Ziua Logo
  Nr. 1566 de duminica, 22 august 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Dificultatea operatiunilor de salvare favorizeaza o ipoteza cutremuratoare Un nou seism devastator nu este exclus Irakul se lauda ca ajuta Turcia mai mult decat SUA Los Angeles se teme de o reeditare a seismului din 1984 Pamantul se cutremura in continuare de jur imprejurul globului
ONU estimeaza numarul mortilor in seismul din Turcia la 40.000
-- Bilantul provizoriu difuzat ieri dupa-amiaza: peste 10.000 de persoane decedate si circa 45.000 de raniti sau disparuti * America Latina a fost zguduita de doua cutremure: 7,2 grade Richter la granita dintre Nicaragua si Honduras; 5,3 grade Richter in Costa Rica
Seismul devastator care a zguduit, marti dimineata, Turcia a provocat, conform ultimului bilant provizoriu, difuzat, ieri dupa-amiaza, de celula de criza a Guvernului turc, moartea a peste 10.000 de persoane si ranirea sau disparitia a mai mult de 45.000. Cutremurul, produs marti la ora 03:02, a avut o intensitate de 7,4 grade pe scara Richter si a durat 45 de secunde. Seful Biroului regional al Afacerilor Umanitare al ONU pentru Europa, Sergio Piazi, a lansat, insa, ieri, o ipoteza cutremuratoare: "exista posibilitatea ca seismul sa fi provocat moartea a 40.000 de persoane". Oficialul ONU se baza pe bilantul intermediar oficial precum si pe o estimare potrivit careia in jur de 45.000 de persoane s-ar afla inca sub daramaturi, in conditiile in care operatiunile de salvare se deruleaza prea dificil pentru a le mai conferi acestora din urma sanse reale de supravietuire. Caldura, de aproximativ 30 de grade Celsius si structura de ciment a cladirilor micsoreaza considerabil sansele de supravietuire. Cimitirul din Izmit, numit cimitirul din Golf (Korfez), situat pe colinele dimprejurul orasului (la tarmul Marii Marmara), a fost marit pentru a permite inhumarea numeroaselor victime ale cutremurului din vestul Turciei.
Directorul Institului Seismologic Kandilli de la Istanbul a avertizat populatia din nord-vestul Turciei in legatura cu riscurile producerii unui nou seism din cauza numeroaselor replici ale puternicului cutremur. "Au existat 210 de replici in ultimele trei ore", a afirmat Ahmet Mete Isikara, intr-un interviu acordat agentiei Anatolia in cursul diminetii de ieri. Acestea ar putea fi atat "replici, produse la sud de falia nord-anatoliana", cea care a dat nastere seismului de marti, cat si "premize ale unui nou seism", a precizat sursa citata.
Turcia, puternic afectata de cutremur, a beneficiat de solidaritatea, fara precedent, a vecinilor sai, in special din partea acelor state cu care, in ultimul timp, a intretinut relatii incordate. Irakul doreste sa furnizeze petrol Turciei pe gratis, intr-o cantitate a carui valoare sa o depaseasca pe aceea a ajutorului american, a anuntat Guvernul irakian. Aparatul romanesc C-130 Hercules care transporta, in Turcia, la solicitarea Ministerului turc al Apararii, o echipa de medici militari si ajutoare constand in echipamente medicale usoare si produse farmaceutice, a decolat, ieri dimineata, de pe Baza Aeriana 90 Otopeni. Trei nave militare au parasit, ieri dupa-amiaza, Portul Constanta, spre localitatea turca Golcuk, transportand personal medical, ambulante si medicamente.
Tragedia care s-a abatut asupra populatiei turce suscita o vie emotie la Los Angeles si in regiune, unde expertii vorbesc despre posibilitatea producerii unui cutremur similar, chiar daca efectele sale ar fi ceva mai putin devastatoare ca in Turcia. Sase falii despre care se crede ca ar putea provoca un cutremur de pamant la fel de violent ca si cel care a lovit Turcia sunt situate in sudul Californiei, iar falia de la San Andreas prezinta caracteristici similare faliilor din Anatolia de nord. Aceste falii - aflate printre cele mai studiate din lume - sunt lungi, relativ drepte si situate la intersectia a importante placi tectonice. In plus, locul pe care este construit orasul Los Angeles prezinta caracteristici geologice asemanatoare celor pe care este construit Istanbulul. Un seism devastator a afectat, in 1984, metropola californiana.
Un puternic cutremur cu intensitatea de 7,2 grade pe scara Richter a fost inregistrat, ieri, la frontiera dintre Nicaragua si Honduras, a anuntat Reteaua Nationala de Supraveghere Seismica de la Strasbourg (estul Frantei), citata de Mediafax. Epicentrul seismului, produs la ora 10:03 GMT (13:03 ora Romaniei), a fost localizat sub o latitudine de 13.80 grade nord si o longitudine de 87.10 grade vest. Potrivit primelor inregistrari realizate de Reteaua Nationala de la Strasbourg, acesta este cel mai puternic seism produs in aceasta regiune din 1995 pana acum. Aceeasi zona, Costa Rica a fost zguduita, ieri, de un puternic seism, cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter. Epicentrul seismului, produs la ora 10:00 GMT (13:00 ora Romaniei), a fost situat la 80 de kilometri sud de San Jose, in largul coastelor sudice costaricane, a anuntat Centrul National de Informatii seismice din Golden (statul Colorado). "Nu avem, deocamdata, informatii cu privire la eventuale pagube", a comentat un geofizician american care nu a exclus insa posibilitatea victimelor.
Cristina DUMITRU 
A r h i v a
  Secretul Triunghiului Bermudelor    
  Andrei Marga are solutii de restructurare a PNTCD    
  Asociatia Nationala pentru Dovedirea Abuzurilor Dolj cere judecarea in libertate a lui Tibi Patru    
  Politicienii cer Parchetului sa se autosesizeze in cazul lui Magureanu    
  "Cristo" sau "Cristi" este potentiala victima romana a seismului de la Istanbul    
  Noile grile de program ale Pro TV, Acasa si Pro Fm au fost lansate ca la Hollywood    
  Soprana Mariana Nicolesco va sustine un concert cu doua opere din Mozart    
  "Maria Callas - La Divina" i-a incantat pe finlandezi    
 Top afisari / comentarii 
 Patronul de la GAMA S.A. Galati a dat bir cu fugitii (46 afisari)
 Ritli se intoarce la Steaua (41 afisari)
 Cei patru sportivi fugari au putine sanse de a primi azil politic in Australia (35 afisari)
 Secretul Triunghiului Bermudelor (26 afisari)
 400 de cazuri de conjunctivita in Bucuresti (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00957 sec.