Bayerische Motoren Werke a luat fiinta in 1916 si a devenit faimoasa datorita limunzinelor sau sportivelor pe care le-a produs. Simbolul devenit celebru a fost adoptat in 1929, imediat ce uzinelor germane li s-a permis, prin Tratatul de la Versailles, sa reia activitatea de producere a automobilelor. Seria 3 a fost introdusa in fabricatie in 1975. A fost gandita ca o executiva si este cel mai vechi model din noua generatie. A ajuns la a cincea schimbare, devenind, intre timp, si o marca sportiva datorita performantelor sale.

Masina pentru Wagner

Germanii sunt conservatori, iar BMW este un lider al acestei linii. Designul modelelor a fost modificat in multi ani, putin cate putin, pana s-a ajuns la acesta varianta. Modelul testat, un Touring, nu mi se pare cea mai reusita linie pentru un BMW. Pare creat mai mult pentru starea de limuzina sedan. Touringul a fost scos pentru a acoperi dorinta unei masini de familie, care sa devina mai incapatoare si mai cuminte ca aspect. Daca la exterior BMW a mai schimbat ceva din linii si curbe, la interior masina pare impietrita. Aceleasi indicatoare, butoane asezate cuminte la locul lor. Clasic si sobru, habitaclul unui 320d aduce a sala de concerte in care te astepti sa auzi Wagner, o muzica care se potriveste in mod cert cu decorul. In schimb, materialele sunt de cea mai buna calitate. Plastic tare si fin pentru diversele butoane, plastic atat cat trebuie de moale pentru bord, piese bine inchegate. Nimic nu tremura, nimic nu scartaie, totul iti da senzatia ca este facut sa tina. BMW se construieste la fabricile din Germania, si asta se vede si se simte. Dar cum spuneam, totul are un pret. Si acesta pleaca, chiar si in varianta spartana pe care am testat-o - fara navigatie, fara scaune din piele sau reglabile electric - de la un pret de 38.675 cu TVA. Se plateste tehnologie, motorul BMW, materialele, luxul si nu in ultimul rand marca.
Tare si iute
Daca n-ai mai avut niciodata contact cu BMW, trebuie sa spun ca iti ia ceva timp sa te obisnuiesti. Pare greoi la prima manevra. Cum spuneam, te simti ca intr-un tanc care insa este capabil sa fie dirijat ca o masina sport. Directia este zdravana, dar cutia de viteze este insuportabila. Aici chiar am avut de furca si nu-mi inchipui cum un sofer mai firav ar fi capabil sa dea cu spatele. Pozitia de marsarier la cutia de viteze se obtine fara apasare sau tragere, este undeva langa viteza I. Si se nimereste destul de greu si cu mult efort. Cel putin pana te obisnuiesti. Asa ca daca va suiti pentru prima data intr-un BMW, nu uitati ca va fi greu sa faceti manevre rapide din prima. In schimb casetarea treptelor de viteza este buna, iar a doua este chiar excelenta, permitand un sprint iute si atingerea vitezei de 100 de km/h in 8,1 secunde, masurate de mine, 7,9 dupa catalog. Vorbeam despre tinuta de drum. Sistemul xDrive, transmisie integrala cu raport de 40% fata si 60% spate, si distribuirea sarcinii intre punti in proportie de 50% fac ca 320d sa nu poata fi scos de pe traiectorie nici in cele mai dificile conditii de rulare, cum ar fi o piatra cubica uda. Pur si simplu, indiferent cum am abordat virajele, masina n-a avut nici cea mai mica tendinta de a supravira. La drum intins, se aseaza pe sosea si matura tot in cale. Despre ceea ce este sub capota aproape ca nu mai are rost sa povestesc. BMW este lider absolut in materie de motoare. Propulsorul diesel de doi litri, in patru cilindri, dezvolta 177 de cai putere si un cuplu de 350 de Nm atins la 1750 de rot/min.

Benzina

316i - 335i 28.560 - 45.458

xDrive 325i - 335i 41.590 - 47.957

Diesel

318d - 335d 32.725 - 47.124

xDrive 320d - 330d 36.176 - 46.826

preturi in Euro cu TVA in functie de motorizare si tractiune

Putere si economie

Consumul inregistrat a fost de 5,4 litri/100 de km in regim extraurban si n-a sarit de opt litri in regim urban, o performanta pentru o masina de 1660 de kg. Economia de combustibil a fost posibila datorita sistemului complex EfficientDynamics. Acesta combina noile tehnologii folosite la fabricarea motoarelor cu functiile Auto Start Stop, Break Energy Regeneration, controlul supapelor de admisie si indicatorul de schimbare a vitezelor. Auto start stop opreste motorul la repausul in trafic pentru a-l reporni aproape instantaneu la apasarea ambreiajului. Break Energy Regeneration este preluat de la hibride si transforma energia cinetica in putere electrica pe care o foloseste la reincarcarea bateriilor. Optionalele care pot transforma BMW-ul intr-o limuzina sport sunt multe, variate si costisitoare. Masina testata a fost una de baza. Un pret de plecare pentru un automobil 100% nemtesc care isi merita banii pentru cei care vor sa-si cumpere o masina buna in loc de o casa de vacanta.

Design exterior 8

Design interior 7

Utilitate interior 8

Calitatea materialelor 9

Pozitie in scaun 9

Vizibilitate fata 8

Vizibilitate spate 8

Sistemul de franare 10

Directie 10

Suspensii 9

Feeling 9

Consum 9

Pret 7