste Hotare este o rusine (54 afisari)
 Bunurile revendicate de Zoia Ceausescu raman la stat (38 afisari)
 Valeriu Bobutac are 15 zile pentru a forma Guvern de tehnocrati la Chisinau (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00855 sec.