Ziua Logo
  Nr. 1551 de miercuri, 4 august 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Subcomisia de Disciplina a trimis in vacanta opt arbitri Sase etape de suspendare dupa 18 ani Vali Ionita n-a avut curaj Nesu a cerut retrogradarea lui Petrache Si George N. Gherghe se poate insela Suspendarile au fost contestate
38 de etape de suspendare
-- Printre cei sanctionati se afla si M. Salomir, Fl. Chivulete, I. Dumitrica, V. Avram si T. Constantinescu, purtatori ai ecusonului FIFA
Ieri, de la ora 10.30, cu intarziere de o jumatate de ora, a inceput cea mai furtunoasa sedinta din istoria Subcomisiei de Disciplina din cadrul Comisiei Centrale de Arbitri. Si, dupa cum anunta alaltaieri Adalbert Kassai, sanctiunile aplicate celor care au fost gasiti vinovati sunt exemplare. Sedinta de ieri a fost asistata, in liniste, de Dan Petrescu, seful arbitrajului romanesc nerostind nici un cuvant legat de cazurile aflate in discutie. Asa ca singurii care au decis au fost cei trei membri ai Subcomisiei de Disciplina: Mircea Nesu, Ion Bonini si Constantin Stefan, ultimul foarte nervos atunci cand este tras in poza.
Primul care a intrat a fost Teodor Constantinescu. Fiind cu vina cea mai usoara (legata de eliminarea lui Onut in partida FC Arges Dacia - Petrolul), asistentul bucurestean a fost incadrat la "lipsa de colaborare cu ceilalti arbitri ai brigazii". Sentinta: retinut de la delegari (termenul oficial si elegant pentru "suspendat") o etapa.
A urmat Ion Dumitrica, incriminat cu neacordarea unui gol valabil Rapidului in partida de la Bacau. Dupa ce a iesit de la Subcomisie, craioveanul nu a vrut sa stea de vorba cu nimeni. Abia dupa vreo ora a inceput sa-si spuna naduful. "In 18 ani vin pentru prima data la federatie intr-o asemenea ipostaza", a spus Dumitrica. Incadrarea: aplicarea eronata a legilor jocului, cu consecinte asupra deciziei pe care trebuia s-o ia "centralul", influentand astfel rezultatul partidei. Sentinta: retinut de la delegari sase etape.
Marian Salomir a intrat foarte calm: "Mai mult de doua etape n-au cum sa-mi dea. N-a fost viciere de rezultat". Clujeanul se referea la culpa sa: neeliminarea lui Belodedici in partida Petrolul - Steaua. Dupa ce a fost audiat, Salomir a mentionat si el ca nu simte o mare bucurie sa fie fotografiat in decorul "fioros" de la federatie. Fiind incadrat la "lipsa de curaj si fermitate in dictarea masurilor regulamentare impotriva jucatorilor vinovati de acte nesportive (greseala grosolana) si comportament violent. Sentinta: retinut de la delegari patru etape.
Vali Ionita a continuat lista celor analizati. Si inainte de a intra, arbitrul intalnirii Universitatea Craiova - FC Onesti sustinea ca penalty-ul acordat, pe final, gazdelor, este justificat. Numai ca, atunci cand a (fost) terminat si a fost intrebat daca a fost suspendat, Vali Ionita a raspuns amar: "Da, mi-au dat, sigur ca da!". Arbitrul bucurestean se referea la cele sapte partide in care va fi oprit de la delegari. Incadrarea: "acordarea in mod neregulamentar a unei lovituri de pedeapsa cu consecinte asupra desemnarii echipei invingatoare, precum si aplicarea eronata a regulilor jocului, influentand rezultatul partidei, si lipsa de curaj".
Marin Petrache a primit si el sase etape de suspendare pentru un motiv hilar: a acordat doua cartonase galbene aceluiasi jucator in partida Diplomatic Focsani - Sportul Studentesc, fara a-l elimina! De aici si diferenta intre pedeapsa sa si cea a lui Marian Salomir si cea a lui Petrache, cu toate ca incadrarea a fost aceeasi. "Marian Salomir nu l-a eliminat pe Belodedici, dar macar i-a aratat galben; Petrache a mentinut in teren un jucator care trebuia sa fie pe margine", a explicat Mircea Nesu. De altfel, doctorul oradean a afirmat ca la reunirea extraordinara de luni a Comisiei Centrale a Arbitrilor, la care au fost chemati toti arbitrii din lotul A, va cere retrogradarea lui Petrache din lotul A "datorita incompetentei".
Au fost judecati apoi cei care au oficiat la partida Steaua - Rocar. Florin Chivulete a fost chemat inauntru de trei ori, observatorul Alexandru Boc de doua ori si asistentul Vasile Avram o singura data. Intre aceste "mutari", Avram a iesit si a spus inspre Chivulete: "Cica la tine sunt dubii, la mine a fost clar ca a fost ofsaid". Chivulete a fost retinut de la delegari cinci etape, Avram sase. Incadrarea lui Avram a fost la fel cu cea a lui Dumitrica. Cea a lui Chivulete, cu a lui Ionita. "In 20 de ani n-am fost sanctionat niciodata. Este regretabil faptul ca orice conducator poate face presiuni la o emisiune TV, pentru a fi chemat un arbitru in fata Subcomisiei de disciplina. Am vorbit ieri o ora si jumatate cu George N. Gherghe care mi-a spus ca am aplicat regulamentul. Ca ma cheama la federatie doar pentru a da niste relatii, nu pentru a ma suspenda", a incheiat Vasile Avram.
Ultimul chemat (si sanctionat) a fost Marian Deaconu. Asistentul ploiestean va sta si el trei etape, deoarece, la Cursul de Instruire al Arbitrilor de la Brasov (9-11 iulie) l-a lovit pe Valeriu Banu. Cei care au vazut episodul au afirmat ca Banu l-a injurat pe Deaconu. Cel lovit n-a fost gasit vinovat, "dar, oricum, n-am fost delegat la meciuri in primele trei etape", a conchis Banu.
Mai toti cei sanctionati au afirmat ca vor face recurs. De altfel, Marian Salomir terminase de intocmit memoriul pana ca audierile Subcomisiei de Disciplina sa se fi sfarsit.
Mihai BERTIANU 
A r h i v a
  FIECARE CU GASCA LUI, DOMNILOR !    
  PROTEST, NU DESCONSIDERARE    
  Sandu Boc - patru rapoarte    
  Amical pentru sarb    
  11 stranieri pentru amicalul cu Cipru    
  Sparlea a trecut in turul doi la San Diego    
  Camelia Potec a adus primele medalii de aur din 1987 Incoace    
  Trei jucatoare de la nationala au fost bagate in spital de o toxiinfectie alimentara    
  Ion Curca va fi retras in administrativul CNSB    
  Laura Badea se marita!    
  Bani pentru Patinoar    
  Romania si-a demonstrat superioritatea in fata Olandei si Germaniei    
  Avionetele au preluat conducerea raliului    
  DURERE LA PATRAT    
  "Cainii rosii" vor razbunare    
  Otelul intr-o noua prezentare    
  Lacatus revine acasa    
  Dudu Georgescu nu poate sta pe banca    
  Goana dupa puncte    
  Un meci trist    
  Victimele Otelului    
  Rangers vrea sa termine treaba    
  Suporterii laziali au ars portretele lui Vieri    
  Rennes se gandeste deja la Juventus    
  Arsenal l-a luat si pe Henry    
  Rezultatele partiale ale analizei urinei lui Vrabioru exclud existenta substantelor dopante conventionale    
  "Medicul Popovici trebuia sa fie la meci!"    
  Colegiul Medicilor a stabilit ca Vrabioru putea fi salvat daca salvarea era dotata corespunzator    
  Intrebari fara raspuns in "cazul Vrabioru"    
 Top afisari / comentarii 
 Fane Spoitoru a fugit din Canada (212 afisari)
 Boala "limbii albastre" face ravagii in Bulgaria (72 afisari)
 Extrase din catalogul licitatiei (31 afisari)
 Avionetele au preluat conducerea raliului (29 afisari)
 Pentru elucidarea enigmei deseurilor radioactive de la Telega este necesara interventia Politiei (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01081 sec.