Ziua Logo
  Nr. 1420 de luni, 22 februarie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Bugetul CNH va fi de 2000 de miliarde Berceanu nu considera Valea Jiului "zona de risc"
Radu Berceanu s-a dus in Valea Jiului insotit doar de sofer
-- In prezenta sa, sindicatele si administratia CNH au negociat programul de reducere a pierderilor
Radu Berceanu, ministrul Industriei si Comertului, a fost prezent ieri dimineata, in Valea Jiului, la negocierile dintre administratia Companiei Nationale a Huilei Petrosani si reprezentantii sindicatelor condusi de Victor Badarca si Postolache. Ministrul Berceanu a ajuns la Petrosani in jurul orei 9, fiind insotit doar de un sofer. "Initial, intalnirea trebuia sa aiba loc luni, dar din cauza programului incarcat, am convenit intr-o convorbire telefonica purtata ieri (n.r. sambata), ca este mai simplu sa merg duminica, daca negocierile oricum continuau, mai ales ca eram la Craiova", a declarat Radu Berceanu. La Petrosani au continuat, sambata, negocierile dintre administratia CNH si Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, pentru incheierea contractului colectiv de munca si pentru gasirea de solutii pentru reducerea pierderilor cu 20%. Conflictul de munca a fost suspendat pe perioada negocierilor. Vechiul contract colectiv de munca a expirat la 1 februarie. Conform legii, pana la semnarea celui nou, minerii nu pot primi decat drepturile prevazute in contractele individuale.
Ministrul Industriei a participat pentru doua ore si jumatate la discutiile dintre sindicate si administratie si, cu toate ca a incercat sa medieze unele puncte aflate in divergenta intre administratie si sindicate, se pare ca nu a reusit sa determine cele doua parti sa gaseasca consensul. Din aceasta cauza, Berceanu s-a aratat dispus sa vina saptamanal la Petrosani si sa ramana chiar o zi-doua pentru a putea rezolva problemele din zona. Celor cativa ziaristi care au reusit sa afle despre vizita sa, ministrul Industriei si Comertului le-a dat asigurari ca "protocolul de la Cozia" va fi respectat. Berceanu a afirmat ca bugetul CNH in 1999 va fi de 2.000 miliarde lei, dupa cum a fost convenit la Cozia, intre reprezentantii sindicatelor si primul ministru, Radu Vasile. Din cele 2.000 miliarde lei, 1.325 miliarde lei se vor obtine din vanzarile de carbune, in urma unui contract intre CONEL si CNH, contract garantat si initiat de Ministerul Industriei si Comertului.
"S-au gasit solutii pentru reducerea pierderilor cu 20%, iar acolo unde mai exista greutati, in urmatoarele zile, acestea vor fi depasite. Se va dovedi astfel ca Valea Jiului este o regiune normala, la fel ca toate celelalte din Romania si ca putem gasi rezolvarea problemelor, deloc usoare, cu care se confrunta, in conditii de calm si normalitate sociala. Am vrut in mod special sa merg in Valea Jiului pentru a demonstra ca nu mai exista motive pentru crearea altor tensiuni", a declarat Berceanu. Ministrul Berceanu nu a mers la Petrosani insotit de ofiterul SPP care-i asigura protectia, deoarece nu considera ca Valea Jiului este o zona de risc. Una din problemele ridicate de sindicalisti a fost situatia minerilor care au 20 de ani de munca in subteran, dar nu au implinit inca 45 de ani, varsta la care minerii ies la pensie. Sindicalistii considera ca decat sa fie disponibilizati si sa li se plateasca un an sau doi salarii compensatorii, acestia mai bine sunt pensionati. Aceasta solicitare poate fi rezolvata doar printr-un act normativ.
Liderul sindical Victor Badarca apreciaza ca, anul acesta, minerii vor trebui sa isi chibzuiasca mult mai bine bugetul "pentru ca la Cozia, sindicatele s-au multumit cu doar 2000 de miliarde". El a mai spus ca si sindicatele doresc acum ca negocierile sa se finalizeze pe ambele planuri, deoarece fiecare zi de intarziere reprezinta o pierdere. De asemenea, tot in cursul zilei de astazi se preconizeaza finalizarea discutiilor pe marginea contractului colectiv de munca, in acest mod punandu-se capat conflictului de munca dintre administratie si sindicate. Programul de reducere a pierderilor, structurat in 11 capitole, contine parti sociale, tehnice, administrative si economice, si se bazeaza pe conservarea si apoi inchiderea a peste 20 de mine. Actiunea va fi sustinuta de Radu Berceanu cu un amendament la Legea minelor prin care administratia va putea inchide si apoi verifica cateva exploatari miniere, care sunt deja scoase din functiune de mai mult timp. Berceanu urmeaza sa sustina un pachet de acte juridice la nivelul Executivului astfel incat CNH Petrosani sa poata renunta la unele spatii care nu ii sunt utile, dar pentru care este obligata sa plateasca taxe si impozite. Una dintre cele mai importante masuri de reducere a pierderilor o reprezinta transformarea de la 1 aprilie a Sucursalei Miniere Anina in Companie Nationala. Surse sindicale care doresc sa-si pastreze anonimatul declara ca in programul de reducere a pierderilor din activitatea de baza cu 20%, din cadrul minei Dalja, din patru guri, doar una va ramane deschisa, iar din mina Barbateni, din cele cinci guri, doar doua vor ramane deschise. Pentru a se incadra in reducerea de 20%, CNH va trebui sa inchida alte mine, insotite de disponibilizarile respective. In acest moment, administratia CNH are alternativa de a mentine cei 20.300 de salariati ai societatii, dar sa nu poata realiza cresteri salariale, si sa aiba probleme cu plata actualelor salarii, in cadrul bugetului de venituri de 2.000 miliarde lei. Ministrul Industriei si Comertului spune ca in conditiile in care pierderile vor fi reduse cu 20%, contractul colectiv de munca va fi semnat fara probleme.
Dupa vizita efectuata la Petrosani, ministrul Radu Berceanu a sustinut o conferinta de presa la Craiova in care a precizat ca se va ocupa personal de respectarea protocolului de la Cozia, asigurandu-i pe mineri ca, desi cele 2.000 de miliarde promise nu exista deocamdata, se va gasi o solutie, in august-septembrie, cand va avea loc si o rectificare bugetara. Berceanu le-a cerut liderilor de sindicat care au participat in ianuarie si la negocierile de la Bucuresti sa confirme propunerile de modificare a Ordonantei 22/97. Conform modificarilor propuse de Berceanu, minerii disponibilizati urmau sa-si primeasca salariile vreme de 20 de luni iar inainte de expirarea acestora, in baza unor liste, sa se stabilieasca persoanele care au primit locuri de munca, care au refuzat ofertele si care se afla in continuare in aceeasi situatie. "In permanenta, minerii au fost mintiti, liderii de sindicat nu au transmis toate propunerile pe care le-am facut si mereu s-a vehiculat ideea ca pe mine nu ma intereseaza soarta lor", a mai spus Radu Berceanu.
Ioana TIGANESCU Loredana CHIMOIU Gigi CIUNCANU 
A r h i v a
  Romania mai are inca detinuti politici condamnati de Ceausescu    
  Primul ministru a dezamorsat conflictul social de la COMTIM    
  Radu Vasile s-a intalnit sambata cu Remes si Isarescu pentru a discuta situatia acordului cu FMI    
  Taranistii sunt decisi sa dialogheze cu minerii din Vale, nu cu falsii lor lideri sindicali    
  "Financial Times" il numeste pe Miron Cozma "Ultimul rege bandit"    
 Top afisari / comentarii 
 Larisa Serghei a suferit o criza de spasmofilie in timpul meciului (28 afisari)
 Romania mai are inca detinuti politici condamnati de Ceausescu (23 afisari)
 "Stegarii" s-au intors sambata din Turcia (18 afisari)
 Svetlana Simion bate la portile WNBA (13 afisari)
 FMI si Banca Mondiala vor schimbarea conducerii BANCOREX (13 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01021 sec.