Ziua Logo
  Nr. 1195 de vineri, 29 mai 1998 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Reporter in Senatul Romaniei
Cea mai furtunoasa zi pentru "Legea accesului la dosare si a deconspirarii Securitatii"
Mai sunt 7 noduri si se strange latul pentru securisti
Istoria proiectului de Lege privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica este lunga si intortocheata si, poate ca, ea va fi scrisa candva chiar de catre initiatorul ei, senatorul Constantin Ticu Dumitrescu. Un loc important in aceasta istorie il va ocupa, fara doar si poate, capitolul "Dezbateri in plenul Senatului". Acordam azi acestor dezbateri, ajunse aproape de final, un spatiu mai mare decat de obicei, cel putin din doua motive: primul ar fi acela ca legea in cauza este de un interes politic major; al doilea motiv ar fi ca dezbaterile de ieri au atins cote relativ incendiare marcate de patos, suspiciune, viclenie si chitibusareala de rang senatorial. Si nici nu se putea sa fie altfel atata vreme cat ieri, dupa ce dezbaterile au trenat si s-au amanat, din motive de tot felul, nepermis de mult, au fost supuse votului nu mai putin de 13 articole, plus 4 alineate de la articolul 8. S-a ajuns, dupa lungi si veritabile reprize de scrima verbala, la articolul 22! Au mai ramas 7 articole si "Legea Ticu" va trece de Senat. Adica, vorba cuiva, mai sunt 7 noduri si latul e ca si incheiat. Sigur ca da, mai trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor, dar primul pas, cel mai important, e ca si facut.
Batalia pentru alineatul 4 din articolul 8
Va relatam, asadar, despre furtunoasa zi de ieri din Senat, cand s-au definit instrumentele prin care va actiona legea, respectiv Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Fostei Securitati, institutie pe care o creeaza Legea, si conducerea acestuia, respectiv Colegiul Consiliului. Sedinta, condusa de Ulm Spineanu, vicepresedintele Senatului, a inceput prin protestul lui Constantin Ticu Dumitrescu care solicita ca singura tema de lucru a zilei sa fie, asa cum ceruse in scris Biroului Permanent, doar discutarea Legii dosarelor. Senatorul Ion Vasile (PDSR) contraataca cu propunerea ironica porivit careia sa se faca o astfel de lege pentru PNTCD, pentru ca membrii acestui partid sa-si rezolve dosarele si o alta pentru natiune! Pana la urma Legea a intrat in dezbateri ca singurul subiect al zilei, pana la ora 13,00.
Filmul dezbaterilor, cadru cu cadru
Se incepe cu alineatul 4 al articolului 8 in interiorul caruia senatorul Ion Vasile, unul dintre protagonistii dezbaterilor, propune ca semnatarii cererilor de-a face parte din Consiliu sa specifice ca n-au colaborat cu Securitatea si nici cu, acesta a fost amendamentul, serviciile secrete straine, sau cu alte organizatii interne si externe care au desfasurat si desfasoara activitati impotriva drepturilor fundamentale ale omului. Sare ca ars senatorul Karoly Szabo (UDMR) care solicita ca sa nu se extinda trimiterea. Senatorul Sergiu Nicolaescu adanceste problema si sustine ca este vorba, de fapt, de agentii dubli, unii dintre acestia comunicand date false, propuse de securisti, agenturilor straine, sau de altii care, furnizand date despre tara, pot fi numiti tradatori. Intra in discutie senatorii Nestor Badiceanu, Corneliu Turinu, Marin Stelian, Constantin Branzan, Ioan Moisin, un alt protagonist al dezbaterilor, si disputele se incing. Pana la urma amendamentul lui Ion Vasile cade si alineatul 4 este votat aproape in forma propusa de initiator. Opozitia nu se lasa si marcheaza.
Dar, culmea, la alineatul 5, acelasi amendament, propus din nou de catre Ion Vasile, trece si consemnam un punct in plus in favoarea Opozitiei. Este de consemnat replica lui Kiraly Szabo: "Daca se accepta amendamentul lui Victor Fuior, ajungeam la o lege prin care in Romania se interzice sa fii spion!". Disputele continua cu intensitate sporita intre Ioan Moisin si Constantin Ciurtin, ultimul intreband daca nu cumva dintre posibilii membri ai Consiliului ar trebui exclusi fostii utemisti, sau utecisti, sau fostii pionieri. "Speram, a incheiat senatorul Ciurtin, ca macar Soimii Patriei sa nu fie exclusi!" Acestea sunt doar cateva secvente dintre atatea altele care ilustreaza duelurile verbale, dar si politice, care au marcat ziua de ieri din plenul Senatului. Este meritul presedintelui de sedinta, Ulm Spineanu, ca a reusit sa mentina discutiile la subiect. Fara calmul sau, fara abilitatea si simtul masurii de care a dat dovada, dezbaterile ar fi luat-o razna fara doar si poate.
19, cu ghinion
Urmatoarele alineate, 6 si 7, ale articolului 8 si celelalte 13 articole au fost votate fara prea multe obiectii, desi incontrarile s-au mentinut la fel de aprige, dar in afara obiectului. Urmatorul hop l-a constituit articolul 19, pe care-l reproducem in intregime: "Colegiul Consiliului da publicitatii informatiile si documentele care atesta implicarea fostelor organe de securitate si a partidului comunist in savarsirea unor infractiuni grave contra vietii, integritatii fizice si psihice si libertatii persoanelor, precum si a unor acte de tradare a intereselor nationale". Ceea ce a deranjat enorm aici a fost alaturarea dintre Securitate si Partidul Comunist. S-au cheltuit vorbe mari si energie multa pentru ca nu cumva sa reiasa ca s-ar incepe, cu acest articol, procesul impotriva PCR. Protagonistii care au pus stapanire pe microfoane au fost, in linii mari, aceiasi. Din fericire, pentru ca enuntul acestui articol este extrem de important, s-a votat doar modificarea sintagmei "a partidului comunist" cu "ale partidului comunist" ceea ce, evident, este o greseala gramaticala de zile mari. Dar nu despre asta era vorba, ci despre tenacitatea cu care, unii dintre senatori, fac tot ce se poate pentru tergiversarea "Legii Ticu". Dar Legea este, cum spuneam, in pofida tuturor oprelistilor, ca si votata. Revenim la o expresie care spune aproape totul:"Mai sunt doar 7 noduri si latul e ca si incheiat!".
Victor NITA
A r h i v a
  Canadienii vor construi la Bucuresti replica celui mai inalt turn de televiziune din lume    
  Guvernul aproba saptamana viitoare programul de achizitionare a elicopterelor Dracula    
  PAR nu prea ar vrea in PNL    
  Quintus ii tine partea lui Catarama    
  Scandalul dintre republicani si democrati se amplifica    
  Studentii de la particular vor putea sustine licenta la stat    
  Romanii vor fuma in tarcuri daca zice Parlamentul    
  Un nou competitor pe pista cursei nucleare    
 Top afisari / comentarii 
 ESECUL GABRIEL GAFITA (358 afisari)
 Ilie Badanuc si Constantin Popan vor fi schimbati din functia de antrenori (125 afisari)
 Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a decis ca Rozalia Ionescu nu este implicata in afacerea "Tigareta 2" (124 afisari)
 Asociatia "Caritas Catolica" din Oradea este acuzata ca a prejudiciat statul cu peste doua miliarde (104 afisari)
 POLITICA MINEAZA SPORTUL ROMåNESC (95 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1998 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00982 sec.