
RAV 4 este un pionier al clasei SUV compact. Aparut in 1996, odata cu lansarea CR-V-ului de la Honda, RAV a ajuns la a treia generatie si asteapta un facelift in 2009. Istoria acestui segment auto incepe in 1957 cu Moskvici 402, o realizare de-a dreptul hidoasa a industriei auto sovietice, nascuta mai mult din necesitatea de a calatori pe drumuri care nu exista decat in mediul urban sau in vacante, asa cum este folosit SUV-ul compact in ziua de azi. In fapt, ca orice lucru sovietic, si Mosckvici-ul era o copie a masinilor de teren japoneze sau americane prezente atunci pe piata.

Toyota a lansat RAV-ul in 1996 beneficiind de tehnologia 4x4 pe care o folosea de 40 de ani in fabricarea Land Cruiserului. A ocupat un segment virgin pe atunci care cu timpul a fost sufocat, mai ales dupa anul 2000 de asa-numitele masini de teren provenite din Coreea care au umplut strazile datorita pretului scazut de vanzare. A treia generatie de RAV 4, un pic mai lunga decat predecesoarea sa dupa cum spunea reclama, este construita pe o platforma folosita si de Corolla. Dispune de tractiune integrala permanenta controlata electronic. Pentru drumurile grele din off-road, RAV 4 are si posibilitatea de blocare a diferentialului astfel incat rulajul sa continue chiar daca una dintre roti a pierdut aderenta. Tractiunea integrala, sistemul de asistare a directiei (ESP) si cel de control al stabilitatii (VSC) formeaza asa-numitul Integrate Active Drive System, o premiera in clasa SUV compacta. Acesta permite distrubutia permanenta a fortei de tractiune pe cele doua punti in proportie maxima de 55% puntea fata si 45% puntea spate, pentru o cat mai buna adaptare la conditiile de drum si o cat mai eficienta economie de combustibil. Sistemele ESP si VSC sunt responsabile de corectii de traiectorie in cazul supra sau subvirarilor. Utilitatea acestora am simtit-o la rulajul pe serpentine sau in rondurile cu piatra cubica, mai ales ca am prins cateva zile ploioase.

Mic, dar viteaz

Cat priveste capabilitatile off-road, am avut ocazia sa le aflu nu atat in cele trei zile cat am avut la dispozitie RAV 4, ci in sesiune desfasurata in primavara pe dealurile de langa Sighisoara, atunci cand a fost lansat Land Cruiserul V8. Chiar daca micutul RAV 4 n-a fost tarat prin sleauri si pus sa faca echilibristica pe traseul de off-road destinat Regelui V8, el s-a tinut tantos pana la locul cu pricina trecand fara probleme peste balti si noroaie inghetate de-ti faceau pielea gaina la gandul ca ai putea ramane intepenit in ele. Garda minima la sol a modelului echipat cu propulsor diesel este de 182 de mm, unghiul de atac de 28 de grade, cel de degajare de 24 de grade, iar unghiul maxim de rampa este de 20 de grade. Motorul de 2,2 litri si 136 de cai putere dispune de un cuplu de 310 Nm la 2000 de rot/min. Am atins 100 de km/h in circa 10,9 secunde, cu patru sutimi mai mult decat varianta de catalog. Cat priveste consumul, dupa 312 km in regim mixt, la o viteza de 48 de km/h conform computerului de bord, acesta a fost de 7,8 litri. O cifra buna daca tinem cont de gabaritul masinii si de tractiunea integrala permanenta. Franarea de la 100 de km/h a celor 1600 de kg s-a facut in 36 de metri. ABS-ul intra usor, fara zgomote inutile. De altfel, desi este un diesel, in habitaclu nu patrund sunetele motorului masina fiind bine antifonata. Vizibilitatea este buna, la fel si pozitia in scaun care ofera o perspectiva asupra soselei fara a crea senzatia de camion. Masina este comoda la drum lung, in varianta Luxury testata de mine, fiind dotata cu scaune incalzite din piele, buton de strat on-off si trapa. La capitolul siguranta, RAV4 este prevazut cu noua airbaguri - frontale, laterale, cortina si pentru genunchii so contracandidatii lui RAV 4 se numara Subaru Forester, Honda CV-R, Nissan X-trail, Ford Kuga, Renault Koleos, VW Tiguran, BMW X3.

Note

Design exterior 8

Design interior 7

Utilitate interior 8

Calitatea materialelor 8

Pozitie in scaun 8

Vizibilitate fata 8

Vizibilitate spate 8

Sistemul de franare 8

Capacitate portbagaj 8

Directie 9

Suspensii 9

Feeling 7

Consum 9

Pret 8

2.0 VVT-i 152 cp de la 24.795 la 33.762

2.2 D-4D 136 cp de la 28.450 la 37.097

* preturi in euro cu TVA in functie de varianta de echipare
