
Motorul diesel boxer pe masina de curse a japonezilor de la Fuji Heavy Industries. Este ceea ce asteptau de multa vreme cunoscatorii marcii. Pentru ca Subaru este un brand creat de un producator auto independent doar pentru o anumita categorie de soferi. Am testat doua zile noua Impreza diesel, in varianta sport. Aproape 200 de kilometri. Sincer, nu m-as mai fi dat jos din ea. Nu-i fac reclama, cu toate ca masina a facut pentru mine tot ce-am vrut.

Am vorbit despre Impreza, acum vreun an, cand a aparut si in Romania la vanzare. Am descris si motorul diesel boxer de 150 de cai putere si 350 de Nm, si in momentul lansarii si in ceea ce priveste compor tamentul sau pe Outback si Forester. Impreza este ultimul model din familia Subaru care primeste sub capota altceva decat benzina, leit-motivul japonezilor. Un propulsor intr-o constructie speciala, primul de acest tip folosit pe turisme. Un zgomot mai redus, un centru de greutate mai coborat, o intrea ga uzina. N-am sa vorbesc nici despre istoric, nici despre criza, nici despre cum arata Impreza sau ce stie sa faca motorul. Am sa descriu ceea ce am simtit. Cum lucreaza cele doua piese.


Am avut parte la drive-test de modelul sport. Inclusiv de scaunele acelea la care inginerii si designerii japonezi au lucrat ani de zile si care sunt de nota zece. De suspensii care au pastrat masina impecabil pe viraje. De un zgomot ciudat din teava de esapament, ceva ce nu era diesel, ceva ce aduce cu uruitul placut marca Subaru. Am vazut din cockpit bombeul de pe capota prezent, pana acum, doar pe bestia 2,5 litri WRX. M-am plimbat cu o masina de culoarea WR (World Rally) Blue Mica. Adica aia in care erau vopsiti bolizii de curse, atunci cand acestia atacau traseele, inainte de criza economica.

Sase viteze pentru marketing

Prima impresie este ca motorul trage foarte bine. Se simt toti cei 150 de cai, are zvacul placut de diesel. Trecerea dintr-o viteza in alta se face liniar. Cutia are sase rapoarte mai mult din ratiuni de marketing, pentru ca in cinci ar fi fost probabil mai inspirat partajata. Impreza boxer diesel se conduce lin, nelasand impresia ca ai de-a face cu un bolid de peste 1500 de kilograme cu tractiune integrala simetrica.


Este greu sa o scoti de pe traiectoria comandata, n-o poti introduce in supravirare decat cu frana de mana, cand vrei sa abordezi din scurt o curba. Comportamentul este impecabil. In orice stil de condus. Franele se incing la rosu si tin in frau puterea dezlantuita de sub capota. Este o placere chiar si prin trafic urban. Cineva care nu stie ce e o adevarata tractiune integrala, consumul s-ar putea sa i se para un pic cam ridicat. Eu in regim aproape extraurban, adica pe DN1, am scos, in modul sport, 8,6 litri de motorina la 100 de km. In conditii de trafic greu, mai precis dus-intors spre Baneasa, computerul de bord mi-a indicat 12,6 litri/100 de km. Cred ca aceasta este cifra maxima pe care o poate atinge motorul. Cu toate ca avem de-a face cu un pui de campion si o putere relativ mare, ambreiajul este moale, usor de folosit in traficul urban. Acceleratia poate fi lina la un stil linistit de condus. Volanul se misca lejer, si se intareste la viteze mari. As mai mentiona la capitolul chestii "pozitive", oglinzile foarte mari, vizibilitatea buna si sistemul audio.

Bubitele

Si m-as opri aici cu laudele, pentru ca vreau sa trec in revista si ce nu mi-a placut sau m-a intrigat. Desi nu sunt lucruri mari. As incepe cu cel mai enervant. Cotiera. Inutila si nefunctionala. Am mai spus-o, nu-i inteleg pozitia si rostul, putea sa lipseasca. Apoi, portba ga jul este mic pentru o masina de clasa ei. Daca vrei sa pleci in concediu, trebuie sa-ti dramuiesti cu grija geamantanele. Compute rul de bord indica doar doua lucruri, consumul mediu si cel instantaneu. Atat. Si asta undeva pe consola centrala, deasupra casetofonului. Tot la regim spartan s-ar incadra si lipsa unor indicatoare privind fluxul de aer conditionat. Cel putin al unora mai vizibile, care se mearga cu dotari precum incalzirea in scaune sau instalatia de spalare a farurilor. Cat despre motor, am simtit niste trepidatii ciudate atunci cand la ralanti turatia coboara sub 1000 de rot/min. In cele din urma, nu pot sa remarc lucrul care m-a dezamagit cel mai tare, sigla de pe spatele masinii care te anunta ca e un boxer diesel. Kitsch total. Desigur, aceasta trecere in revista a micilor defecte vazute de un observator care trebuie sa gaseasca si nod in papura, n-au de ce sa-l impiedice pe un fan al marcii, cum nici pe mine nu m-ar putea opri, sa-mi iau o asemenea masina, daca, din punct de vedere finan ciar, m-ar trece un asemenea gand. Pentru ca daca fac o comparatie cu modele similiare in segment, n-am alta alternativa sa va ofer. Impreza diesel alearga singura in cursa si doar pentru cine stie ce ii poate pielea.

Design exterior 8

Design interior 8

Utilitate interior 8

Calitatea materialelor 8

Pozitie in scaun 10

Vizibilitate fata 8

Vizibilitate spate 7

Sistemul de franare 9

Capacitate portbagaj 5

Directie 9

Suspensii 8

Feeling 9

Consum 7

Pret 7
