
Noul 500 a insemnat un pas important pentru Fabbrica Italiana Automobili Torino. O provocare care a fost castigata, daca este sa ne raportam la succesele inregistrate de mica masina mai ales in randul soferitelor, mult mai numeroase decat in secolul trecut. Pe cursul istoriei, 500 a fost urmasul lui Topolino, soricelul care a aparut in perioada de glorie a fascismului pentru a trece peste razboi si a-i lasa, din 1955, locul lui 500.


Denumirea venea chiar de la cilindreea motorului in doi timpi, racit cu aer. Era o masina ieftina si economica ce a rezistat pe piata aproape doua decenii. Era varianta italiana la broscuta germana, la mini-ul britanic sau Citroenul din filmele lui Luis de Funes. 500 este o masina a epocii. Dupa modelul 126 si fiasco-urile Cinquecento sau Seicento, dorinta de a reinvia lucrurile bune i-a facut pe italienii de la Fiat sa conceapa, in 2007, noul 500. S-a adaptat aspectul exterior vremurilor actuale, procedeu intalnit de altfel si la Beetle sau Mini, s-a pastrat linia interiorului, imbunatatita conform noilor tehnologii, si s-au schimbat complet moto ri zarea, calea de rulare sau sistemele de siguranta.

Mic si spatios

Desi este mic, spatiul interior este incapator. Cu putina vointa, pe bancheta din spate pot incapea si doua fete minione. Scaunul este suprainaltat, ceea ce asigura o vizibilitate excelenta si un plus de siguranta in caz de impact. Insa nu si o comoditate necesara unui drum extraurban mai lung. Cat priveste soferul, masina n-ar fi indicata pentru cineva mai inalt de 1,90 metri, pentru ca ar fi necesara des chiderea trapei.


De minune in trafic

Designul interior este reusit, iar materiele se imbina cu gust. Culorile si intrumentele de bord, vizibile, fac din 500 o masina vesela. Uimitor, exista destul spatiu si in portbagaj pentru o calatorie in doi, in plin soare de vara spre mare sau spre munte.

Habitaclul lui 500 este atent finisat si bine imbinat. Un mare plus merita sistemul audio, unul dintre cele mai bune pe care l-am auzit pe o masina de aceasta clasa. Ar mai fi de remarcat trapa din sticla fumurie, de mare efect.

500 n-are prea multe spatii de depozitare, dar este dotat cu un port USB, foarte util.

La drum, in afara de cateva troncanituri pe puntea spate si un carait la cutia de viteze la trecerea din treapta a patra intr-a treia, nu sunt prea multe lucruri de reprosat. In traficul urban se descurca de minune, evident, pentru ca este o masina scurta dotata cu un motor de 1,4 litri, 16 valve, 100 de cai putere si 131 de Nm. A stat bine si pe autostrada, chiar daca este cam inalta.


Trecerea pe langa tiruri la viteze de 130 de km/h a zgaltait-o destul de putin. Pe circuitul de incercare a rulat fara probleme cu 160 de km/h. Consumul la viteza de croaziera pe autostrada este de opt litri la 100 de km. In regim strict de Bucuresti, dupa 155,7 km, computerul de bord a indicat 9.3 litri/100 de km. Consumul mixt, la o viteza medie de 40 de km/h, a fost de 8,7 litri/100 de km. Franarea este eficienta, iar suspensiile fac fata gropilor din Capitala. Fiat 500 este o masina foarte versatila pentru constructorul italian, suportand o multime de variante.

Design exterior 9

Design interior 9

Utilitate interior 6

Calitatea materialelor 7

Pozitie in scaun 7

Vizibilitate fata 8

Vizibilitate spate 7

Sistemul de franare 8

Capacitate portbagaj 5

Directie 8

Suspensii 8

Feeling 8

Consum 8

Pret 7

1.2 69 CP 11.500 - 12.500

1.4 100 CP 12.500 - 13.505

1.3 Multijet 75 CP 12.885 - 13.800

preturi in euro, cu TVA, in functie de model
