Ziua Logo
  Nr. 1559 de vineri, 13 august 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Sarbii acuza Statele Unite ca nu au renuntat la ocuparea totala a Iugoslaviei Un plan secret s-a elaborat la Washington Biserica cere alegeri anticipate
Partidul Radical Sarb a intrat in Guvernul federal
-- Sfantul Sinod a cerut demisia actualei Puteri de la Belgrad
Partidul Radical Sarb (SRS, nationalist) al lui Voislav Seseli a intrat in Guvernul federal iugoslav, a anuntat, ieri, premierul Momir Bulatovici, citat de agentia oficiala Taniug. SRS, care face deja parte din Guvernul Serbiei, a intrat in Guvernul federal in urma unei remanieri a Guvernului lui Momir Bulatovici, a precizat agentia. Cinci reprezentanti ai SRS au obtinut portofolii in cadrul Guvernului remaniat, printre care si Maia Goikovici si Tomislav Nikolici, ambii numiti vicepremieri, a declarat Bulatovici.
Presedintele iugoslav Slobodan Milosevici a calificat NATO si Statele Unite ca fiind "un mare pericol" pentru umanitate, in timpul unei vizite, la Belgrad, a parlamentarului rus Nikolai Rijkov, se arata intr-un comunicat publicat de agentia Taniug, citat de AFP. Atitudinea NATO si a Statelor Unite constituie, potrivit comunicatului, "un pericol pentru principiul egalitatii in drepturi al statelor si popoarelor, principiu pentru care a optat intrega lume creand Organizatia Natiunilor Unite dupa infrangerea fascismului, in timpul celui de-al doilea razboi mondial".
Declaratia presedintelui iugoslav a fost facuta in urma acuzatiilor aduse de radio-televiziunea oficiala RTS Aliantei Nord-Atlantice si Statelor Unite, care urmaresc, potrivit RTS, sa puna in practica un proiect numit "Un inel in jurul Serbiei". Acest plan ar consta in amplasarea de emitatoare care sa bruieze, in teritoriu, emisiunile RTS si sa difuzeze, in acelasi timp, pe aceste frecvente, programele posturilor de radio Vocea Americii si Europa Libera, precum si ale transmisii propagandistice ale NATO. RTS a mai declarat ca emisarul american pentru Balcani, Robert Gelbard, si-a exprimat, recent, multumirea fata de acest proiect, in fata Comisiei pentru afaceri externe din Senatul american. Conform aceleiasi surse, planul occidentalilor mai prevede "o ocupare totala a Serbiei" de catre fortele militare si "instituirea unui guvern-marioneta care sa serveasca interesele americanilor". RTS a mai aratat ca a cerut organelor statului "sa ia toate masurile pe plan international" pentru "a pune capat acestui terorism mediatic".
In acest timp Patriarhul Pavle, capul Bisericii Ortodoxe Sarbe, s-a intanit luni cu presedintele Serbiei, Milan Milutinovici, a declarat agentiei independente FoNet un cleric sarb, citat de AFP. Mitropolitul Amfilohie a precizat ca Patriarhul Pavle a discutat cu presedintele Milutinovici problemele actuale ale Serbiei, fara a furniza alte detalii. Amfilohie, mitropolit al Muntenegrului, este membru al Sfantului Sinod. Sfantul Sinod a dat publicitatii, la finalul conferintei episcopale, un "Apel" in care Biserica Ortodoxa Sarba cere demisia lui Milan Milutinovici si a presedintelui iugoslav Slobodan Milosevici. In document, Biserica Sirba cheama la formarea unui guvern de tranzitie si isi reinnoieste apelul pentru convocarea alegerilor anticipate. La inceputul acestei saptamani, patriarhul Pavle s-a intalnit, la resedinta sa, cu lideri ai Opozitiei iugoslave.
(Victor RONCEA) 
A r h i v a
  Celebrul comandant cecen Basev conduce lupta impotriva Moscovei    
  "Colaboratorii" UCK ataca trupele britanice, americane si rusesti din KFOR    
  Israelul si-a recuperat doi spioni inchisi in Cipru    
  PD insista pentru adoptarea rapida a Ordonantei privind regimul chiriilor    
  Stancov sustine ca parlamentarii Opozitiei mai au de invatat rigorile democratiei    
  Mircea Ionescu Quintus va preda stafeta in PNL peste doi ani    
  Cunescu declara ca ApR are probleme interne    
  Camera Deputatilor chemata in sesiune extraordinara    
  USD este ca si moarta    
  Potopul de azi-noapte se va inteti in zilele urmatoarele    
  Epidemia de meningita incepe sa-si piarda din putere    
  Guvernul a aprobat 134 de miliarde de lei pentru combaterea meningitei    
  Agentia Nationala de Turism considera Programul Eclipsa un succes    
  Lichidatorul Navrom a inceput scoaterea din patrimoniul societatii a navelor arestate    
  Trenurile circula din nou intre Gura Motru si Strehaia    
  Maine incep inscrierile pentru a doua sesiune de bacalaureat    
  Ministerul Lucrarilor Publice plateste renovarea blocului explodat la Pitesti    
  Consiliul Local Pitesti s-a asociat cu liderul mondial in servicii de utilitate publica    
  Circulatia pe DN 25 a fost intrerupta pentru trei zile    
  NASA ar putea sprijini Agentia Spatiala Romana    
 Top afisari / comentarii 
 Cauza decesului lui Vrabioru ramane invaluita in mister pana luni dimineata (601 afisari)
 Doua clanuri de tigani s-au razboit pe viata si pe moarte (452 afisari)
 Fabrica de becuri din Fieni a fost prejudiciata cu 170 de milioane de lei (231 afisari)
 Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Braila supravietuieste din vanzarea copiilor in strainatate (69 afisari)
 Angajatii Companiei Nationale "Apele Romane" SA isi acuza directorul ca doreste sa-si instaleze apropiatii in functiile de conducere (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00850 sec.