
Boxer diesel este un motor care face ca un propulsor pe motorina sa nu trepideze sau sa scoata zgomote mai mari decat unul pe benzina. Este un motor mai scurt si mai compact decat dieselul clasic sau cel pe benzina, ceea ce il face sa fie mai robust si mai usor. Turbocompresorul este plasat in partea de jos a motorului, pozitie care contribuie la un centru de greutate mai apropiat de sosea, deci la o masina mai echilibrata si mai stabila.

Distanta dintre axele cilindrilor a fost redusa, iar liniile dintre cilindri stanga-dreapta, care sustin arborele cotit, sunt construite pe structura de inalta rezistenta, ceea ce a permis utilizarea unui bloc motor din aliaj de aluminiu. Carcasa este semi-inchisa pentru a se obtine o rigiditate in zonele de contact cu garnitura de chiulasa. Lagarele de alunecare sunt sinteritare din fonta in blocul de aluminiu pentru o crestere a silentiozitatii. Uleiul este pulverizat in spatele pistoanelor care asigura o racire mai buna a acestora. Sistemul de alimentare common-rail presurizeaza motorina la 180 de MPa si o distrubuie prin intermediul unor injectoare electromagnetice. Sistemul de control al emisiilor de noxe cuprinde un filtru de particule diesel, un sistem de reciclare a gazelor de esapament si un convertor catalitic, astfel incat boxerul diesele de la Subaru sa respecte norma de poluare Euro4. Puterea este transmisa tuturor celor patru roti prin intermediul sistemului de tractiune integrala simetrica.

Primele motoare diesele boxer sunt disponibile pe piata romaneasca pe modelele Outback, la preturi incepand de la 30.226 Euro cu toate taxele incluse, si Legacy, de la 28.332 Euro. Din toamna, dieselul boxer va fi montat si pe Forester, urmand ca apoi sa echipeze si Impreza.
