Ziua Logo
  Nr. 1551 de miercuri, 4 august 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
LPF a renuntat sa mai faca public rezultatul anchetei in "Cazul Vrabioru" Rutina a fost o cauza importanta a mortii lui Vrabioru Federatia va hotari in privinta lui Dan Dorobet Varianta loviturii cauzatoare de moarte a fost exclusa Urmarile practice ale tragicului eveniment
"Medicul Popovici trebuia sa fie la meci!"
-- FRF va analiza raportul in Comitetul Executiv din 12 august
Inceputa martea trecuta, la cererea Federatiei Romane de Fotbal, ancheta Ligii Profesioniste de Fotbal in "Cazul Vrabioru" s-a incheiat ieri. Rezultatele sunt scrise intr-un raport de circa 12 pagini, care a luat drumul Poligrafiei chiar ieri la pranz. Desi initial se anuntase ca aceste concluzii vor fi facute publice, LPF a anuntat ca raportul este un document intern si ca FRF a hotarat pastrarea lui pana la anuntarea verdictului dat de IML. Totusi din declaratiile membrilor comisiei care au anchetat acest caz, ca si din cele ale secretarului general al ligii, Valentin Alexandru, se pot desprinde cateva idei din acest raport.
Una dintre principalele cauze ale decesului fotbalistului Stefan Vrabioru este, din punct de vedere organizatoric, rutina in care se desfasoara activitatea fotbalistica din Romania. "Faptul ca nu s-au mai intamplat astfel de incidente a condus la un sfarsit atat de tragic", a declarat Valentin Alexandru, secretarul general al LPF. Acesta a admis ca este o vina colectiva, deoarece regulamentul este ambiguu, pentru ca nu specifica clar numarul de medici care trebuie sa asiste la un meci, nu explica notiunea de "salvare dotata corespunzator", nu obliga la un control medical riguros etc. Tot din pricina regulamentului, Rapidului nu-i poate fi imputata lipsa unei salvari performante, Astra nu poate fi blamata de absenta medicului de la joc. Totusi, in aceasta ultima privinta, Valentin Alexandru a precizat ca "Popovici trebuia sa fie la meci, chiar daca regulamentul nu o cere!".
Un viciu de procedura constatat de comisie a fost semnatura delegatului Astrei, Dan Dorobet, pe foaia de arbitraj, act pe care doctorul Astrei figura prezent la partida. Si acest lucru a fost pus pe seama rutinei, in sensul ca sedinta tehnica dinaintea jocului a devenit o simpla formalitate, fiindca nici un observator nu mai verifica ce se scrie pe foaie. Si cum Popovici trebuia sa vina cu masina personala, Dorobet a semnat crezand ca acesta intarzie. O afirmatie in contradictie cu declaratia presedintelui C. Adm. al Astrei, Ion Niculae, care a precizat ca atat Dorobet, cat si antrenorul Simionas, stiau ca dr. Popovici nu va face deplasarea. Comisia nu a tinut cont de aceasta contradictie, "pentru ca Ion Niculae nu a fost audiat in cadrul anchetei si nimeni de la Astra nu a sustinut aceasta afirmatie".
Asa cum anuntam si in ziarul nostru de ieri, membrii comisiei au exclus, dupa vizionarea casetelor, varianta unei lovituri cauzatoare de moarte. Ei au admis ca a existat un contact fizic intre Bolohan si Vrabioru, insa au recunoscut ca nu poate fi vorba de incriminarea jucatorului rapidist atat timp cat acest gen de contacte fizice au loc cu sutele intr-o partida de fotbal.
In urma acestui nefericit incident, membrii comisiei au inaintat Comitetului Executiv al FRF o serie de masuri menite sa evite, in viitor, astfel de evenimente. Astfel, propunerile se refera la "traducerea regulamentului din limbajul juridic in limba romana", asa cum spunea acelasi Valentin Alexandru, ca si precizari mult mai exacte ale notiunii de "salvare dotata corespunzator". Aceasta denumire o va purta o ambulanta care are trei lucruri importante: electrosoc, aparat pentru transfuzii si tub de oxigen. De asemenea, noile reglementari prevad prezenta obligatorie a trei medici la stadion, iar cel delegat (care semneaza foaia de arbitraj) va fi cel de pe autosanitara. Alexandru a anuntat ca sunt cateva echipe care au prezentat deja contracte cu acest gen de doctori. O alta propunere vizeaza prezenta a doi observatori la joc, unul care asista la meciul propriu-zis, iar celalalt care se va ocupa numai de probleme organizatorice. S-a mai propus si mutarea orei de disputare a jocurilor de tineret-rezerve cu patru ore (acum sunt trei) inaintea partidei de seniori, pentru ca observatorul sa ajunga la timp la "meciul mare". Aceasta propunere a fost inaintata ca urmare a faptului ca observatorul Ion Bonini, delegat la Rapid - Astra, a intarziat cu 10 minute la meciul respectiv, grabind astfel procedurile specifice sedintei tehnice. Alte prevederi sunt legate de prezenta obligatorie a doua salvari atat la jocul de seniori, cat si la cel de tineret-rezerve, vizita medicala obligatorie la Institutul National de Medicina Sportiva din Bucuresti sau la o unitate zonala avizata de acesta. Toate aceste propuneri vor fi analizate in Comitetul Executiv din 12 august, urmand ca FRF sa pronunte eventuale sanctiuni.
Bogdan GHEORGHE 
A r h i v a
  FIECARE CU GASCA LUI, DOMNILOR !    
  PROTEST, NU DESCONSIDERARE    
  Sandu Boc - patru rapoarte    
  Amical pentru sarb    
  11 stranieri pentru amicalul cu Cipru    
  Sparlea a trecut in turul doi la San Diego    
  Camelia Potec a adus primele medalii de aur din 1987 Incoace    
  Trei jucatoare de la nationala au fost bagate in spital de o toxiinfectie alimentara    
  Ion Curca va fi retras in administrativul CNSB    
  Laura Badea se marita!    
  Bani pentru Patinoar    
  Romania si-a demonstrat superioritatea in fata Olandei si Germaniei    
  Avionetele au preluat conducerea raliului    
  DURERE LA PATRAT    
  "Cainii rosii" vor razbunare    
  Otelul intr-o noua prezentare    
  Lacatus revine acasa    
  Dudu Georgescu nu poate sta pe banca    
  Goana dupa puncte    
  Un meci trist    
  Victimele Otelului    
  Rangers vrea sa termine treaba    
  Suporterii laziali au ars portretele lui Vieri    
  Rennes se gandeste deja la Juventus    
  Arsenal l-a luat si pe Henry    
  38 de etape de suspendare    
  Rezultatele partiale ale analizei urinei lui Vrabioru exclud existenta substantelor dopante conventionale    
  Colegiul Medicilor a stabilit ca Vrabioru putea fi salvat daca salvarea era dotata corespunzator    
  Intrebari fara raspuns in "cazul Vrabioru"    
 Top afisari / comentarii 
 Fane Spoitoru a fugit din Canada (212 afisari)
 Boala "limbii albastre" face ravagii in Bulgaria (72 afisari)
 Extrase din catalogul licitatiei (31 afisari)
 Avionetele au preluat conducerea raliului (29 afisari)
 Pentru elucidarea enigmei deseurilor radioactive de la Telega este necesara interventia Politiei (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01051 sec.