Ziua Logo
  Nr. 1631 de vineri, 5 noiembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Senatorii au reusit sa finalizeze dezbaterile pe articole la Legea privind retrocedarea terenurilor agricole
Legea Lupu va primi votul final saptamana viitoare
-- Radu Vasile este chemat si el sa intareasca randurile Coalitiei
Senatorii au reusit sa dezbata pana la capat proiectul de Lege privind restituirea terenurilor agricole si forestiere, cunoscuta si ca Legea Lupu. Votul final al proiectului a fost programat pentru data de 9 noiembrie. Cauza amanarii a fost faptul ca legea este organica si necesita votul a cel putin 72 de senatori. Ieri, in plen, nu erau in sala decat 69 de reprezentanti ai Coalitiei. Incercarile Opozitiei de a amana macar cu cateva zile definitivarea dezbaterilor pe articole a Legii Lupu s-au soldat cu un esec. Puterea a stabilit special program prelungit pentru ziua de ieri, pentru a face posibila finalizarea legii in aceasta saptamana. Reprezentantii PDSR au propus ieri, in plen, o serie de amendamente pentru a trage de timp.
Reactiile legate de adoptarea pe amendamente a proiectului nu au intarziat sa apara. Democratul Trita Fanita a declarat ca este satisfacut de finalizarea dezbaterilor. "In opinia mea, aceasta lege, care se vrea o continuare a Legii 18/1991, a fost prea mult intarziata. Sunt de parere ca saptamana viitoare, dupa ce Senatul va acorda si votul final pentru intreaga lege, va fi finalizat si raportul de mediere, astfel incat sa fie promulgata cat mai rapid de catre presedintele Constantinescu", a precizat Trita, dupa ce zile in sir a fost acuzat de partenerii de Coalitie ca a tergiversat, in calitate de presedinte al Comisiei de agricultura, discutiile pentru ca proiectul de lege sa intre cat mai curand in dezbaterea plenului Senatului. Trita Fanita si-a exprimat convingerea ca Legea ar putea fi aplicata chiar din aceasta iarna. In ceea ce priveste procesul de reconstituire a dreptului de proprietate, senatorul democrat estimeaza ca acesta nu va fi foarte lung, deoarece 85% din suprafata a fost deja restituita. "Dupa opinia mea consider ca procesul de restituire catre fostii proprietari este incheiat", a precizat Trita Fanita. Liberalii sunt si ei multumiti de faptul ca dezbaterile pe articole la proiectul de Lege s-au finalizat, ceea ce va duce la intrarea in plen, in cel mai scurt timp, a celorlalte legi ale proprietatii.
In tabara taranistilor, s-a exprimat opinia, prin vocea senatorului Rasvan Dobrescu, ca la votul final de marti, de saptamana viitoare, sa fie prezenti toti ministrii, inclusiv premierul Radu Vasile. Propunerea sa vizeaza eliminarea emotiilor, dat fiind ca majoritatea aflata la guvernare este foarte fragila in Senat.
Conform proiectului de lege, persoanele fizice carora li s-a stabilit dreptul de proprietate prin Legea de reforma agrara din 1945, dar carora nu li s-a atribuit efectiv teren agricol sau atribuirea le-a fost anulata, li se vor da aceste suprafete, in limita disponibila. Acest articol a fost introdus ieri in plen, la solicitarea senatorului democrat Mihai Vornicu. Senatorii au mai decis ca reconstituirea dreptului de proprietate sa se faca pe aceleasi amplasamente, dar sa se interzica schimbarea terenurilor de catre comisiile care vor analiza cererile de retrocedare. Aceste prevederi nu se refera la terenurile trecute in proprietatea publica a statului prin Legea de reforma agrara din 1945, repartizate pentru infiintarea de ferme agricole. Senatul a decis, in urma cu o saptamana, ca aceste terenuri sa nu fie retrocedate fostilor proprietari. Suprafata terenurilor in cauza este de aproximativ 300.000 de hectare, adica o treime din actuala suprafata a fostelor IAS.
La cererea Opozitiei a fost eliminat articolul care prevedea ca fostii proprietari sau mostenitorii acestora, ale caror terenuri au trecut in proprietatea statului, sa restituie despagubirile primite la valoare actualizata. Taranistul Rasvan Dobrescu, presedinte al Comisie juridice din Senat, a declarat ca "majoritatea fostilor proprietari nu au primit despagubiri de la statul comunist si ca legile prin care averile acestora au fost expropriate sunt monstruozitati juridice pe care statul de drept nu le poate tolera".
Senatorii au mai stabilit, la propunerea reprezentantilor PNTCD si UDMR, sa se restituie fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora constructiile, conacele si armanele care au constituit exploatatii agricole, potrivit prevderilor articolului patru din Legea privind infaptuirii reformei agrare 187/1945. Initial, senatorii Opozitiei au cerut eliminarea din textul Legii a articolului care reglementa situatia conacelor si a armanelor care au fost exploatari agricole. Supunandu-se la vot, s-a constatat ca si o parte din democrati, in frunte cu Trita Fanita, erau de aceeasi parere. Asta numai dupa ce presedintele de sedinta, Petre Roman, a parasit lucrarile, fiind inlocuit de Ulm Spineanu. Plenul, insa, a respins propunerea de eliminare. Daca legea va primi votul final si va fi promulgata, fostii proprietari ai terenurilor agricole vor putea primi pamantul inapoi, cu o limita maxima de 50 de hectare. In ceea ce priveste restituirea terenurilor forestiere, senatorii au hotarat ca fostii proprietari vor putea intra in posesia a 10 hectare de pamant.
Oana SIMA Bogdana PAUN 
A r h i v a
  Privatizarea Fabricii de Zahar Bod s-a dovedit a fi un maldar de falsuri    
  Radu Berceanu demoleaza industria (IV)    
  Doi studenti au falsificat 60 de milioane de lei cu un computer si un scanner    
  Hotul de genti "Pisica" a fost prins dupa o urmarire prin tot Bucurestiul    
  Doi botosaneni au fost prinsi la Spitalul de Urgenta cu aparatura medicala furata din Budapesta    
  ZIUA si replica    
  "Sunt fericit ca sunt Vali Sterian si nu mai sunt numarul 62!"    
  Latura civila a procesului mineriadei din septembrie '91 a fost finalizata.    
  Exces de zel in arestarea lui Alexandru Raducan    
  Trita crede ca Muresan ii poate accepta 14 amendamente din 16    
  Colegiul Medicilor din Bucuresti i-a rasplatit moral pe doctorii de la Spitalul de Urgenta Floreasca    
 Top afisari / comentarii 
 Colegiul Medicilor din Bucuresti i-a rasplatit moral pe doctorii de la Spitalul de Urgenta Floreasca (64 afisari)
 Privatizarea Fabricii de Zahar Bod s-a dovedit a fi un maldar de falsuri (62 afisari)
 "Sunt fericit ca sunt Vali Sterian si nu mai sunt numarul 62!" (43 afisari)
 Doi studenti au falsificat 60 de milioane de lei cu un computer si un scanner (38 afisari)
 Doi botosaneni au fost prinsi la Spitalul de Urgenta cu aparatura medicala furata din Budapesta (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01106 sec.