Ziua Logo
  Nr. 1550 de marti, 3 august 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Expertii, Politia si Parchetul cerceteaza zona Lacului Butoiu in cautarea unor containere cu deseuri radioactive Zvonul a aparut in 1996 "Sa se controleze lacul!"
Ancheta nucleara la Telega
-- Masuratorile nu confirma, deocamdata, existenta unui nivel crescut al radiatiilor * Fundul lacului nu a fost, inca, sondat
In cursul zilei de ieri, o echipa complexa de specialisti din Ministerul Mediului si al Consiliului National de Control al Activitatilor Nucleare au inspectat presupusul depozit de deseuri radioactive din comuna Telega, judetul Prahova. Postul de televiziune Antena 1 a difuzat duminica un reportaj, preluat in editiile de luni ale ziarului ZIUA, in care cativa sateni afirmau ca in lacul Butoiu din localitate se afla sute de containere cu deseuri nucleare. Dupa primele masuratori, expertii nu au constatat radioactivitate in zona, aceasta neexcluzand insa prezenta unor deseuri radioactive protejate pe fundul lacului. Ciudata este afirmatia lui Gheorghe Lazea, secretar general in Ministerul Mediului care a declarat unei agentii de presa ca inspectorii trimisi in comuna Telega "cerceteaza scurgerile radioactive... la depozitul de deseuri radioactive din localitatea Telega", confirmand, intr-un fel, indirect, existenta unui depozit. Contactat de noi, Lazea a precizat ca pana nu are rezultatele comisiei de ancheta nu poate infirma sau confirma existenta vreunui depozit. Tot ceea ce stie este ca satenii au solicitat sa fie cercetata zona si ca in sensul acesta a dat declaratia agentiei. In urma stirilor difuzate de televiziune, precum si a articolelor publicate de ziarul ZIUA, Politia si Parchetul au demarat o ancheta la fata locului. Reporterii ZIUA s-a deplasat, ieri, la Telega pentru a investiga cazul
Oamenii in varsta se adunasera, la primele ore ale zilei de ieri, pe la colturi, fumau si vorbeau despre stire. La 08.00 primarul comunei, Constantin Stoican a intrat in cladirea Consiliului Popular, acesta fiind prima oficialitate care ne-a descris mai pe larg situatia. "Eu nu cunosc nimic in legatura cu aceste deseuri" - a declarat de la bun inceput primarul. "Prima data cand a aparut acest zvon a fost prin 1996. Atunci am crezut ca este o gluma dar de data aceasta au intrecut orice limita". Toata aceasta poveste se leaga de un lac, Butoiu, si de o persoana, Nicolae Palada. Prin 1992, Palada a cumparat acest loc, pe care se afla si lacul si a incercat sa-l transforme in sediu general al firmei sale care avea domeniul de activitate constructiile civile. A inceput sa niveleze solul cu buldozere. A imprejmuit locul cu un gard des, de lemn. Zi si noapte se auzeau masinile lucrand. Ceea ce nu a cercetat Nicolae Palada, inainte de a se apuca de munca, a fost structura subsolului. Sub pasunea comunala se ascundea un imens bloc de sare, pe care Palada l-a descoperit abia in momentul cand a incercat sa acopere unul dintre cele doua lacuri cu pamantul dealului care il inconjura. Intregul deal incepea sa o ia la vale. Primarul Stoican, cumnatul lui Palada, a explicat, in parte, natura esecului rudei sale: "In 1988, lacul s-a infiltrat in paraul Sarata Telega, prin niste galerii subterane. Cand Palada s-a apucat de lucru a vazut ca nu mai poate stabiliza pamantul care o lua la vale si s-a apucat sa foreze si sa decoperteze dealul pentru a imbraca blocul de sare in smoala". Toate aceste operatii, executate in dosul gardului, care nu-i lasa pe curiosi sa vada ce se intampla, precum si brusca inavutire a acestui om, au determinat fel de fel de susoteli. In 1994, din nu se stie care motive totul a fost oprit.
Dupa doi ani, in '96, pe prima pagina intr-un ziar local, Palada era acuzat ca a ascuns deseuri radioactive pe fundul lacului si apoi a incercat sa-l acopere cu pamant. Seful de post din comuna, plutonierul adjutant Viorel Pescaru, a incercat sa ne explice din punctul lui de vedere imposibilitatea depozitarii deseurilor in acea zona: "Este imposibil ca o masina mare de transport sa treaca prin comuna si sa nu fie verificata de catre noi. Cu atat mai mult cu cat face curse regulate. Apoi mai exista problema drumului de acces la acest lac. Pana in 1994, cand toata lucrarea a fost sistata, nu a existat un drum pe care autocamioanele sa poata merge si apoi mai sunt vecinii. Poate cineva sa spuna ca a vazut ceva asemanator cu butoaie, containere sau orice altceva care au fost depozitate acolo? Nu ne anuntau pe noi? Sa se controleze odata bine lacul ala si sa scapam de aceasta acuzatie." Am pornit pe urmele unuia dintre interlocutorii reporterului postului de televiziune care a difuzat. L-am gasit intr-una din casele de langa lacul cu pricina. Se numeste Ion Bucataru. L-am intrebat de unde stie de existenta acestor deseuri radioactive. Ne-a raspuns nora lui: "Ce puteau face atatea luni de zile cu toate acele utilaje? Cand Palada a daramat podul de aici, ca sa construiasca altul mai sus, au facut fel si fel de lucrari la albia raului, dar cand apa a venit toate casele au plecat la vale. Nimic bun nu a facut".
Petre NITEANU 
A r h i v a
  Precedentele cazului "Telega"    
  Marele judecator al tradarii PDSR va fi Electoratul    
  Cazimir Ionescu e scos la inaintare in "Paradis Latino"    
  Pe Funar il paste puscaria    
  Consilierul PDSR Francisc Toba considera trimiterea sa in judecata o vendeta politica    
  Babiuc e de parere ca adevarul despre Revolutie nu e de competenta tribunalelor    
  Firma romaneasca TEC a inselat guvernul canadian cu 200.000 de dolari    
  Monica Lewinsky a fost usor ranita intr-un accident rutier langa Los Angeles    
 Top afisari / comentarii 
 Cazimir Ionescu e scos la inaintare in "Paradis Latino" (407 afisari)
 Consilierul PDSR Francisc Toba considera trimiterea sa in judecata o vendeta politica (204 afisari)
  "Legiunea franceza" a exorcizat "Diavolii rosii" (106 afisari)
 Infruntarea in aer dintre moto-deltaplane si avionete continua! (75 afisari)
 Ancheta nucleara la Telega (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00919 sec.