Inca mai vezi, taraindu-se pe drumurile rapide sau pe cei 200 de kilometri de autostrada, cate o Dacie 1300 in care un tataie se tine tantos in trafic cu masina pe care a ingrijit-o toata viata. Dacia 1300 a fost copia fidela a lui Renault 12. In Romania a evoluat pana la Logan.

In Franta pana la Laguna 3. Desi au stramos si produ cator comun, diferenta dintre cele doua masini este uriasa. Am testat vreo 255 de kilometri Laguna 3, o limuzina lansata de produ catorul francez, in Romania, in primavara anului trecut. Concluzia: o masina mare, confortabila si economica.

A fost anuntata in iunie 2007 si prezentata, in premiera, la Salonul de la Frankfurt din septembrie acelasi an.

Laguna a evoluat pe firul Renault 12, 18, 21. S-a consacrat ca o masina sigura, spatioasa, confortabila. Imparte platforma cu partenerii de alianta de la Nissan, pe care japonezii au construit Altima, o limuzina de clasa medie dedicata exclusiv consumatorului american, si Murano, un SUV mediu vandut in Romania ca alternativa de lux.

Fata de versiunile anterioare, Laguna 3 a cunoscut imbunatatiri mai ales din punctul de vedere al soferului. Si ma refer aici la cateva hibe pe care modelele Renault construite inainte de parteneriatul cu Nissan le aveau: o franare brutala si un ambreiaj care tinea atat de sus incat niciodata nu-ti puteai alege o pozitie comoda in scaun. Spre surprinderea mea, aceste doua probleme nu le-am mai regasit nici la modelul Laguna, nici la Koleos, primul SUV Renault despre care o sa vorbesc in numerele viitoare ale paginii Auto. Corectia este binevenita si contribuie la un confort ridicat. In schimb, mode larea platformei D de catre francezi a scos un design care mie nu-mi place deloc. Il preferam pe cel de la Laguna 2, care facea ca limu zina sa para mai serioasa, in segmentul pe care de fapt il si vizeaza. Probabil pentru imbunatatirea factorului aerodina mic, care contribuie la consumul de combustibil, s-a ales o curbura prea pronuntata pentru capota fata, care face ca Laguna sa para turtita. Cu o lungime de 4,7 metri si o latime de 1,8 metri, limuzina Renault are o alura impunatoare si desi pare a se misca ca o barca, se asaza bine pe sosea.
Pentru drum lung
Am testat un model in echiparea Pivilege, dotat cu motor diesel de 2 litri si 150 de cai putere. Prin oras masina se descurca binisor, este usor de manevrat, dar datorita gabaritului destul de mare este greu de gasit un loc de parcare. La drum lung, obisnuit, pe DN1, masina s-a asezat bine si a transformat cele cateva ore intr-un timp pe tre cut lejer. Pe autostrada, Lagu na se infige rapid si mananca kilometri pe nesimtite. Motorul creeaza suficienta forta pentru orice demaraj sau pentru orice depasire ai de gand sa faci. Impre sionant este insa consumul. Deosebit de bun pentru o masina din aceasta clasa, care cantares te 1600 de kg. Computerul de bord a indicat, pe autostrada, la o medie de 130 de km/h un consum de 8,5 la suta de kilometri; 5,8 litri/suta de km dupa 120 de km parcursi la o viteza medie de 85,4 de km/h in extraurban si o cifra mixta de 7,5 litri de motorina la o medie de 41,2 km/h si 175 de km parcursi. Laguna a rulat fara probleme la viteze de 180-190 de km/h pe circuit, fara ca zgomotul motorului sa perturbe muzica din habitaclu. O nota de zece pentru suspensii care anuleaza orice groapa din carosabil. ABS-ul intra destul de rapid cu un zgomot relativ mare si lovituri destul de insemnate in pedala de frana. ESP-ul m-a ajutat sa ma descurc prin traficul bucures tean pe polei si zapada chiar si cu cauciucuri de vara. Principalii rivali ai Lagunei sunt Ford Mondeo, Peugeot 407 si VW Passat.

Design exterior 6

Design interior 8

Utilitate interior 8

Calitatea materialelor 8

Pozitie in scaun 8

Vizibilitate fata 8

Vizibilitate spate 7

Sistemul de franare 8

Capacitate portbagaj 8

Directie 8

Suspensii 10

Feeling 8

Consum 9

Pret 8

1,6 16 V 110cp de la 17.900

2.0 16V 140cp de la 19.600 la 22.600

2.0 Turbo 170cp de la 23.600 la 25.099

1,5 dCi 110cp de la 19.401 la 20.900

2,0 dCi 150cp de la 22.800 la 25.900

* preturi in euro cu TVA, in functie de dotari
Rafinament
Laguna 3 recupereaza punctele pierdute la exterior cu cele castigate la interior. Materiale de calitate, bine finisate si asamblate, multitudine de spatii de depozitate, o linie bine conturata a bordului, fac din habitaclu un spatiu perfect pentru petrecerea timpului in trafic. In plus, intr-o echipare completa, soferul are la dispozitie o serie de gadgeturi si inovatii auto de mare utilitate: faruri bi-xenon adaptative, card inchidere/deschi dere si demaraj "Maini libere" (foarte util), senzori de lumina si ploaie, parcare asistata, control de pe volan al sistemului Auditorium Cabasse 230W cu magazie de CD si noua difuzoare. Laguna testata de mine avea disponibila si o trapa panoramica de mari dimensiuni, care crea in masina o lumina foarte placuta. Mai trebuie spus ca a inregistrat la testele Euoncap cinci stele, gratie airbagurilor frontale, laterale pentru torace-bazin, cap si a celor pentru pasagerii din spate.