Impunatoare si serioasa la prima vedere, noua Skoda Superb preia nervurile de pe Octavia 2, faruri de la Passat, fiind un pic mai lunga si mai lata decat predecesoarea sa. Schimbari semnificative au avut loc la partea din spate. Reusita modificarii depinde de gust. Mie mi s-a parut ca seamana cu vechiul Megan Sedan. In plus, inscriptia italica "Superb" destul de mare si amplasata central pe capota portbagajului strica parca din eleganta masinii, aducand aminte de insemnarile ABSAEBD de pe masinile chinezesti. Lampile din spate sunt alungite putin in lateral, cu un miez de sticla clara, care este prezent si pe Mondeo. Per ansamblu, designul exterior are o nota de eleganta, fara sa atraga atentia in mod deosebit. Pare conceputa pentru cei care vor putin lux, fara insa sa epateze.

Schimbari semnificative au survenit insa la interior si la tinuta de drum. Plansa de bord are un aspect placut, materialele sunt de buna calitate, iar ergonomia habitaclului nu lasa loc de repros. Chiar daca multe dintre componente sunt preluate de la modele din concernul VW-Porsche, cu predilectie de la Passat, imbinarea lor da o caracteristica de sobrietate si eleganta.

Spuneam ca schimbari majore am observat la tinuta de drum. Am parcurs ruta Poiana Brasov-Bucuresti la volanul unei motorizari de 140 cp diesel. In plus, am avut ocazia sa testez limuzina pe serpentinele dintre Poiana si Rasnov. Am observat, in primul rand, ca spre deosebire de vechea Superb a disparut supravirarea. ESP-ul isi face foarte bine treaba, iar masina este echilibrata. Nu te baga in scaun decat daca insisti sa schimbi vitezele aproape inainte de rosu, pentru ca dupa aia ai un limitator care oricum iti taie gazul. Noul Superb se conduce usor, fara niciun pic de efort atat servodirectia electro-mecanica, cat si pedalele de ambreiaj si acceleratie fiind concepute pentru confort. Consumul este rezonabil, iar franarea fara cusur. Pe o portiune de drum in afara celui public, am oprit masina fara vreo problema de la 160 de km/h pe carosabil umed. In ceea ce priveste cifrele, as semnala ca, echipata cu propul sorul clasic de 140 de cp, dupa 178 de km, la o medie de 64 de km/h si un timp de trei ore, consumul a fost de 6,9 litri/100 de km, incuzand serpetinele.
Confort de cinci stele
La capitolul siguranta, noul Superb a obtinut cinci stele la testele Euro-NCAP si are in dotare airbaguri laterale, frontale, pentru genunchii soferului si laterale pentru pasagerii din spate. Printre sistemele pezente pe masina se numara ESP cu diferential blocabil EDL si asistat hidraulic pentru franare HBA, ABS, MRS si ASR. Exista optional Hill Hold Control asa cum pot fi montati si o multitudine de senzori de parcare.

Farurile Bi-xenon sunt doatate cu sistem adaptabil de iluminare AFS care ajusteaza automat fasciculul de lumina in functie de viraj si viteza

de deplasare. Conceptul twindoor, in premiera in industria automobilelor, permite deschiderea progresiva a portbagajului care are si functia de inchidere automata.

Inca un amanunt ar fi confortul deosebit pentru pasagerii din spate care beneficiaza de un spatiu pentru picioare extrem de generos si de posibilitatea reglarii independente a temperaturii si a fluxului de aer.

Varianta Pret

1.4 TSI de la 15.951 la 17.550

1.8 TSI de la 17.490 la 22.890

3.6 V6 de la 26.550 la 28.750

1.9 TDI de la 16.841 la 18.440

2.0 TDI 140cp de la 17.990 la 23.390

2.0 TDI 170cp de la 20.291 la 24.090

* preturi in Euro fara TVA in functie

de motorizari si variante de echipare