Ziua Logo
  Nr. 1559 de vineri, 13 august 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Romania exporta copii Unui copil i se aloca 58.000 de lei pe luna
Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Braila supravietuieste din vanzarea copiilor in strainatate
-- Pentru un copil adoptat se primeste intre 100 si 300 milioane lei * Familiile interesate sunt din SUA, Grecia, Italia si Germania
Preluarea Directiei Generale de Protectie a Dreptului Copilului (DGPDC) de catre Consiliul Judetean Braila a suprasolicitat bugetul si asa auster al acestuia. La defalcarea sumelor, DGPDC Braila primea pentru anul 1999, un buget de 13 miliarde lei. La vremea respectiva consilierii judeteni au aprobat propunerea presedintelui CJ, Aurel Simionescu, de a aloca aceleiasi Directii inca 2 miliarde lei din suma cuvenita societatii "Drumuri si Poduri" Braila. Cu toate acestea, banii s-au dovedit a fi insuficienti. Bugetul mic si lipsa sprijinului fundatiilor locale si a agentilor economici din Braila determina conducerea Directiei Generale de Protectie a Copilului sa caute colaboratori in alte judete.
Conducerea DGPCD Braila, prin directorul Alecsandrina Broasca, declara ca, pentru a putea acoperi cheltuielile aferente tuturor centrelor de plasament, institutia pe care o conduce ar fi trebuit sa primeasca pe putin 25 miliarde lei. Pentru a supravietui si pentru a sigura o alimentatie corecta copiilor asistati, conducerea DGPDC Braila a incheiat un contract de parteneriat cu fundatii bucurestene sau din Ramnicu Valcea. La radul lor, acestea colaboreaza cu succes cu fundatii din toata lumea, din care se poate derula un numar mare de adoptii internationale.
Conform declaratiilor Dorandei Batanov, director al Leaganului de Copii Braila, DGPDC nu ar fi avut sanse de supravietuire fara aceste adoptii. Toate adoptiile copiilor au fost facute, dupa spusele directorului leaganului, cu acordul Comitetului Roman de Adoptii, avand bineinteles si avizul dat de Comisia pentru Protectia Copilului Braila. Cele mai multe cereri au venit din partea mai multor familii din Statele Unite, Italia, Grecia, Germania. Acestea au primit acordul pentru adoptie, dupa o perioada apreciabila in care s-au facut verificari minutioase la adresa lor.
Fundatiile prin intermediul si cu sprijinul carora s-au facilitat adoptiile internationale au fost "Andreea" si "Parinti si Copii" din Bucuresti si "Inima pentru Inima" din Ramnicu Valcea. Pentru fiecare copil adoptat, Directia Generala de Protectia Drepturilor Copilului Braila a obtinut intre 100 milioane lei si 300 milioane lei, in functie de cati bani dau fundatiile.
"Noi ne vindem copiii legal", declara directorul Leaganului de Copii Braila, subliniind faptul ca "daca nu ar fi fundatiile, nu stiu ce am face". "Am primit lunar doar 50 sau 30 milioane lei. Banii acestia nu acopera nici macar cheltuielile necesitate de energie electrica, telefon, apa calda si rece si reparatiile care ar trebui facute. Actualmente, suntem in urma cu efectuarea platii salariilor pentru angajati", declara directorul Doranda Batanov.
Sursa citata apreciaza ca suma cheltuita cu un copil asistat intr-un centru de plasament se ridica la 5-7 milioane pe luna, in functie de alocatiile bugetare venite intr-un an. Cu banii acestia, spune directorul Doranda Batanov, asistatii din centrele de plasament nici nu au ce manca. "La un buget lunar de 50 milioane lei al Directiei de Protectie a Drepturilor Copilului, fiecarui copil din Leagan ii revine 58.000 lei/ luna. Si aceasta, in conditiile in care alocatia de hrana este de 11.000 de lei pe zi. Concret, banii ajung doar pentru cinci zile", precizeaza Doranda Batanov.
Pentru a usura bugetul de cheltuieli, conducerea Directiei Generale de Protectiei Generale a Drepturilor Copilului a gandit o alta strategie de functionare a institutiei: vanzarea copiilor. Inscriindu-se in noul "curent", se urmareste si reintegrarea copiilor intr-o familie.
Katy IGNAT 
A r h i v a
  MI raspunde acuzatiilor lui Basescu si arata litera legii    
  A inceput "Ancheta Corleone"    
  Dragomir-Corleone pleaca la Tel Aviv    
  Nava Golden Virgo cu 18 romani la bord a esuat intr-un port din Yemen    
  Doua clanuri de tigani s-au razboit pe viata si pe moarte    
  50.000 de admiratori l-au ovationat pe Luciano Pavarotti in fata Casei Poporului    
  Angajatii Companiei Nationale "Apele Romane" SA isi acuza directorul ca doreste sa-si instaleze apropiatii in functiile de conducere    
  Politistii din Alba, Bistrita, Cluj, Gorj si Harghita au sefi noi    
  Cetateanul roman va beneficia de un "ghiseu unic" de unde isi va putea lua toate documentele abia in 2005    
  Evaziunea fiscala, coruptia si furturile ocupa primele locuri in topul infractiunilor savarsite de romani    
 Top afisari / comentarii 
 Cauza decesului lui Vrabioru ramane invaluita in mister pana luni dimineata (601 afisari)
 Doua clanuri de tigani s-au razboit pe viata si pe moarte (452 afisari)
 Fabrica de becuri din Fieni a fost prejudiciata cu 170 de milioane de lei (231 afisari)
 Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Braila supravietuieste din vanzarea copiilor in strainatate (69 afisari)
 Angajatii Companiei Nationale "Apele Romane" SA isi acuza directorul ca doreste sa-si instaleze apropiatii in functiile de conducere (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01420 sec.