Ziua Logo
  Nr. 1631 de vineri, 5 noiembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Daniela si-a vandut cu buna stiinta BMW-ul pe bani falsi
Doi studenti au falsificat 60 de milioane de lei cu un computer si un scanner
-- Participantii la infractiune risca o pedeapsa de pana la 12 ani de inchisoare l Unul dintre falsificatori este fiul unui inalt demnitar al Ministerului Afacerilor Externe
Sectia 12 Politie i-a prins in flagrant delict, pe 28 octombrie a.c., pe Marian Urucu, Stefan Dumitrescu si Leonard Neamtu, care au achitat la barul Debarcader, din parcul IOR, consumatia cu bancnote false de 50.000 de lei. Cu ocazia perchezitiei corporale asupra lui Marian Urucu a fost gasita suma de 550.000 de lei, in bancnote de 50.000 de lei, toate false. Capitanul Costel Serban a demarat imediat cercetarile in vederea stabilirii provenientei bancnotelor false. In urma interogatoriilor, cei trei au precizat ca banii falsi erau executati de catre Daniel Mirica, 20 de ani, student la Universitatea Romano-Americana si Gabriel Ionut Alexandru, 21 de ani, student la aceeasi facultate. Politistii au mai stabilit ca Urucu, Dumitrescu si Neamtu au cumparat banii falsi de la Eduard Alexandru Grovu, platind pentru fiecare bancnota falsa de 50.000 de lei, o suma cuprinsa intre 10.000 si 15.000 lei. Totalul bancnotelor false introduse pe piata financiara, in toata tara, se ridica la peste 60 de milioane de lei. Din fericire, pentru organele legii abilitate sa depisteze toate bancnotele false introduse pe piata, acestea au aceeasi serie: 003C0706374.
Una dintre problemele de care s-au lovit cei doi studenti care falsificau bani a fost aceea ca nu puteau sa aduca copia biletului bancar de 50.000 de lei la cromatica reala. De aceea, Daniel Mirica si Ionut Gabriel Alexandru, priceputi in domeniul calculatoarelor, au apelat la un program specializat de prelucrare a fotografiilor, si anume "Adobe de Luxe Foto Shop". Acest program, implementat in doua calculatoare "Pentium II", si un scanner performant au facut posibila ajustarea culorilor bancnotelor, astfel ca, dupa cateva zile de munca, au realizat o copie destul de fidela, tinand cont de aparatura folosita. Din pacate, Mirica si Alexandru nu au tinut doar pentru ei aceasta descoperire si i-au aratat-o lui Grovu. Acesta, mai scolit in smecherii decat ei, le-a cerut sa produca mai multe copii. Cei doi tineri au declarat in fata organelor de ancheta: "Am facut-o mai mult din joaca. Noi nu am castigat nimic din aceasta afacere, ba mai mult am iesit in paguba". Creierul acestei infractiuni este Grovu. Misiunea sa era sa-i "prosteasca" pe falsificatori si sa plaseze pe piata, direct sau prin intermediari de genul celor trei prinsi in barul "Debarcader", o suma cat mai mare de bani falsi. Mai exista o categorie de infractori care au participat la aceasta activitate ilicita.
Maria Daniela Vlasceanu a hotarat in luna octombrie sa-si vanda BMW-ul pentru ca avea nevoie de bani. Contactata de Grovu, acesteia i s-a propus un pret mai mare decat cel pretins, cu conditia sa accepte bani falsi. Astfel, Vlasceanu a acceptat suma de 12 milioane de lei falsi. Politistii Sectiei 12 au constatat ca aceasta nu a folosit bancnotele false, suma fiind recuperata integral. Trebuie precizat ca Daniela Vlasceanu are doi copii si risca, de asemenea, ani grei de temnita pentru participare in vederea savarsirii de infractiuni. In fata politistilor si a ziaristilor prezenti, Grovu, cel mai destins dintre toti, a declarat fara nici un fel de remuscare: "A aparut posibilitatea si eu am facut-o". O parte din banii falsi au fost depistati si de lucratorii Sectiei 15 Politie, precum si de Politia Bacau, care a scos de pe piata 20 de bancnote a 50.000 lei. Politistii au apreciat ca in operatiunea de plasare a banilor falsi mai sunt implicate si alte persoane. Valoarea estimativa a bancnotelor false, calculata pe baza consumului de hartie xerox speciala, se ridica la 60 de milioane, dintre care politistii nu au depistat, pana acum, decat 15 milioane, restul de 45 de milioane fiind inca in circuitul financiar.
Eduard PASCU Petre NITEANU 
A r h i v a
  Privatizarea Fabricii de Zahar Bod s-a dovedit a fi un maldar de falsuri    
  Radu Berceanu demoleaza industria (IV)    
  Hotul de genti "Pisica" a fost prins dupa o urmarire prin tot Bucurestiul    
  Doi botosaneni au fost prinsi la Spitalul de Urgenta cu aparatura medicala furata din Budapesta    
  ZIUA si replica    
  "Sunt fericit ca sunt Vali Sterian si nu mai sunt numarul 62!"    
  Legea Lupu va primi votul final saptamana viitoare    
  Latura civila a procesului mineriadei din septembrie '91 a fost finalizata.    
  Exces de zel in arestarea lui Alexandru Raducan    
  Trita crede ca Muresan ii poate accepta 14 amendamente din 16    
  Colegiul Medicilor din Bucuresti i-a rasplatit moral pe doctorii de la Spitalul de Urgenta Floreasca    
 Top afisari / comentarii 
 Colegiul Medicilor din Bucuresti i-a rasplatit moral pe doctorii de la Spitalul de Urgenta Floreasca (64 afisari)
 Privatizarea Fabricii de Zahar Bod s-a dovedit a fi un maldar de falsuri (62 afisari)
 "Sunt fericit ca sunt Vali Sterian si nu mai sunt numarul 62!" (43 afisari)
 Doi studenti au falsificat 60 de milioane de lei cu un computer si un scanner (38 afisari)
 Doi botosaneni au fost prinsi la Spitalul de Urgenta cu aparatura medicala furata din Budapesta (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00844 sec.