Ziua Logo
  Nr. 1551 de miercuri, 4 august 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Populatia este sfatuita sa bea apa numai din surse autorizate sanitar Cei mai multi bolnavi provin din cartiere fara apa curenta si sufocate de munti de gunoaie Primarul Simirad se comporta ca un nabab
Meningita se intinde in toata tara Prefectura Suceava a declarat oficial epidemie de meningita in judet Medicii din Botosani au confirmat 66 de cazuri La Vaslui s-au imbolnavit 11 copii Patru cazuri intr-o zi la Galati Constanta are 15 cazuri 30 de bolnavi in Prahova Ministerul Sanatatii a cerut primariilor si prefecturilor din Moldova sa impuna furnizarea apei si ridicarea gunoaielor Populatia este sfatuita sa bea apa numai din surse autorizate sanitar
-- Boala face ravagii in Moldova * Au aparut cazuri pe Litoral si in Prahova
Incepand de ieri, municipiul Iasi este declarat zona de epidemie de meningita * De la inceputul lunii iunie, au fost declarate peste 200 de cazuri * Medicii au constatat ca bolnavii provin din cartierele lipsite de apa curenta si sufocate de gunoaie menajere * Primaria Iasi declara ca igienizarea costa foarte mult si i se "destabilizeaza bugetul" * Primarul Constantin Simirad nu sta de vorba cu reporterii "unui ziar ca ZIUA"
Tot luni, Directia de Sanatate Publica a judetului a declarat municipiul Iasi zona de epidemie de meningita virala, unde numarul cazurilor este intr-o permanenta crestere, zilnic inregistrandu-se peste 10 bolnavi la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. Primele cazuri au aparut la inceputul lunii iunie, cand existau deja internati 13 copii cu aceasta boala. Medicii au inceput sa intre in alerta dupa jumatatea lunii iulie, cand au constatat ca in perioada 1 iunie-19 iulie s-au confirmat 41 de cazuri, cu 33 mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut. Dupa alte trei zile, a inceput o adevarata lupta cu virusul care a atacat inca 25 de persoane, majoritatea fiind copii cu varste cuprinse intre 2 si 14 ani. Pe langa acestia, existau alte cateva zeci de persoane aflate sub observatie. Laboratorul de analize a inceput sa lucreze 24 de ore din 24, iar numarul celor care ajungeau direct la spital cu dureri de cap, varsaturi, greturi si dureri musculare a inceput sa creasca zilnic, ajungandu-se de multe ori sa nu existe o evidenta clara a celor care treceau pragul triajului. La primele semne ale bolii, iesenii au preferat sa mearga direct la spital, fara a mai trece pe la medicul de familie, asa cum ar fi fost normal. Pe de alta parte, Statia Judeteana de Ambulanta este suprasolicitata, toate masinile de salvare fiind pe teren, pentru a asigura asistenta celor aproape 50 de solicitari zilnice din partea unor bolnavi suspecti de meningita.
Cu aproximativ doua saptamani in urma, Inspectoratul de Sanatate Publica Iasi a inceput sa recolteze probe pe care le-a trimis la Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti, insa lupta cu virusul care nu a fost descoperit nici acum continua. O adevarata explozie de bolnavi cu meningita virala s-a inregistrat in urma cu o saptamana, cand 66 de bolnavi aveau meningita virala, iar alti 42 erau tinuti sub observatie.
In urma anchetei sociale, medicii Directiei de Sanatate Publica au observat ca toti bolnavii internati locuiau in cartierele Alexandru cel Bun, Nicolina si Dacia din Iasi si in comunele limitrofe acestuia, majoritatea blocurilor neavand apa rece. Drept urmare, Directia de Sanatate Publica a facut numeroase apeluri catre Primarie si Prefectura, solicitand ridicarea gunoiului menajer din cartierele vizate. "S-au trimis fiecarui dispensar din teritoriu materiale pentru decontaminare. S-a cerut igienizarea mediului ambiant, si anume ridicarea gunoiului menajer dintre blocuri, pentru eliminarea riscului aparitiei unor focare", a declarat medicul epidemiolog Elena Duca, de la DSP Iasi. Insa reprezentantii Primariei nu au fost deloc receptivi la acest mesaj, lasand fara raspuns solicitarile Directiei de Sanatate Publica.
Intrebat in ce masura Primaria a dat curs cererilor DSP, viceprimarul Vasile Dumitriu, a afirmat ca "ridicarea gunoiului nu poate fi facuta altfel decat o permit fondurile aflate la dispozitia Directiei de Administrare a Domeniului Public. Nu exista incasari, nu se poate presta serviciul". Aceeasi sursa a mai mentionat ca schimbarea programului in functie de solicitari ar echivala cu dezechilibrarea completa a posibilitatilor financiare pentru salubrizarea orasului. Totodata, Inspectoratul de Sanatate Publica a cerut Primariei sa sa ia masuri privind furnizarea apei potabile si de reparare a instalatiilor din subsolurile blocurilor. Toate incercarile noastre de a obtine o declaratie din partea primarului Constantin Simirad au fost sortite esecului, deoarece acesta a spus ca "nu doreste sa discute cu reporterii unui ziar ca ZIUA".
La ora actuala, au fost confirmate de la inceputul lunii iunie peste 200 de persoane cu meningita virala, iar alte cateva zeci sunt suspecte a avea aceasta boala. Ieri, au ajuns la spital 17 ieseni cu simptomele meningitei, alaturandu-se celorlalti 91 de bolnavi internati. Mentionam ca tratamentul unui singur bolnav variaza intre 500.000 si 600.000 de lei, pana acum, spitalul cheltuind peste 100 de milioane de lei. Cel mai scump este examenul serologic, necesar tuturor celor care sunt suspecti de meningita. Medicii spun ca pana nu va fi identificat virusul, numarul cazurilor va creste zilnic.
Prefectura judetului Suceava a declarat oficial, la inceputul acestei saptamani, epidemie de meningita in judet, in urma unei intalniri intre reprezentantii Directiei de Sanatate Publica, Casei Judetene de Asigurari Sociale pentru Sanatate, Primariei si cei ai societatii de utilitati comunale ACET SA, informeaza "Monitorul de Suceava". In cadrul acestei intalnirii au fost prezentate si analizate datele privind evolutia actuala a meningitelor virale in judet si a fost stabilit un program de masuri. Intrucat aparitia aceastei boli este strans legata si de conditiile de igiena, iar oprirea apei calde poate fi un factor favorizant in acest sens, a fost analizata si posibilitatea asigurarii acesteia pe toata perioada sezonului cald. Cu toate acestea, lucrarile pentru sistarea furnizarii agentului termic in municipiul Suceava au fost incepute de luni si din punct de vedere tehnic nu se mai poate face nimic, intrucat are loc revizia anuala care dureaza doua saptamani. Conform planului stabilit, Prefectura Suceava va monitoriza zilnic internarile cazurilor de meningita virala din judet, va stabili repartitia pe zone a cazurilor din municipiu si va solicita efectuarea unei anchete pentru depistarea unui eventual furnizor de alimente care ar putea sa fie infectate cu un virus care provoaca boala. Subprefectul de Suceava, Valica Gorea a anuntat ca pe langa masurile de monitorizare, populatia judetului va fi atentionata sa adopte o conduita de igiena prin care sa se evite orice risc de contaminare. Primarul Sucevei, Constantin Sofroni, a precizat ca se va intocmi o lista nominala a persoanelor internate pe baza careia personalul Serviciului de Salubritate al Primariei, precum si cel al Serviciului de Asistenta Sociala, vor verifica starea instalatiilor de alimentare cu apa si calitatea apei si vor efectua anchete sociale la familiile in care s-au inregistrat cazuri de imbolnaviri de meningita virala. Cazurile din zona au fost usoare si medii. Cele mai afectate grupe de varsta sunt 10-19 ani si 25-34 ani, majoritatea bolnavilor provenind din municipiul Suceava si din comunele limitrofe. In municipiul Suceava a fost remarcata o pondere mai mare a cazurilor in cartierul Burdujeni, unde nivelul de igiena este scazut. Ieri se inregistra o usoara scadere a numarului persoanelor cu simptome specifice meningitei care au apelat la ajutorul medicului. Dupa cum ne-a declarat Corneliu Bercoci, medicul de garda de la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Suceava, luni s-au efectuat doar doua internari iar pana ieri la pranz mai fusesera spitalizate trei persoane.
La Spitalul de Boli Contagioase Botosani au fost internate, in ultimele zece zile, 112 persoane care prezentau simptome de meningita virala, 22 dintre acestea fiind spitalizate numai in prima jumatate a zilei de ieri. Medicul de garda al Spitalului, Mariana Alexa, ne-a declarat ca desi multi dintre bolnavi sufera de viroze cu meningism, la 42 din cei 53 de copii internati s-a pus diagnosticul de meningita virala. De asemenea, dupa efectuarea punctiilor lombare s-a constatat ca 24 din cei 44 de adulti spitalizati sufera de aceasta boala. Seful Laboratorului Epidemiologic Botosani, Ecaterina Chihaia, a declarat ca au fost prelevate probe, care au fost trimise spre analiza Laboratorului din Iasi, pentru a se putea stabili diagnosticul etiologic al bolii. Dr. Chihaia a mai spus ca imbolnavirile au fost raspandite pe tot teritoriul judetului, de la inceputul anului in Botosani inregistrandu-se patru decese determinate de meningita meningococica. "Din fericire, acum nu ne confruntam cu meningita meningococica, deosebit de agresiva, care se poate solda cu moartea pacientului, ci cu cea virala, generata de un enterovirus aerogen si ale carei complicatii sunt relativ usoare", a declarat seful Laboratorului Epidemiologic. In aceste zile, Statia Judeteana de Ambulanta (SJA) Botosani a inregistrat cel mai mare numar de solicitari din ultimii ani, majoritatea apelurilor venind din localitatile Bucecea, Roma, Cristinesti, Tudora si Pomarla.
Pana in prezent, in judetul Vaslui s-au inregistrat 11 cazuri de meningita virala, aparuta la copii intre 4 si 15 ani. Medicul epidemiolog Ion Buzdugan, de la Inspectoratul de Sanatate Publica, ne-a declarat ca cei mai multi bolnavi se inregistreaza in orasul Barlad: "sunt cinci bolnavi internati la spitalul din aceasta localitate, trei in Vaslui si restul in Husi". Medicii se asteapta ca in urmatoarele zile numarul pacientilor cu meningita sa creasca destul de mult dar, deocamdata, nu se poate vorbi de o epidemie. "Nu s-au mai inregistrat atatea cazuri de foarte multi ani, insa, avand in vedere ca in judetele Botosani, Suceava si Iasi sunt sute de bolnavi, este foarte posibil sa apara si la noi", a mai precizat doctorul Buzdugan. Pana acum, nu au fost trimise la Bucuresti probe pentru depistarea virusului, deoarece nu au fost inca recoltate, medicii mergand pe ipoteza ca este vorba despre acelasi virus care bantuie in celelalte judete din Moldova.
Patru cazuri de meningita au fost inregistrate ieri dupa amiaza la Spitalul de Boli Infectioase din Galati. Medicul Carausu de la acest spital sustine ca pana acum se interna cate un bolnav la doua-trei zile. Seful ISS Galati, dr. Emil Popa, spune ca se poate vorbi de epidemie doar de la 15-20 de cazuri pe saptamana. Daca internarile continua in acelasi ritm, este posibil sa fie declarata epidemia. Din cei opt bolnavi internati in Spitalul de Boli Infectioase, doar unul sufera de forma purulenta a bolii. Celor patru internati ieri, le-au fost recoltate probe care au fost trimise la Bucuresti.
La Spitalul Municipal Constanta s-au prezentat, in ultimele trei zile, 30 de persoane cu simptome de meningita, pentru 15 dintre acestea fiind confirmata existenta bolii. Medicul primar Mariana Codarcea, de la Spitalul de Boli Infectioase Constanta a declarat ca majoritatea pacientilor sunt tineri, acestia fiind cei mai expusi riscului epidemiologic.
In judetul Prahova, in ultimele trei zile, au fost internate, la Spitalul de boli infectioase Movila din Ploiesti, alte cinci persoane bolnave de meningita, pana acum, in judet, inregistrindu-se 30 de cazuri de imbolnavire, informeaza Mediafax. Seful sectiei boli infectioase "Movila", Catina Dumitrescu, a afirmat ca bolnavii nu se prezinta la medic de la primele simptome ale bolii. "Acestia cred ca au o raceala, o inflamatie in gat si fiecare se trateaza dupa parerea lui, a vecinului sau a farmacistului, astfel ajungand la spital meningite modificate de tratament", a precizat Dumitrescu.
Daniela Pitigoi, directoarea Directiei de Medicina Preventiva din cadrul Ministerului Sanatatii, desemnata de ministrul Hajdu Gabor sa se ocupe de situatia aparuta in Moldova a declarat ieri ca "se poate vorbi de o evolutie epidemica in judetele Iasi si Suceava". Potrivit datelor furnizate de minister, in spitalele din Suceava s-au internat in perioada 1 iunie-1 august 135 de persoane cu suspiciune de meningita acuta virala, din care 66 au fost confirmate clinic, iar restul au fost considerate viroze cu meningism. In cazurile confirmate de meningita virala, boala dureaza in medie 5-6 zile, evolueaza cu cefalee, varsaturi, febra, iar dupa administrarea unui tratament simptomatic, pacientii s-au externat cu stare generala buna, fara sechele. In judetul Iasi, de la 1 iunie au fost confirmate 156 de cazuri de meningita acuta virala. Majoritatea bolnavilor sunt din orasul Iasi si din imprejurimi si provin in special din randul copiilor, adolescentilor si tinerilor.
Raportul ministerului constata ca cele mai multe cazuri au aparut in zonele unde a fost intrerupta furnizarea apei potabile din cauza neplatii facturilor catre regiile de apa. Pana luni s-au mai constatat cresteri ale numarului de cazuri de meningita in judetele Bacau (29), Neamt (19), Botosani (45), a mai spus directoarea Daniela Pitigoi.
Au fost recoltate probe de la bolnavii internati in zona pentru a identifica virusul si, de asemenea, probe de apa si exemplare de tantari din zonele cu densitate mare de cazuri. Institutul de Sanatate publica din Iasi si Institutul Cantacuzino din Bucuresti lucreaza in prezent la prelucrarea probelor, cercetare care va mai dura cateva zile.
Ministerul a cerut raportarea saptamanala la nivel national a cazurilor de meningita virala, iar in judetele Moldovei, raportarea se va face zilnic. De asemenea, s-a luat legatura cu departamentul de epidemiologie din Republica Moldova pentru a se afla care este situatia in raioanele de la granita cu Romania, constatandu-se ca nu exista cazuri de meningita virala peste limitele asteptate. Primariile si prefecturile din judetele afectate au fost sfatuite sa intervina in ridicarea reziduurilor menajere, asigurarea furnizarii apei potabile, salubrizarea pietelor, garilor si parcurilor.
Pana la depistarea modului de raspandire a bolii, prin identificarea virusului, Ministerul Sanatatii face populatiei recomandari de ordin general: spalarea pe maini, a fructelor si legumelor care se consuma in stare proaspata; consumul apei numai din surse autorizate; indepartarea reziduurilor menajere; evitarea imbaierii in lacuri, balti si alte ape neautorizate sanitar; distrugerea posibilor purtatori (vectori) - muste si tantari.
(Cristina HURDUBAIA) (C. CIOBANU) (L. DOBRE) (D.C.) (Maria MANDITA) (D.C.) (L. DOBRE) Razvan MATEESCU (R.M.) 
A r h i v a
  Senatorii au sabotat si ieri Legile pamantului    
  Pedeseristii doar se fac ca sunt de partea restituirii proprietatilor confiscate de comunisti    
  Opozitia a creat un grup consultativ pentru legile retrocedarii    
  China se pregateste de razboi cu Taiwanul    
  Rusia este acuzata ca a livrat armament Iugoslaviei    
  Tribunalul Penal International contesta cifra de 11.000 de morti avansata de Administratorul ONU pentru Kosovo    
  Invatamantul obligatoriu este de 9 clase    
  Ministerul Educatiei va publica ghiduri privind evaluarea elevilor    
  Au inceput disponibilizarile la SIDEX    
  Un tanar din judetul Buzau a murit de leptospiroza    
  Ministerul Educatiei incurajeaza universitatile sa mareasca numarul locurilor cu plata    
  Cercetatorii ameninta cu organizarea unui nou miting    
  Colegiul Medicilor nu poate fi de acord cu veniturile doctorilor din sistemul de asigurari de sanatate    
  Federatia Sindicatelor Unite din Televiziunea Romana dezaproba formula actuala de restructurare a TVR    
  Alexandru Ciocalteu deblocheaza "scandalul sangelui"    
 Top afisari / comentarii 
 Fane Spoitoru a fugit din Canada (212 afisari)
 Boala "limbii albastre" face ravagii in Bulgaria (72 afisari)
 Extrase din catalogul licitatiei (31 afisari)
 Avionetele au preluat conducerea raliului (29 afisari)
 Pentru elucidarea enigmei deseurilor radioactive de la Telega este necesara interventia Politiei (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02172 sec.