As incepe cu partea de design exterior. Pentru ca m-a dezamagit un pic. Disproportia vadita intre partea frontala, superba, ca de avion, si spatele cam bombat si turtit, anost, face ca Lancerul sa piarda puncte pretioase castigate de sedan la acest capitol. Ca proportii, Sportbackul este o idee mai lung decat frate sau cu patru usi si un pic mai inalt. Avantajul este ca pastreaza astfel gabaritul unei masini de familie cu un portbagaj incapator si suficient loc pe bancheta din spate cat sa se lafaie doi adulti.

Interiorul nu este schimbat fata de varianta anterioara. Materiale din clasa medie, plastic tare, insa din bucati mari, spatii de depozitare numeroase, o cotiera bine amplasata, dar fara posibilitate de reglaj. Asa suna varianta de echipare Intense la un pret de 15.966 de euro fara TVA. Scaunul soferului este reglabil pe inaltime, insa exista ceva probleme pentru gasirea unei pozitii comode in raport cu pedalierul. Mai ales ca volanul Lancerului este reglabil doar pe inaltime, nu si pe adancime. Concluzia este ca varianta dotata cu scaune din piele este indicata, mai ales ca sustinerea laterala este mai buna. Masina in echiparea Intense mai dispune de un computer de bord relativ bun, dar cu buton amplasat pe plansa de bord, de aer conditionat automat si de comenzi pe volan pentru telefon si sistemul audio. Pentru ca Lancerul pare o masina a contrastelor, nici partea de sonorizare nu face exceptie, echiparea Rockford Fosgate 6xCD changer si noua difuzoare transformand masina intr-o adevarata sala de concerte.

Capitolul referitor la compor tamentul masinii si calitatile mo torului este, insa, cel mai important. Cum precizam, chiar daca este un pic mai lung decat sedanul, Sportback-ul, dotat cu eleron, reuseste sa stea mai bine in curbe. Supravirarea pe care am simtit-o la varianta limuzina a disparut de aceasta data. Masina este bine echilibrata si vine in dotarea de serie cu ABS, EBD si Brake Assist, ASC si TCL, sistem de control al stabilitatii si tractiunii. In plus, exista optiune pentru decuplarea sistemului ASC, pentru incercarea calitatilor sportive ale masinii. Sistemul mentionat afiseaza pe computerul de bord orice moment in care autovehicolul pierde aderenta, cum ar fi in cazul unui demaraj in tromba. ABS-ul intra cu un zgomot destul de mare, dar a reusit sa franeze masina de la 100 de km/h in 35 de metri. Aici trebuie precizat ca Lancerul Sportback este echipat cu discuri de frana pe spate si placute tip sport (AMS). Suspensiile sunt adaptate unei sportive, deci sunt tari, si cu toate acestea nu transmit pasagerilor amplitudinea gropilor din asfalt. Motorul de 1,8 litri, 141 de cai-putere si un cuplu de 176 de Nm mi s-a parut destul de lenes si un pic cam zgomotos dupa 4000 de rot/min. Lancer a atins 100 km/h in 10,7 secunde dupa calculele mele. Surprinzator, consumul a fost destul de apropiat de cel dat de catalog. La viteza legala pe DN1, tinuta in frau cu ajutorul cruise controlului, am inregistrat 6,8 litri/100 de km la o medie de 60 de km/h. In oras ai sanse sa obtii 11 litri/100 de km, iar in zile ploioase in care traficul bucurestean te face sa atingi medii de 14km/h, consumul urca la 13,8 litri/100 de km. Pe Lancer sunt prezente airbaguri frontale, laterale si cortina.

1.8 Inform 14.990

1.8 Invite

17.599 - 18.999

1.8 Intense

18.999 - 20.399

1.8 Instyle

22.990 - 24.390

* preturi in Euro cu TVA in functie de echipare

Design exterior 7

Design interior 7

Utilitate interior 8

Calitatea materialelor 7

Pozitie in scaun 7

Vizibilitate fata 8

Vizibilitate spate 8

Sistemul de franare 9

Capacitate portbagaj 8

Directie 8

Suspensii 8

Feeling 8

Siguranta 8

Consum 8

Pret 7