
Z e o masina supersport aflata la a cincea generatie, genealogia incepand in 1970 cu Datsun 240Z. Asamblat la Tochigi, Japonia, 350Z este un bolid care are sub capota 313 cai putere si o greutate de 1700 de kg. Lipit de sosea, cu o talie musculoasa si un sunet de-ti fierbe sangele in vene, roadsterul de la Nissan este o jucarie de vis pentru orice impatimit al volanului.


Nici una din senzatiile pe care le ai atunci cand te afli la volanul bolidului nu seamana cu cele din masina pe care o conduci in traficul de zi cu zi. Totul este solid, puternic si precis, lasandu-ti practic orice limita deschisa. Confortul in scaunul de piele sport, pozitia indicatoarelor, a pedalierului sau cea a schimbatorului de viteze par perfecte. Accelerarea se poate face lin sau iute, depinde cum vrei sa pleci de pe loc. Treapta intai de viteza iti permite sa atingi suta de km/h fara schimbi intr-a doua. Simti acceleratia, zgomotul placut si puternic al esapamentului si vezi in oglinda retrovizoare masinile care parca au ramas incremenite la stop. 350Z Roadster nu este indicat in traficul urban. Nu neaparat din cauza consumului, care la mine a urcat, in traficul bucurestean de varf, la 28 de litri/suta, ci mai degraba din cauza schimbarii ambreiajului foarte tare, de altfel perfect pentru o astfel de masina. Ceva muschi iti trebuie nu numai la picioare, ci si la maini pentru ca volanul este ferm si directia se intareste odata cresterea vitezei. Aceasta este limita electronica, 250 de km/h. As fi vrut s-o ating, insa din cauza timpului urat am fot nevoit sa merg cu acoperisul de panza tras, iar acesta dadea semene ca se desprinde la viteze mai mari de 130 de km/h. Pe circuitul de incercari, cu cerul innorat si stropi de ploaie deasupra capului, am reusit sa rulez cu 210 km, viteza la care masina parea ca se simte in elemenul ei, se lipise de pista de beton si cerea din ce in ce mai mult gaz. In lipsa unei casti de motociclist si in prezenta unui zgomot infernal ce apare la rulaje de peste 150 de km/h, dar si a ploii marunte care incepuse, m-am vazut nevoit sa ma opresc doar la aceasta viteza.


V6, 313 cai

Sub capota bolidului se afla un propulsor V6 de 3,5 litri, apartinand seriei de succes VQ dezvoltate de Nissan, care a fost clasificat printre <<Cele mai bune 10 motoare din lume>> in fiecare an de la prezentarea sa, in 1994. Acceleratia se face in 5,9 secunde pana la 100 de km/h. Si pentru ca un bolid de 1,7 tone n-ar valora nimic daca n-ar putea fi oprit, franarea este asigurata de sistemele dezvoltate de Brembo, discuri ventilate avand etriere cu patru pistoane pe fata si cu doua pe spate, completate de ABS si EBD. Printre sisteme de siguranta pasive se numara antipatinajul (TCS) care este integrat in comanda electronica a stabilitatii (ESP). Un alt sistem interesant este dispozitivul de control al obturatorului de admisie, care verifica timp de cateva fractiuni de secunda, inainte de a deschide clapeta de acceleratie, daca exista pierderi de aderenta la roti. In afara de frumusetea si puterea masinii am fost uimit de consumul acesteia, pe care il asteptam mult mai ridicat pentru un Roadster de 313 de cai putere. Indicatoarele de bord au aratat ca acesta s-a situat la 18,2 litri/100 de km in conditiile unei viteze medii de 32 de km/h, dupa un parcurs de 353 de km. Ar mai fi de adaugat ca in portbagaj, pentru ca are si asa ceva, incape cam o valiza cu bani sau, dupa cum indica o placuta de pe portbagaj, un set de crose de golf, pentru a caror depozitare trebuie aplicata o schema indicata de producator. Pretul Roadsterului Cupe este de 50.333 de euro cu TVA.


Design exterior 8

Design interior 8

Utilitate interior 8

Calitatea materialelor 8

Pozitie in scaun 10

Vizibilitate fata 8

Vizibilitate spate 7

Sistemul de franare 10

Capacitate portbagaj 3

Directie 10

Suspensii 8

Consum 8

Pret 7
