Ziua Logo
  Nr. 1566 de duminica, 22 august 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
La Braila a inceput Concursul International de Canto "Hariclea Darclee" 1999
Soprana Mariana Nicolesco va sustine un concert cu doua opere din Mozart
Mii de braileni se reunesc, o data la doi ani, in centrul civic al orasului cu ocazia fiecarui concert extraordinar, prilejuit de Concursul International de Canto "Hariclea Darclee". De data aceasta, marea artista anunta ca va interpreta in concert doua opere de Mozart, "Idomeneo" si "Don Giovanni". Despre editia din acest an a Concursului am solicitat cateva precizari chiar de la initiatoarea lui, Mariana Nicolesco.
ZIUA: Vineri dupa-amiaza, in teatrul in care Hariclea Darclee debuta la Braila in 1881, a avut loc ceremonia de deschidere si concertul inaugural al Concursului International de Canto. Cati participanti sunt anul acesta si din ce tari?
Mariana Nicolesco: El reuneste peste 157 de artisti din 26 de tari din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia si Australia. E un moment emotionant pentru noi toti si un eveniment cultural important in Romania, dar si in strainatate.
ZIUA: Marele Premiu Darclee, in valoare de 10.000 de dolari, este principalul motiv al acestei mari afluente de tineri artisti din intreaga lume?
MN: Concursul Darclee s-a constituit intr-o institutie fondatoare de cultura. Cei 157 de candidati stiu ca nu vor obtine toti Marele Premiu, dar vin pentru ca regulamentul le permite libera alegere a celor cinci arii pe care doresc sa le cante si pentru ca atmosfera e minunata. De asemenea, pentru ca celor mai buni, laureati sau nu, participarea le poate deschide portile cursurilor de maiestrie artistica - Master Classes - pe care le ofer gratuit.
ZIUA: Cine face parte din juriu?
MN: Din juriu fac parte distinse personlitati ale vietii noastre muzicale, in frunte cu David Ohanesian si Nicolae Herlea. Li se alatura importante personalitati ale teatrelor lirice internationale, Teatro alla Scala din Milano, Teatro Colon din Buenos Aires, Kammeroper din Viena, Festivalul Puccini de la Torre del Lago.
ZIUA: Popularitatea de care va bucurati e un factor care a contribuit la triumful acestei manifestari?
MN: Tocmai de aceea caut sa-l impart cu talentele noii generatii si ma refer, evident, nu numai la artistii lirici, ci si la ceilalti muzicieni.
ZIUA: Care sunt principalele evenimente din perioada concursului?
MN: Deschiderea oficiala si concertul inaugural cu Ramona Eremia, laureata Marelui Premiu Darclee in '97, careia i s-au alaturat pianistul Matei Varga, violonistul Cristian Fatu si violoncelistul Paul Oneci. Apoi, joi, 26 august, "Idomeneo" de Mozart in interpretarea laureatilor din 1997, la pregatirea careia am participat si eu, faza finala cu public a concursului pe 1 si 2 septembrie, actul I din "Don Giovanni" de Mozart, pe 4 septembrie in interpretarea tinerilor artisti, carora ma alatur si eu in rolul Donnei Elvira. In fine, concertul de gala al laureatilor, in timpul caruia - ca si in cazul "Don Giovanni" - la pupitrul Orchestrei de Camera Radio se va afla maestrul Marco Balderi.
A consemnat Luana DUSCHKA 
A r h i v a
  Secretul Triunghiului Bermudelor    
  Andrei Marga are solutii de restructurare a PNTCD    
  Asociatia Nationala pentru Dovedirea Abuzurilor Dolj cere judecarea in libertate a lui Tibi Patru    
  Politicienii cer Parchetului sa se autosesizeze in cazul lui Magureanu    
  ONU estimeaza numarul mortilor in seismul din Turcia la 40.000    
  "Cristo" sau "Cristi" este potentiala victima romana a seismului de la Istanbul    
  Noile grile de program ale Pro TV, Acasa si Pro Fm au fost lansate ca la Hollywood    
  "Maria Callas - La Divina" i-a incantat pe finlandezi    
 Top afisari / comentarii 
 Patronul de la GAMA S.A. Galati a dat bir cu fugitii (46 afisari)
 Ritli se intoarce la Steaua (41 afisari)
 Cei patru sportivi fugari au putine sanse de a primi azil politic in Australia (35 afisari)
 Secretul Triunghiului Bermudelor (26 afisari)
 400 de cazuri de conjunctivita in Bucuresti (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00750 sec.