Ziua Logo
  Nr. 1195 de vineri, 29 mai 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Corespondenta din Washington, de la Anca OEGAR
Scandalul dintre republicani si democrati se amplifica
Newt Gingrich solicita amanarea vizitei lui Bill Clinton in China
Liderul Camerei Reprezentantilor vrea sa stie de ce a aprobat Casa Alba reluarea cooperarii spatiale cu Beijingul * Tinta anchetei: dolarii chinezesti intrati in visteria Partidului Democrat
Cum sa devii donator fruntas pentru democrati
Atunci cand a candidat la Presedintie, in 1992, Bill Clinton a denunta politica toleranta a Administratiei Bush fata de China perioadei Tienanmen. In epoca, in ciuda sanctiunilor impuse Beijingului, americanii isi plasau pe orbita satelitii folosind rachete purtatoare chinezesti. Instalat la Casa Alba, Clinton a suspendat acest tip de colaborare, masura ce a adus principala grupare americana din domeniul tehnologiei spatiale, Loral Space & Communications, in pragul pierderii pietei chinezesti in favoarea europenilor. In atari conditii, Loral s-a simtit obligata sa se inscrie pe lista contributiilor pentru Comitetul National Democrat, institutia care se ocupa de organizarea campaniilor electorale ale Partidului Democrat si, desigur, de cele ale candidatului la Presedintia Statelor Unite. Prima donatie a fost depusa, in mai 1993, de catre vicepresedintele Loral. Treptat, vicepresedintele concernului a devenit donatorul numarul unu al democratilor.
Johnny Chung si conexiunea cu spionajul chinez
Alt donator generos s-a dovedit un straniu personaj - Johnny Chung falit, dar care nu s-a sfiit sa verse in rezerva democratilor (intre 1994 si 1996) aproximativ 366.000 de dolari. Despre Chung a aflat, insa, presa, si, in urma scandalului declansat, Democratii au fost nevoiti sa returneze banii. Ancheta a continuat si a adus la iveala o realitate stupefianta: banii lui Chung erau murdari, iar sursa lor era o frumoasa chinezoaica, Liu Chaoying, fiica generalului Liu Huaging, unul din capii armatei Beijingului, cadru extrem de activ in sfera spionajului si membru in consiliul director al companiei spatiale chineze Aerospace Corp. In aceeasi epoca, pe neasteptate, Administratia Clinton a suferit o semnificativa schimbare de atitudine fata de colaborarea sino-americana din domeniul zborurilor cosmice. In 1995, Clinton a transferat dreptul de lansare a satelitilor din jurisdictia Departamentului de Stat in cea a Comertului (transferand atentia din sfera securitatii in cea a intereselor economice).
Compania Loral a transferat Chinei informatii secrete
In fine, la 16 februarie 1996, in ciuda informatiilor de care dispunea si care acuzau Beijingul ca exporta tehnologie nucleara si de constructie a rachetelor catre Pakistan si Iran, Clinton a semnat in favoarea lansarii a patru sateliti americani cu sprijinul purtatoarelor chinezesti. In plus, una dintre lansari a esuat. Comisia Loral, care a anchetat cauzele accidentului, a transmis rezultatele cercetarilor catre partenerul chinez, ceea ce inseamna, de fapt, si Pentagonul a confirmat-o, ca Loral a transferat Chinei informatii asupra unor tehnologii aflate sub embargo, "periclitand securitatea Statelor Unite". In fapt, datele pe care le-au primnit de la Loral le-ar fi putut permite chinezilor perfectionarea rachetelor intercontinentale de care dispun, din care 13 sunt indreptate impotriva Americii. Loral se afla, din februarie, in cercetari, intr-o ancheta declansata de Departamentul Justitiei. Cu toate acestea, Casa Alba a autorizat firma sa-si continue afacerile cu partenerii chinezi. Luata cu alte dezbateri publice (Monica Lewinski, extinderea NATO, Orientul Mijlociu etc), presa americana a cam uitat de acest scandal, dar odata cu apropierea vizitei sefului Administratiei americane in China (programata pentru luna iulie), marile cotidiane (in frunte cu Washington Post) au redeschis dosarul. Gravitatea afacerii este, insa, reflectata mai ales de pozitia liderului republican al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich, care i-a cerut presedintelui Clinton sa-si amane vizita in China pana cand Casa Alba va putea lamuri acuzatiile aduse de presa.
A r h i v a
  Cea mai furtunoasa zi pentru "Legea accesului la dosare si a deconspirarii Securitatii"    
  Canadienii vor construi la Bucuresti replica celui mai inalt turn de televiziune din lume    
  Guvernul aproba saptamana viitoare programul de achizitionare a elicopterelor Dracula    
  PAR nu prea ar vrea in PNL    
  Quintus ii tine partea lui Catarama    
  Studentii de la particular vor putea sustine licenta la stat    
  Romanii vor fuma in tarcuri daca zice Parlamentul    
  Un nou competitor pe pista cursei nucleare    
 Top afisari / comentarii 
 ESECUL GABRIEL GAFITA (358 afisari)
 Ilie Badanuc si Constantin Popan vor fi schimbati din functia de antrenori (125 afisari)
 Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a decis ca Rozalia Ionescu nu este implicata in afacerea "Tigareta 2" (124 afisari)
 Asociatia "Caritas Catolica" din Oradea este acuzata ca a prejudiciat statul cu peste doua miliarde (104 afisari)
 POLITICA MINEAZA SPORTUL ROMåNESC (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00812 sec.