Cand m-am urcat prima oara intr-un Prius am avut senzatia ca ma aflu intr-un film science fiction. Parca nici un obiect dintr-o masina normala nu era la locul lui. Schimbatorul cutiei automatice seamana mai mult cu un buton de jucarie. E asezat langa volanul aplatizat sub forma unei farfurii zburatoare. Bordul e undeva in fata. Afiseaza, sub o mare lentila, doar viteza si pozitia schimbatorului: inainte, inapoi, parcare sau frana de motor. Frana de mana e la picior. Ca sa pornesti un Prius trebuie sa apesi pe frana. Piciorul nu trebuie sa plece de acolo pentru ca, altfel, Toyota hibrida se misca singura cu 5 km/h. Insesizabil si mai ales fara nici un fel de zgomot. Este propulsata de motorul electric. Aici este si cheia economiei de combustibil si a emisie reduse de noxe. Faptul ca in traficul de Bucuresti motorul pe benzina de 1,5 litri e mai mult oprit. Este inlocuit de propulsorul electric de 67 de cai putere si un cuplu de 400 de N/m in clasa de turatii 1-1200 de ture/min, mai mare decat al unui motor diesel clasic V6, cum este cel pe Touaregul de 3 litri. Economia se simte bine la buzunar. Eu am parcurs, in cele cateva zile de drive test, 243 de km in Bucuresti. Trafic de saptamana si de weekend. Consumul de benzina a fost de 6,7 litri la suta. Incredibil pentru o masina de dimensiuni relativ mari, foarte comoda.

Sistemul Hybrid Synergy Drive foloseste, cuplat la motorul electric, un propulsor pe benzina de 1,5 litri in patru timpi, cu ciclul Atkinson, de 76 CP. Motorul Atkinson a fost inventat in 1882 ca o alternativa la clasicul Otto, dar folosit pentru prima data de Toyota la modelele Prius. Grupul motor are o functionare complet automatizata, controlata de computer, care a propulsat cele 1,4 tone la 100 de km/h in 10.9 secunde, atat cat scrie si in specificatii.

Viteza atinsa pe autostrada Bucuresti-Pitesti a fost de 175 de km/h. Schema de functionare a motorului este afisata pe un display mare dispus pe consola centrala. Tot pe acesta poate fi urmarit si consumul de combustibil pe parcursul catorva ore.

Franarea este clasica si recuperativa, adica energia cinetica consumata in mod obisnuit pe placutele de frana este dirijata catre motorul electric ce se transforma in generator si reincarca grupul de baterii de Ni-MH de 500 de volti. La incetinire, Prius-ul scoate un zgomot specific troleibuzelor.

O masina silentioasa si economica cu dotari premium din care nu lipsesc clima automata, airbagurile cortina, sisteme de control ale stabilitatii si tractiunii. Se vinde in varianta Sol la un pret de 25.500 de euro cu TVA. Mai trebuie adaugat ca taxele de inmatriculare sunt zero. La fel si cele instituite in marile orase europene sub titulatura de taxa verde.
Preturi in service
15.000 km 64,3

30.000 km 140

45.000 km 64,3

60.000 km 172,3

75.000 km 64,3

90.000 km 240,3
* cu manopera, in euro fara TVA
** garantia la baterii este de opt ani sau 150.000 de kilometri