Mazda a reusit sa creeze un SUV sportiv cu care are toate sansele sa ocupe un loc bun intr-un segment mult disputat de marile companii producatoare de automobile.

Am pus la inceput concluziile pentru ca CX-7 m-a impresionat prin raportul calitate-performanta/pret. Si nu a fost numai parerea mea, ci si a colegilor care doar au vazut-o si i-au testat confortul. N-au apucat sa-i simta puterea. Pentru ca acolo Mazda CX-7 este cu adevarat dezlantuita. Propulsorul MZR de 2,3 litri turbo cu injectie directa scoate nu mai putin de 258 CP si un cuplu impresionant, pentru un motor pe benzina, de 380 Nm. In plus este aproape tacut, doar instrumentele de bord tradeaza faptul ca masina e pornita.

Dealerul Arian Motors ne-a pus la dispozitie un model Revolution, echipat full-option. De fapt, la Mazda, optionala este doar trapa. Scaunele din piele incalzite, sistemele de protectie, clima, jantele de aliaj, faruruile adaptative cu xenon sau sistemul audio cu noua boxe Bose si mp3 player cu sase discuri vin in varinata standard la un pret cu TVA de 32.700 de euro. Primul drum pe care l-am facut a fost pe Bucuresti-Pitesti. CX-7 pare nascuta pentru autostrada. Pozitia la volan este perfecta, ergonomica, scaunul de piele este senzational. Demarajul este ca al unei masini sport. Peisajul te fura si ajungi la viteze de croaziera de 160-180 de km/h fara sa simti. N-am sarit de 200 pentru ca pe A1, la ore de varf, e riscant. Am avut senzatia ca pot parcurge o mie de km fara efort. Dupa incursiunea pe autostrada, care la noi seamana mai mult cu un drum prin Capitala, am considerat ca e vremea sa vedem ce poate tractiunea 4x4 cu care e dotata CX-7. La o prima confruntare cu sleaurile, masina s-a descurcat bine. Sistemului Active Torque Split All-Wheel Drive Transmission face ca puterea sa fie tot tipul sub control. 260 de cai manuiti cu grija te pot scoate din cele mai urate noroaie. Asa s-a si intamplat. Pana la urma, am reusit sa ma impotmolesc intr-o balta acoperita cu gheata. Dupa vreo zece minute, am mutat cele doua tone din sleau. A urmat o incercare de a propti colosul pe coasta barajului de la Mihailesti. Sa vad cum sta cu unghiul de atac. N-a fost o problema, insa prea sus n-am incercat sa ajung pentru ca puterea dezlantuita in combinatie cu panta si faptul ca totusi este un SUV si nu o masina de teren, m-a facut sa-mi stapanesc elanul. Oricum, am fost multumit pentru ca in fond CX-7 este ca o limuzina, in sens comun.

Revin o clipa la motor, pentru ca este cu adevarat impresionant. Am reusit sa ajung la 100 de km/h in 8,2 secunde, cu doua sutimi peste valoare de catalog. Spre comparatie, Porsche Cayenne 3.6 290CP V6 are valoare de catalog 8,5 secunde. Frana cu ABS si EBD a mers impecabil. La fel si Sistemul de stabilitate dinamica (DSC) si cel de control al tractiunii (TCS). Acum sa nu vorbesc despre ce nu mi-a placut. Pe primul loc as pune ornamentele din plastic negru lucios, aidoma celui de telefon mobil. Sunt prezente pe volan, consola si manerele portierelor. Mai exista cateva materiale neconforme cu o masina atat de frumos desenata, pe plafon sau anumite parti ale bordului. In rest, n-am gasit altceva care sa ma deranjeze, decat poate pretul petrolului in permanenta atingere a unui maxim istoric. CX-7 este frumos, puternic, comod, sigur dar totul are un pret. Si acesta nu al masinii in sine, ci al consumului: 20,3 de litri/suta la o combinatie oras, off-road, condus sportiv; 13,4 litri/suta pe autostrada la o viteza de croaziera de 160-180 km/h.

Preturi in service

5000 km 66

15.000 km 154

30.000 km 209

45.000 km 358

60.000 km 339

75.000 km 154

90.000 km 575

105.000 km 161

* in euro, cu manopera
Pentru comentariile anterioare:
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-02-22&id=233539