Ziua Logo
  Nr. 1559 de vineri, 13 august 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Conflict deschis Ministerul Transporturilor - Ministerul de Interne Politia a fost la fata locului chiar din ziua accidentului Ministerul de Interne are suport legal pentru toate masurile intreprinse
MI raspunde acuzatiilor lui Basescu si arata litera legii
-- Ministrul Transporturilor a declarat ca politia nu s-a implicat in rezolvarea accidentului de la Arad * MI arunca pisica in gradina procurorilor * Oamenii lui Dudu Ionescu ii aduc aminte lui Basescu ca este de datoria Ministerului pe care-l conduce sa se constituie in parte civila
In urma accidentului de la Arad, cand un autotir turcesc s-a izbit cu un tren, ministrul Traian Basescu a adus o serie de acuzatii Ministerului de Interne. Ministerul condus de Dudu Ionescu a raspuns printr-un comunicat. Acuzatiile aduse MI au fost facute in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc in data de 10 august 1999. Conform unui comunicat al MI, acuzatiile lui Traian Basescu erau de genul: "Ministerul Transporturilor a solicitat ajutorul Ministerului de Interne in aceasta problema si ca ei nu au vrut. .."; "Ministerul de Interne nu a invatat ce scrie in Constitutie, daca nu au citit Codul penal si civil"; "neimplicarea MI"; "daca..., soferii turci nu vor mai intra in tara". In comunicatul de presa trimis redactiei noastre, Ministerul de Interne demonteaza fiecare acuzatie care i s-a adus, demonstrand chiar ca implicarea sa in solutionarea accidentului a fost directa.
In primul rand, imediat dupa producerea accidentului a fost la fata locului o echipa operativa constituita din ofiteri de la Politia Judeteana si Politia Tansporturi, coordonata de un procuror criminalist de la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad. "Inca din aceasta faza incipienta a anchetei, cauza a fost preluata la urmarire penala proprie, conform art. 209 alin. 2 C.p.p., de catre procurorul criminalist, intrucat faptele intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prevazute si pedepsite de art. 276 si 184 Cod penal", explica Ministerul de Interne. La solicitarea ministrului Basescu din 7.08.1999, prin care se cerea darea in urmarire generala si retinerea soferului turc implicat in accident, precum si retinerea si dirijarea in terminalul CFR 16 Februarie Bucuresti a autovehiculelor care apartin firmei turcesti BELGIN FRIGO, MI precizeaza ca soferul turc implicat in accident, Kadir Sel Cuker, a fost dat in urmarire generala chiar din data de 6 august. Tot atunci, MI a luat toate masurile depistarea si oprirea masinilor acelei firme, urmand sa se execute masurile dispuse de catre Parchet privind sechestrul asigurator, pentru recuperarea prejudiciului. Chiar in noaptea de 7/8 august a.c. a fost depistat la punctul de frontiera Varsand, jud. Arad, un autotir care apartine firmei BELGIN FRIGO, dar in urma consultarilor cu procurorul care instrumenteaza cauza, nu s-a luat masura retinerii autovehicului.
Ca sa demonstreze ca exista suport legal pentru toate masurile intreprinse pana acum, MI mai precizeaza: "...in conformitate cu Decizia nr. 80/1999 a Curtii Constitutionale ramasa definitiva si obligatorie, Ministerului Transporturilor ii revine obligatia de a se constitui parte civila in cauza, ceea ce aceasta institutie nu a facut pana in prezent. Referitor la aplicarea masurilor asiguratorii de rigoare, organele de politie urmeaza a aduce la indeplinire toate dispozitiile procurorului (...). Nici Constitutia, nici Codul Penal si, respectiv, Civil - la care se refera dl. ministru Traian Basescu - nu abiliteaza organele MI in sensul de a dispune, in mod abuziv, sechestrari de bunuri sau interdictia de a intra in tara a soferilor turci. Dimpotriva, conform art.9 din C.p.p., raspunderea penala revine celor care au savarsit infractiuni, fiind exclusa o culpabilizare abstracta, globala, a tuturor unor persoane apartinand unei anumite cetatenii".
Elena TOMULESCU 
A r h i v a
  A inceput "Ancheta Corleone"    
  Dragomir-Corleone pleaca la Tel Aviv    
  Nava Golden Virgo cu 18 romani la bord a esuat intr-un port din Yemen    
  Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Braila supravietuieste din vanzarea copiilor in strainatate    
  Doua clanuri de tigani s-au razboit pe viata si pe moarte    
  50.000 de admiratori l-au ovationat pe Luciano Pavarotti in fata Casei Poporului    
  Angajatii Companiei Nationale "Apele Romane" SA isi acuza directorul ca doreste sa-si instaleze apropiatii in functiile de conducere    
  Politistii din Alba, Bistrita, Cluj, Gorj si Harghita au sefi noi    
  Cetateanul roman va beneficia de un "ghiseu unic" de unde isi va putea lua toate documentele abia in 2005    
  Evaziunea fiscala, coruptia si furturile ocupa primele locuri in topul infractiunilor savarsite de romani    
 Top afisari / comentarii 
 Cauza decesului lui Vrabioru ramane invaluita in mister pana luni dimineata (601 afisari)
 Doua clanuri de tigani s-au razboit pe viata si pe moarte (452 afisari)
 Fabrica de becuri din Fieni a fost prejudiciata cu 170 de milioane de lei (231 afisari)
 Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Braila supravietuieste din vanzarea copiilor in strainatate (69 afisari)
 Angajatii Companiei Nationale "Apele Romane" SA isi acuza directorul ca doreste sa-si instaleze apropiatii in functiile de conducere (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00899 sec.