E mica si furioasa. O masina de oras pe care s-a montat un propulsor de 150 de cai pute re. Opel Corsa GSI ia fata in trafic oricarui sofer obisnuit. Costul este insa pe masura si se vede pe computerul de bord: 16 litri de benzina la suta de kilometri. Merita, insa, daca vrei sa sprintezi printre masinile care se taraie in circulatia bucuresteana. Am testat vreme de cateva zile micutul bolid. E pentru oameni nervosi si grabiti care n-au bani de elicopter.

Roti late, de 17 inchi, garda la sol joasa, dar nu atat incat sa te lovesti de borduri, motor care la 4000 de rotatii pe minut incepe sa suiere. GSi isi lasa in urma rivalii de la stop plecand cu scartait de roti. Din pacate, intregul cuplu de 230 Nm, stors din motorul turbo pe benzina de 1,6 litri, nu pare ca ajunge pe asfalt. Iar ESP-ul e o piedica. Noroc ca poate fi dezactivat printr-o apasare de buton. Atunci masinuta poate fi dusa aproape de 7000 de ture fara ca volanul sa inceapa sa joace in mana. Totusi ai impresia ca masina poate mai mult, ca motorul are surplus de forta in el, dar nu stie cum sa o puna in valoare. Acest neajuns ii da GSi-ului un oarecare aer de dezechilibru intre propulsorul turbo si caroseria unui Corsa obisnuit. Linia sportiva nu tocmai nimerita continua parca si la scaune. Desi sunt gandite pentru a te tine lipit chiar la viraje stranse luate cu viteze ametitoare, scaunele parca nu se inteleg cu pedalierul si cu volanul.

O situatie similara am intalnit-o la Peugeot 308, unde indiferent cate reglaje as fi facut, tot nu am gasit o pozitie comoda pentru condus. Problema se iveste de la pedala de ambreiaj care e tare si tine foarte sus, un lucru destul de necesar, avand in vedere puterea pe care discul o are de transmis de la blocul motor catre cutia de viteze. Tot la capitolul neajunsuri as mai adauga lipsa vizibilitatii laterale spate, pentru efectuarea manevre lor fiind nevoie de reasezarea oglinzilor ori de un copilot.
Economia un moft
In schimb, masina are un comportament stabil si echilibrat. Pe circuit atinge viteze de 190 de km/h fara probleme si fara ca zgomotul de afara, produs de motor, ori de vant sa patrunda in habitaclu. Am atins viteza de 100 de km/h in 9,1 secunde, cu cateva sutimi mai mult decat cifra de catalog. Diferenta se datoreaza si cursei destul de lungi a schimbatorului cu sapte trepte de viteze. Franarea este buna si s-a facut pe asfalt uscat in 34 de metri, Corsa fiind dotata cu ABS si discuri pe toate rotile. Consumul, dupa 85 de km in regim mixt, a fost de 15,4 litri/100 de km. La interior, Corsa GSi este atent finisata, chiar daca materia lele folosite nu sunt din clasa superioara. Stilul sport se remarca si la modalitatea de evidentiere a butoanelor pe timp de noapte, acestea fiind confectionate dintr-un plastic transparent-mat care odata cu aprinderea pozitiilor se lumi neaza in rosu. Culoarea este in ton cu cea a pielii de pe vo lan. Corsa GSi dispune de o trapa actionata electric, de dimensiuni generoase, plasata la jumatatea plafonului, care are disponibila o plasa contra insec telor.

Spatiul pentru pasagerii din spate este aproape inexistent la modelul cu trei usi pe care l-am avut la teste. Portbagajul este suficient pentru un cuplu. Corsa a obtinut, si datorita airbagurilor frontale laterale si cortina, cinci stele la testele EuroNcap.

3 usi - 1.6 Turbo ECOTEC 17.900

5 usi - 1.6 Turbo ECOTEC 18.250

Design exterior 8

Design interior 8

Utilitate interior 7

Calitatea materialelor 7

Pozitie in scaun 5

Vizibilitate fata 8

Vizibilitate spate 6

Sistemul de franare 8

Capacitate portbagaj 7

Directie 8

Suspensii 8

Consum 7

Feeling 9

Pret 7